Vágólapra másolva!
Néhány éve még kétségkívül különös látványnak számított a tévében, amint pár ember körbeült egy asztalt, és a kamerák közt nekiállt kártyázni, de azóta a póker túlzás nélkül meghódította az egész világot, és visszatérő vendég lett a képernyőkön. Tudás és szerencse, feszültség és dráma, hihetetlen figurák és hatalmas nyeremények - a póker a sportközvetítések, a tévés vetélkedők és a realityk legjobb tulajdonságait egyesíti magában, idén tavasszal a hazai kereskedelmi csatornák is meglátták a formátumban rejlő potenciált.
Vágólapra másolva!

A texas hold'em világszintű elterjedését és a póker diadalútját egy nem túl bonyolult, ma már evidenciaként kezelt technikai újítás tette lehetővé: az asztalba épített miniatűr kamerákról van szó, melyek a póker tévés közvetítésben és a játék népszerűsítésében teljesen új távlatokat nyitottak meg. A póker szülőhazájában, az Egyesült Államokban az ESPN sportcsatorna már a '80-as években évről évre műsorra tűzte a pókervilág Super Bowlját, a WSOP (World Series of Poker) főversenyének döntő asztalát, de a közvetítés csak a legfontosabb leosztásokra korlátozódott, és a nézők csak elvétve láthatták a játékosok zárt lapjait - a játék feszültsége elveszett.

A helyzet a '90-es évek végén egy Henry Orenstein nevű úriembernek köszönhetően változott meg, aki az asztalba rejtett kamerák szabadalmaztatásával forradalmasította az addig meglehetősen egyhangú közvetítéseket: a nézők ezentúl már nemcsak egymást szuggeráló profikat láthattak a képernyőn, hanem csatákat, kiélezett szituációkat, merész blöfföket - az események a külső szemlélő számára is élvezhetővé váltak. A profi játékosok eleinte nem voltak oda az ötletért, hogy éveken-évtizedeken át csiszolt stratégiáikat, féltve őrzött titkaikat felfedjék a nagyközönség előtt, később azonban mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy micsoda lehetőségek is rejlenek a találmányban: a póker egy csapásra a szórakoztatóipar részévé vált.

Profi pókeresek a képernyőn

A fordulópont kétségkívül 2003 volt: egy Tennessee-ből érkező, beszédes nevű amatőr, Chris Moneymaker hatalmas blöffökkel, néhány ügyes húzással és némi szerencsével sorra kiejtette a profi játékosokat, és 2,5 millió dollárt nyert a WSOP főversenyén - ilyen forgatókönyvvel még a legjobb tévés vetélkedők is csak ritkán tudtak előrukkolni. A nyár elején Las Vegasban lebonyolításra kerülő, lényegében póker-világbajnokságként funkcionáló WSOP azóta az ESPN egyik zászlóshajójává nőtte ki magát, a sportcsatorna minden évben grandiózus közvetítéssorozattal jelentkezik az eseményről.

A pókerközvetítések hamar kitermelték a maguk sztárjait: a póker doyenjének számító, széles karimájú kalapjában feszítő Doyle Brunson, az ellenfelek zseniális értékeléséről híres Daniel Negreanu, a heves vérmérsékletű Phil Helmuth vagy a legképtelenebb lapokkal vakmerő húzásokat bemutató Gus Hansen kultikus figurák lettek, népszerűségük a legismertebb sportolókéval és tévés személyiségekével vetekszik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A legjobban futó pókeres műsorok kétségkívül azok, melyekben őket ültetik egy asztalhoz: nálunk egyelőre nem látható, de a tengerentúlon már ötödik évadát tapossa a pókervilág elitjét felvonultató High Stakes Poker, melyben egy többnapos készpénzes játék keretében a legjobb profik és unatkozó milliárdosok feszülnek egymásnak egy Las Vegas-i kaszinóban - több százezer, esetenként milliós nagyságrendű tétekért. A High Stakes Poker-rel ellentétben az NBC naponta jelentkező késő esti pókershow-ja, a kieséses rendszerű Poker After Dark itthon is fut, a sporttévén találkozhatunk vele: ebben a változatban hat pókerest ültetnek egy asztalhoz, de csak a végső győztes távozik pénznyereménnyel. A csatornák csak nyerhetnek ezeken a műsorokon: előállításuk a nagyszabású vetélkedőkhöz képest viszonylag olcsó (a profik fellépési díjával együtt is), a játékosok pedig saját pénzüket teszik kockára, tehát a tét és a feszültség is garantált. A Poker After Dark-ban 20 ezer, míg a High Stakes-ben 200 ezer dollár a minimum beülő - bár voltak olyan epizódok, amikor a játékosoknak félmilliót kellett letenniük az asztalra.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A celebpóker külföldön és itthon

Az elmúlt években láthattuk a hírességeket énekelni, táncolni, korcsolyázni, főzni, természetesen nem a póker fog kimaradni a repertoárból. Mindmáig a legsikeresebbnek formátumnak az NBC egyik fiókcsatornáján 2003 és 2006 között futó Celebrity Poker Showdown számít, melyben több fordulón keresztül ismert színészek, zenészek, televíziós személyiségek, sportolók mérték össze tudásukat és szerencséjüket, majd az egyes fordulók győztesei egy mindent eldöntő fináléban csaptak össze. A műsor keretében megfordult a zöld posztó mellett többek közt Dennis Rodman, a focilegenda Jerome Bettis, Coolio, Ben Affleck, Macaulay Culkin, A Gyűrűk Ura Samuját alakító Sean Astin, Lauren Graham a Szívek szállodájá-ból és a Jóbarátok és Az elnök emberei-stáb jó része is - a nyeremény minden esetben jótékony célokra ment.

A tévés póker idehaza éveken keresztül Korda Gyuri kedélyes visítozását jelentette a sporttévén, de kis fáziskéséssel a hazai kereskedelmi csatornák is meglátták a pókerben rejlő lehetőségeket. Idén tavasszal a Celebrity Poker Showdown két klónja is debütál itthon, a TV2 a pokerstars.hu-val támad péntek késő esténként, a műsorban Korda Gyuri és Balázs Klári kommentálják a hazai celebek sokszor megmosolyogtató játszmáit, míg a Viasaton szombat esténként fut majd a Papp Gergellyel és Majkával felálló Pókermilliomos, melyben a legjobb magyar pókeresek és itthoni hírességek ülnek asztalhoz, de internetes tornákon keresztül bárki kvalifikálhatja magát a játékba.

Martsa András