Kitépjük a szakácsnéni haját

Vágólapra másolva!
Gianni a tőle megszokott jókedvvel és lendülettel alakít éttermeket a Viasat3 új műsorában, mely főképp azoknak tetszik majd, akik kedvelik az olaszt, és nézik a Nagy házalakítás-t ugyanezen a csatornán. A gasztroműsorba hívott három celeb egészen jelentéktelen szerepet, mi pedig kellemes - ám nem felejthetetlen - kikapcsolódást kapunk 45 percben.
Vágólapra másolva!

Rendes tévécsatornának vannak azonosítható, saját arcai, és ez volt az egyik baja a Viasat3-nak az elmúlt években, ugyanis hiába próbálkoztak különféle műsorokkal (főképp valóságshow-kkal), a nép mindig csak a Helyszínelők-et és annak spinoffjait nézte. Noha a Lúzer FC csetlő-botló balfékjei sokszor igen viccesek voltak, és a show jóformán csak pozitív kritikákat kapott, nem hozott túl jó nézettséget, a Sofőrök sem váltotta meg a világot, a Bár 2.0 pedig kifejezetten tragikus nézettségi adatokkal nyomasztotta a csatorna vezetőit. A Korda Gyurit és Balázs Klárit megutaztató reality-nek szintén voltak jobb pillanatai, de mára szinte mindenki elfeledte, hogy volt ilyen show.

A Viasatnak továbbra is a CSI és a klónok jelentik a biztos nézettséget, de korrekt eredményt érnek el az úgynevezett "életmód reality"-k, melyeket kedvelik a nézők, főképp a csatorna célcsoportjának számító nők (a Viasat tudatosan a nők felé nyit, a cég másik csatornája, a TV6 próbál férfias tartalommal szórakoztatni). 2009 tavaszára több új műsort ígért a csatorna, a Nagy étteremalakítás az egyik, a már szinte bejáratott Viasat-arcnak számító Giannival (Tuti fuvar - a taxikvíz, Sofőrök, Bár 2.0).

Forrás: [origo]

Európai színvonalú, rendes főcímmel nyit a műsor, és bár megijedünk a Just a gigolo-nyitány hallatán, a zenéket viszonylag jó érzékkel adagolják a műsor alatt, a muzsika nem tolakodó, nincs túlsúlyban, és főképp: nem csak itáliai melódiák csendülnek fel, még akkor sem, ha az első részben tipikusan olasszá varázsolnak egy gyáli éttermet.

A tornacipő-zakó kombináció őszinte és tántoríthatatlan híve, Gianni energikusan, olaszos dinamizmussal kezdi a melót, egy olyan étteremben, mely szinte már csak a házhozszállításból él. "Akik jönnek, nem jönnek vissza később" - mondja egy helyi dolgozó bánatosan, és ebben a minitragédiában nagy szerepe lehet a nagymama gyerekkorából származó függönynek, a borzalmas művirágoknak, az első helyi ebédjére készülő Gianni háta mögött széteső széknek, a vastag pizzához felkínált ketchupnak és majonéznek (itt a nagy átalakító egyenesen elborzad), annak, hogy nincs igazán kitalálva a lokál - ami persze betudható az erre szánt pénz hiányának is. A Viasat-csapat mindenestre úgy alakít át mindent, hogy állja is a számlát, ami nyilván nem elhanyagolható körülmény.

Forrás: [origo]

Aki szereti Giannit korábbi műsoraiból, az szeretni fogja ezt a reality-t is - aki eddig sem komálta, ne is tegyen próbát most sem. Humoros, mikor nyelvi hibákat vét: "Illatozzál, ebbe bele!" - mondja egy konyháslánynak, mikor szeretné, hogy megszagolja a pizzaszószt, előtte pedig ahelyett, hogy "van egy bevett gyakorlatunk"-at mondana, "van egy praxist" emleget, ami a magyar köznyelvben ugye egészen mást jelent. Az olasz szerintünk egyszer hibázik a műsorban, mert olyat játszat a 7-8 fős helyi személyzettel, hogy mindenkinek adnia kell egy parafadugót annak, aki szerinte a leggyengébb láncszem a csapatban. Ketten-hárman vonakodnak is megtenni ezt: nyilván jó műsorelem, érdekes a nézőnek, de közben a munkahelyi, személyes konfliktusokat nem oldja meg, sőt, növeli ezeket. Tehát, ami jó a nézőnek, az lehet, hogy megbántottságot, sértődést, haragot szül a pult környékén.

Forrás: [origo]

Az első adásban egy alapvetően jellegtelen és hangulattalan egységet varázsolt át a stáb sárga-barna-narancsszínűre, falat festve, teljes dekorációt cserélve, az étlapon lévő fogások elkészítési módjait is megreformálva, de a pult is faborítást kapott. Olaszos ízeket kap eztán a betérő vendég, igazán mediterrán hangulatban, kedélyes falilámpákkal, toszkánai gigaposzterrel a háttérben - utána, a magyar valóságba kilépve, már csak az a vágya maradhat, hogy bárcsak a klímánk, a néplélek lenne olyan, mint az optimista olaszoké.

Ezzel a reality-vel tehát a Viasat3 is beállt a két nagy kereskedelmi csatorna mögé, mellé, hiszen majd' egy éve fut a Vacsoracsata (kisebb-nagyobb szünetekkel) és a Hal a tortán. Persze celebet is hívtak, akiknek promóciós szerepük nagyobb, mint valós jelenlétük, erejük a műsorban: Görög Zita vagy Jakupcsek Gabi ott voltak, ettek egy jót, majd kaptak összesen egy percet a vágás után. Beebédelni, elégedetten dünnyögni pár mondatot, majd ezért pénzt is kapni - ez tán jobb meló, mint a carbonaraszószt ízlelgetni izzadtan, egy forró konyhában.

A címet a remélhetőleg mindenki által ismert gyerekmondókából kölcsönöztük: "Éhesek vagyunk / enni akarunk / ha nem kapunk kaját / kitépjük a szakácsnéni haját."