MacGyver: fogpiszkálóból tankot, rágóból bombát

Vágólapra másolva!
Mozifilm készül a nyolcvanas évek klasszikus sorozatából, a MacGyver-ből, amelyben ráadásul az eredeti széria megalkotója, Lee Zlotoff is részt vesz. Újabb kalandnak nézünk tehát elébe az ügynökkel, aki elképesztő helyzetekből vágja ki magát a legegyszerűbb eszközökkel, és aki a legmegbízhatóbb fiktív hősnek bizonyult egy közvélemény-kutatás során - nem mellesleg Homer Simpson sógornői is rajonganak érte.
Vágólapra másolva!

"Már csak egy rágó, egy gemkapocs és egy elsőosztályú író kell ahhoz, hogy beinduljon a nemzetközi forgalmazás" - viccelődött a filmet készítő New Line egyik embere, utalva rá, hogy MacGyver akár a zsebében talált dolgokkal is ki tud kászálódni egy zűrös szituból, hisz az csak a leggyengébb trükkje, hogy háztartási vegyszerből robbanóanyagot állít elő. Az ügynök találékonysága persze számos vicc forrásává is vált, egy ötletes vállalkozó például piacra dobta a MacGyver-túlélőkészletet, amely egyetlen gemkapocsból áll.

MacGyver ugyanis - az akcióhősök közül talán egyedüliként - soha nem használ fegyvert. Ennek oka személyes: még gyerekkorában játszadozott egy revolverrel, ami aztán az egyik barátja halálát okozta - igaz, ez nem akadályozta meg abban, hogy a pilotban egy gépfegyverrel kaszaboljon orosz katonákat, de ezt még betudhatjuk a karakter kiforratlanságának. Hétköznapi tárgyakkal való ügyeskedése később viszont olyannyira a védjegyévé vált MacGyvernek, hogy nevéből az angol nyelv igét formált, így ha valaki ily módon javít meg valamit, arra néha azt mondják, macgyverelte.

Az már ennyiből is látszik, hogy a MacGyver a maga idejében kultsorozat volt, annak ellenére, hogy sokan már akkor is inkább csak röhögtek rajta. (A stáblista szerint több epizódot rendezett például Alan Smithee, "akit" a rendezők akkor szoktak felírni maguk helyett, ha nem akarják az igazi nevüket adni a produkcióhoz.) A sorozat mégis elég sok évadot megért, szám szerint hetet: eredetileg 1985 és 1992 között futott az ABC-n, majd 1994-ben két tévéfilm készült még belőle.

A címszereplőnek, Richard Dean Andersonnak ez az alakítás hozta meg a nemzetközi sikert: később a Csillagkapu első sorozatában láthattuk, ahol több mint száz epizódon keresztül játszotta Jack O'Neill tábornokot. Jellegzetes mellékszereplő volt a MacGyver főnökét alakító Dana Elcar, aki sajnálatos módon a sorozat ideje alatt vesztette el a látását - amit aztán bele is vettek a forgatókönyvbe, így a színész tovább játszhatott a szériában. Később azonban - érthető módon - már jóval kevesebb szerepet vállalt, többek között az Esküdt ellenségek és a Vészhelyzet egy-egy epizódjában tűnt fel.

www.rdanderson.com

Ahol tud, segít

A MacGyver kultstátusa mindenesetre a későbbiekben sem dőlt meg: a Simpson család például egy komplett mellékszálat szentelt a sorozatnak, illetve az akcióhősnek. Homer taszító, örökké cigarettázó ikersógornői ugyanis szinte bálványozzák MacGyvert, és akármit is csinálnak épp, mindenképp haza kell érniük a következő epizódra. Egyszer személyesen is találkoznak Richard Dean Andersonnal, aki (valóban a színész hangján) bevallja nekik, hogy csak a pénzért vállalta a MacGyver-t - Patty és Selma erre elrabolják, Anderson pedig a sorozatban látott trükkök segítségével szökik meg tőlük.

Anderson, amellett, hogy vállalta a Simpson család-beli vendégszereplést, máskor is megmutatta, hogy eléggé ironikusan áll hozzá egykori szerepéhez: a 2006-os Super Bowlon például a MasterCard jópofa reklámjával jelentkezett, amely a nagy bevásárlások és a "van, ami megfizethetetlen" kontrasztja helyett ezúttal arra játszott rá, hogy MacGyver minden helyzetet könnyedén megold, és ehhez csak annyi cuccra van szüksége, ami körülbelül húsz dollárból kijön:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QRWSHwv2RXo7cpuC


Talán csak a vicces hirdetés hozta be újra a köztudatba MacGyver figuráját, mindenesetre egy 2007-es közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy az amerikaiak még ma is őt tartják a legtökösebb akcióhősnek. Az erre vonatkozó kérdés úgy hangzott, hogy katasztrófahelyzet (hurrikán, földrengés vagy akár atomtámadás) esetén kire bíznák az életüket a fiktív hősök közül: a több mint ezer válaszadó 27 százaléka MacGyvert választotta, aki ezzel Indiana Jonest (16%), John McClane-t (14%) és Jack Bauert (7%) is maga mögé utasította.

Világos tehát, hogy MacGyvernek ma is helye van a tévében, moziban, még ha kicsit más értelmezésben is, mint annak idején. A bevezetőben említett film egyelőre MacGyver: The Movie munkacímmel készül, és azt biztosan lehet tudni, hogy Lee Zlotoff mellett a legendás producer, Dino De Laurentiis (Országúton, Kígyótojás, A sárkány éve, Hannibal) lánya, Raffaella is részt vesz a munkálatokban. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy ki játszaná MacGyvert, pletykaszinten Owen Wilson neve merült fel.