Vágólapra másolva!
Április 8-án a romák világnapját ünnepli a Duna Televízió, egész nap ehhez kapcsolódó műsorokat sugároz.
Vágólapra másolva!

A romák 1971-ben tartották meg első világkongresszusukat Londonban, ekkor nyilvánították április 8-át világnapjukká. A Duna TV jórészt dokumentum- és koncertfilmekkel készült erre a napra - a csatornán szokásosak az efféle kezdeményezések, legutóbb a lengyel-magyar barátság napját ünnepelték meg.

A program 7.10-kor nyitott a Nincs elég világ című dokumentumfilmmel, amely roma kovácsokat mutat be, az utána következő Hodászi töredékek pedig egy szabolcsi cigánytelepre kalauzolja el a nézőket. A később ébredőket Dárday István 1975-ös alkotása, a Balázs Béla Stúdióban forgatott Rongyos hercegnő várja.

A továbbiakban két portréfilmet is képernyőre küld a Duna TV: a Hova vigyelek? Sztojka Katalinról, a Kalocsai Kisebbségi Önkormányzat elnökéről, a Három pokol pedig egy roma költőről, Balogh Attiláról szól.

A nap folyamán zenél még az Ando Drom, a Kanyarog az út - Egy cigánykaraván meséi pedig öt cigánybanda amerikai turnéját követi nyomon; a játékfilmek műfaját Sára Sándor és Gaál István klasszikusa, a Cigányok képviseli. Hasonló, tematikus műsorok a Duna TV kettes csatornáján, vagyis az Autonómián is várják a nézőket.