Rasszista sorozatok - a valóság színesebb

Vágólapra másolva!
Az amerikai tévésorozatoknál még ma is elvárás, hogy a főszereplő fiatal fehér férfi legyen, aki ráadásul heteroszexuális, vagyis minden tekintetben megfelel a társadalmi normának. A realityprogramok - nevükhöz híven - már jobban közelítenek a valósághoz, a különböző korú és bőrszínű emberek szerepeltetésével egy komplexebb világot mutatnak.
Vágólapra másolva!

A kisebbségek sorozatbeli megjelenésével mi is hosszan foglalkoztunk, és ugyanazt vettük észre, mint a Los Angeles Timesban megjelent cikk szerzője, Greg Brexton. A feketék, az ázsiaiak, a melegek kevésszer jelennek meg igazán hangsúlyos szerepben, és a nőket is inkább csak komédiákban foglalkoztatják főszereplőként, az igazi, kemény drámai alakításokat a fehér férfiak hozzák.

Igaz, mostanában kezd javulni a helyzet, hisz William Petersen helyét például egy fekete színész, Laurence Fishburne (a Mátrix Morpheusa) vette át a Helyszínelők-ben, vagyis főszerepet játszik Amerika és a világ egyik legnépszerűbb sorozatában - mondanunk sem kell, ezzel nemcsak saját maga előtt nyitotta meg az utat. Nőkkel is olyan markáns szériák készülnek már, mint a Spangli vagy A hatalom hálójában, nincs tehát veszve a remény, hogy egyszer egy hitelesen sokszínű világ rajzolódjon ki a sorozatokból.

Addig is maradnak azonban a reality-k, melyek mindig is szívesebben szerepeltettek különböző karaktereket - tegyük hozzá, így is kell tenniük, hisz az azonos nemből, korcsoportból és rasszból származó játékosok hamar unalmassá válnának. A valóságshow-k lényege éppen az, hogy nagyon eltérő személyiségű embereket eresztenek össze, és ez alatt nemcsak az értékrend, a gondolkodásmód különbségét kell érteni, hanem a fenti meghatározó jegyek eltérését is.

Ennek jegyében indult el például az Amazing Race tizennegyedik évadja is: a földkörüli verseny tizenegy párt szerepeltet, ebből van egy ázsiai származású és egy afro-amerikai testvérpár, valamint egy apa-fiú páros, melynek idősebb tagja közel jár a hetvenhez (korban sem illik tehát a sorozatokban látott mintához), ráadásul meleg. A jelenleg futó valóságshow-k közül a többiben sem rosszabb a helyzet: a Survivor három, A nagy fogyás négy afro-amerikaival megy.

A fenti rendszer a színesbőrűek egyik érdekvédelmi szervezetének, a National Association for the Advancement of Colored People-nek is feltűnt: megjelentetett egy tanulmányt Out of Focus - Out of Sync címmel, amely gyakorlatilag azt mutatja be, hogy a televíziós ipar miként hagyja figyelmen kívül a különböző rasszokhoz tartozókat - egyetlen kivételként a realityműsorokat említi.

"Olyan show-kat akarunk létrehozni, melynek szereplőivel azonosulni tudnak a nézők, ezért szükséges, hogy reprezentáljuk a népesség összetételét" - mondta a Los Angeles Timesnak Dave Broome, A nagy fogyás eredetijének executive producere. Majd azt is hozzátette, néhány szezonnal ezelőtt beválogattak a műsorba egy tuti nyerő fehér karaktert, aki minden nézőt lehengerelt volna, de aztán feláldozták egy latin-amerikaiért, csak hogy önmaguk előtt is mutassák, mennyire fontos nekik a diverzitás.

A helyzet persze a realityk esetében sem mindenhol ilyen rózsás - a rózsa rendre máshova került például a Nagy Ő (The Bachelor) és a Nagy Nő (The Bachelorette) eddigi kiadásaiban, ahol csupa fehér nő versengett egy fehér pasiért, és fordítva. Amikor az ABC-nél kérdezősködni kezdtek az újságírók, hogy miért van ez így, a csatorna részéről csak annyit feleltek, a következő szezonokban "felülvizsgálják az ügyet". Mindenesetre máshol már indult olyan társkereső, amely a Nagy Ő formátumát vette alapul, csak épp fekete nőket vetett be.

Bár az efféle húzások nemcsak a politikai korrektségről, hanem a minél szélesebb körű közönségréteg bevonzásáról is szólnak, általánosságban azért elmondhatjuk, hogy épp a sokak által megvetett, de titokban nézett realityprogramok segíthetnek árnyalni az egyes embertípusokról kialakult sztereotípiákat. Még akkor is, ha épp negatívan állnak hozzá ehhez a képhez, mint azt sokak szerint a CBS tette, amikor rasszok szerint osztotta táborokba a Survivor résztvevőit.