Vágólapra másolva!
Jó húsz éve már annak, hogy véget ért a Magnum, és azóta csak a címszerepet alakító Tom Selleckről hallunk néha, karakteres cimboráiról már nemigen. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy mi történt a három jómadárral, Higginsszel, T. C.-vel és Rickkel - pontosabban az őket alakító színészekkel.
Vágólapra másolva!

A Magnum legfőbb vonzereje az volt számunkra, hogy egy olyan életet mutatott be, amilyenről mindig is álmodtunk: a főhős az örökké napfényes Hawaii-szigeteken él, csak akkor dolgozik, amikor kedve tartja, de - egy barátja jóvoltából - így is luxusvillában lakik, és a legmenőbb sportkocsival jár. Plusz van egy minihűtője, amiből látszólag sosem fogy ki a sör, és annak ellenére ragadnak rá a nők, hogy rondábbnál rondább ingeket hord.

Persze, ha a filmes szabályokat vesszük alapul, a sorozat sikeréhez nagyban hozzájárulhattak a jól eltalált karakterek is: a hiperlaza Magnumon kívül Higgins, az angol nemes, aki két dobermannjával (Zeusszal és Apollóval) felügyel barátja házára, valamint T. C., a pilóta és Rick, a bármenedzser. Mindhárman remek zsánerfigurák, akik - egymástól eléggé eltérő személyiségükkel - nagyon jól kiegészítik egymást.

Higgins - John Hillerman

A tökéletes úriembert, Higginst a texasi születésű John Hillerman játszotta, aki csupán a szerep kedvéért sajátította el a brit akcentust - állítólag úgy, hogy sokat nézte Laurence Olivier szerepléseit. Kétféle beszédmódjával később sokat hülyítette mind a barátait, mind a közönséget: a nyolcvanas évek végén például egy komédiasorozatban lépett fel, ahol vicces tolmácsként a "texasi nyelvet" fordította brit angolra.

A Magnum utáni tévés szerepléseit tekintve, játszott a The Hogan Family című vígjátéksorozat egy évadjában, a Berlin Break-ben pedig egykori kémet alakított - az akciósorozatban egyébként Jeff MacKay is feltűnt, aki Macet játszotta a Magnum-ban. Hillermanról 1996-ban felröppent a hír, hogy meghalt, de később kiderült, hogy összekeverték egy másik John Hillermannel. A színész jól van, jelenleg 76. életévét tapossa, a kétezres évektől kezdve visszavonultan él texasi birtokán.

T. C. - Roger E. Mosley

A sorozatban Theodore Calvin volt a teljes neve a vagány pilótának, aki több ügyben is segített Magnumnak, amikor annak helikopterre volt szüksége. Alakítója, Roger E. Mosley a valóságban is hasonló keménykötésű legény, ami nem csoda, tekintve, hogy Los Angeles egyik legveszélyesebb negyedében nőtt fel. Múltja és alkata valamennyire predesztinálta is bizonyos szerepekre, a hetvenes években például a zűrös életű bluesénekest, Leadbellyt játszotta el egy életrajzi filmben.

larrymanetti.com

Már a Magnum előtt vendégszerepelt olyan sorozatokban, mint a Kojak vagy a Starsky és Hutch, később pedig (már a kétezres években) láthattuk többek között a Walker, a texasi kopó-ban és a Las Vegas-ban is - amiben ugye Tom Selleck is szerepelt. Munkásságának igazi jelentősége azonban nem színészi alakításaiban, hanem rendezéseiben rejlik, ő volt ugyanis az egyik első afro-amerikai, aki befutott televíziós rendezőként - sőt ma már nemcsak a színészek és rendezők szakszervezetének, de az írók hasonló tömörülésének is tagja. Mosley is betöltötte már a hetvenet, szabadidejében pedig szívesen golfozik, egyik partnere O. J. Simpson volt.

Rick - Larry Manetti

A Casablanca Rickjének hawaii mása Orville Wright, akit a klasszikus film főhőse nyomán kezdenek el Ricknek szólítani a barátai. Mosleyhoz hasonlóan, a bármenedzsert alakító Larry Manetti is feltűnt a Walker, a texasi kopó-ban és a Las Vegas-ban, emellett pedig a JAG - Becsületbeli ügyek pár epizódjában és Lorenzo Lamas sorozatában, a Renegát-ban láthattuk.

Forrás: Getty Images

A Magnum-mal töltött éveiről az Aloha Magnum című könyvében vall, melyet Chip Silvermannal közösen írt: ebben jó néhány anekdotát olvashatunk a sorozat forgatásáról, illetve az ott megjelenő sztárvendégekről, például Frank Sinatráról. Manetti emellett tulajdonosa egy étteremnek, csak ő nem Hawaii-on, hanem Las Vegasban.

Magnum - Tom Selleck

Bár róla hallani a legtöbbet, a rend kedvéért azért elmondjuk, hogy Selleck a mai napig szívesen foglalkoztatott színész: legutóbb a Las Vegas egyik szerepében láthattuk, korábban pedig a Boston Legal-ban is feltűnt, a Jóbarátok-ban pedig Monica pasiját játszotta egy ideig. Ő a Jesse Stone-(tévé)filmek főhőse is, melyekből eddig három készült, de 2009-re már elő van jegyezve még kettő.