Újabb X-Akták a Rejtélyben

Vágólapra másolva!
Itthon is bemutatkozott végre a Fringe, 2008 egyik leginkább várt sorozata. A pilot olyan, mint a közép-európai konyhák, nyúltak hozzá innen, onnan, hogy a felfokozott várakozásokhoz képest közepes, amúgy önmagában korrekt drámai sorozat jöjjön létre. Egy kis horror, egy kis sci-fi, némi misztikum: talán lesz jobb is.
Vágólapra másolva!

J. J. Abrams neve ismerős lehet a figyelmes tévézőnek, mivel írója volt a Felicity-nek, 105 részben írt az Alias-nak, és ő a Lost atyaúristene is. Miközben kreatív elme, és fordulatos cselekményeken agyal, a pénzhez is ért, mivel producerként közel húsz tévés vagy mozis alkotáshoz van köze. Producerként dolgozott a TV2-n elhasalt, manapság a vasárnap déli sávban vitézkedő Miért pont Brian?, az Alias, a Six Degrees, a Lost mellett, magasra tette a lécet, sokat vártak tőle, így mikor a Fringe-ről szállingóztak a hírek, elkészült a pilot, mindenki óriási, felejthetetlen élményt várt tőle.

Hogy mégsem lett az, abban a nagy felhajtásnak komoly szerepe van, mert ha véletlenül, előzetes információk nélkül kapcsol valaki a magyar keresztségben a nevetséges és semmitmondó A rejtély címet kapó sorozat első részére a tévéző, akkor esély van arra, hogy elismerően csettintsen a végén, főképp, ha kedveli a misztikus szériákat, a fordulatos nyomozást, a sci-fit. A sztárklubhoz érkezett ifjú tehetség, a csodacsatár nem elég, ha kioszt két kötényt, s bíztatóan játszik - a nézők gólt is várnak tőle, itt pedig legfeljebb egy kapufát láttunk.

Már a pilot alapján is látható, hogy a készítőkre nagy hatással volt az X-Akták, ami nem is baj, hiszen a kultsorozat kilenc évad után megszűnt, és 2002 óta ugyan vannak tisztességes próbálkozások, de nincs méltó utódja. A jó nyitás már félsiker, ezt persze tudják a szakemberek, így itt sem lehetett erre panasz: egy légi út során előbb egy utas esik szét kissé, miközben furcsa erők dobálják a repülőgépet, majd sorra nyúlnak meg a sikítozó, hörgő emberek arcai, esik le állkapcsuk, lesznek rettenetes kinézetű, gél állapotú biomasszák. A géppel megszakad mindenféle kommunikáció, a robotpilóta lehozza ugyan, de mikor az FBI emberei behatolnak, kiderül, hogy mindenki halott. A kocsonyás állapotú hullák láttán nyilvánvalónak tűnik, hogy egy kegyetlen vírus intézhette el őket.

Megfelelően riasztó, ám érdekes alapszituáció, de nem sikerült végig tartani az izgalmat, a hosszú pilot harmadától kissé leült a cselekmény. A Fringe első része tartalmaz minden olyat, amit már számtalanul láttunk sorozatban: ágyban hempergő pár, csörög a telefon, tekintet elkomorul, menni kell, baj van. A főrendőr afroamerikai, és persze a főszereplőt (fekete) főnöke utálja, azaz nem csak a körülményekkel, a saját felettesével is meg kell küzdenie. Aztán újabb ismerős kép, gyanúsított rohan ész nélkül, tetőn át, FBI utána, majd persze autósüldözés is akad, tíz percre rá. Kinyílnak hát újfent X-Akták, de van benne A hetedik is, amennyiben egy percre nem süt ki a nap, végig minden szürke, rideg, hideg (míg a thrillerben sokat esik, itt sokat havazik) - nem úgy mint a Jerichó-ban, melyben több a napsütötte órák száma, mint az Atacama-sivatagban, holott egy közepes apokalipszis után játszódik.

Forrás: [origo]

Még a Bárányok hallgatnak egy jelentét is felfedezhettük a pilotban, ugyanis itt egy FBI-os, csinos nő (Anna Torv, szerepe szerint Olivia Dunham) látogat egy erősen őrzött, nyomasztó, baljós elmegyógyintézetbe, hogy felkeressen egy idős urat, aki nélkülözhetetlen a nyomozáshoz. Dr. Hannibal Lecter ugyan kevésbé szakállas, mint az első részben Dr. Walter Bishop (John Noble), és jobban szeret embert enni, de nyilvánvalóan mindketten fontosak a történetben, és nem teljesen normálisak. Családi szál is van, Joshua Jackson alakítja az őrült(nek vélt) tudós fiát, aki persze szkeptikus a hókuszpókuszokkal szemben, férfi Scullyként nem hisz az emlékátvitelben, spontán regenerációban, levitációban, genetikai trükkökben - amúgy hol is hallottuk ezeket, talán a Hősök-ben?

Forrás: [origo]

A rejtély különálló epizódokból épül, nem baj az sem, ha kihagy valaki egy-egy részt. Az USA-ban a 14. résznél tart, hosszú várakozás után tavaly szeptemberben startolt, tehát nincs nagy lemaradás itthon sem. 2008 májusában már említettük a sorozatot, a nagy tévés vásárról írt cikkünkben. Persze nem véletlenül kapott két WGA-jelölést, és a fanyalgás pedig inkább a túlzott elvárások miatt van. A második részben egy újszülött hirtelen nyolcvan évet öregedik, a harmadikban pedig egy buszon történő terrortámadás mellett egy jövőlátó is feltűnik - azaz Mulderék rajongóinak van már programja péntek estére.