Valódi műtétet néznének a tévében

Vágólapra másolva!
Az európai tévézők bő fele valódi műtétet is nézne tévében, de a magyar nézők kevésbé lelkesednének egy ilyen műsortól, derült ki egy felmérésből.
Vágólapra másolva!

A 2008. évi Pán-európai Televíziós Felmérést a Research International 2008 októbere és decembere között végezte, 5773 résztvevő megkérdezésével, 11 európai országban: Hollandiában, Belgiumban, Írországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Romániában, Szlovéniában és Magyarországon. A felmérés során a televízióban látható egészségügyi, orvosi tájékoztatással, felvilágosítással, illetve a burjánzó kórházi sorozatokkal kapcsolatos vélekedéseket is gyűjtöttek, és kiderült, hogy a sorozatok látszólagos népszerűsége ellenére a megkérdezett európaiak többségében (78%) inkább az egészségügyi témájú talkshow-k, dokumentumfilmek és valóságshow-k iránt mutatnak érdeklődést, mint a fikciós tévésorozatok iránt (71%).

Utóbbiak közül a külföldi produkciók (mint a Vészhelyzet, a Doktor House vagy a Grace klinika) lényegesen kedveltebbek (50%-ban), mint a hazai, európai sorozatok (22%). Idehaza még az átlagnál is inkább favorizálják a nézők a külföldi műsorokat (59 kontra 18%), ami a hazai gyenge kínálatot jelzi, ami viszont a kis piac, a gyártásra jutó relatíve kevés pénz eredménye.

Hogy a színészekkel eljátszatott helyzetek helyett a valóságra nyitottabbak az emberek, azt az is jelzi, hogy a többség (56%) akár műtéteket is végignézne a képernyőn. Ebben a kérdésben a magyarok a legkonzervatívabbak közé tartoznak, így a legnagyobb mértékben (49%) mondták azt, hogy semmiképpen nem néznének meg ilyen orvosi beavatkozásokat.