150 országban látták az elefántok királyát

Vágólapra másolva!
Többször láttuk már különböző csatornákon, most épp a TV2 adja hétköznap délelőttönként a Babar-t, amely a könyvek után rajzfilmsorozat formájában is népszerűvé vált a gyerekek körében. Az elefántkirály kalandjai már 1931-ben elkezdődtek, és pont húsz éve, vagyis 1989-ben kerültek a képernyőre. 
Vágólapra másolva!

Akárcsak egy jelenkori siker, Neil Gaiman Coraline-ja (vagy mondjuk egy másik klasszikus, a Micimackó), a Babar is úgy indult annak idején, hogy a szülők a gyermeküknek kezdtek el mesélni egy rendhagyó történetet: a francia házaspár, Cecile és Jean de Brunhoff együtt találták ki a kiselefánt figuráját, amit aztán a férj rajzolt meg. A mesék másoknak is megtetszettek, így 1931-ben meg is jelent az első könyv, Histoire de Babar, vagyis Babar története címmel.

Jean sajnos nem sokáig rajzolhatott, 1937-ben, 37 éves korában meghalt tuberkolózisban. Addig is - az elsővel együtt - hét Babar-történetet adott a világnak, majd a negyvenes években fia, Laurent vette át a munkáját, aki az eddigi utolsó könyvet, a művészettörténeti tankönyvnek is beillő Babar's Museum of Art-ot 2003-ban jelentette meg. Laurent annyiban is a családi hagyományt folytatja, hogy a meséket feleségével, Phyllis Rose-zal együtt találja ki.

A rajzoló története némileg emlékeztet Babaréra, aki felnőve átveszi az elefántok királyságát - csak épp Babarnak az anyja hal meg idejekorán, ezért indul el szerencsét próbálni. A kiselefánt végül Párizsban köt ki, ahol megtanul egy sor olyan dolgot (öltözködni, autót vezetni), ami egyébként elég távol áll az elefántoktól. Majd azt a hírt hallja, hogy királya mérges gombát evett, és meghalt, ezért hazautazik, hogy saját fejére illessze a koronát.

A királyi fejfedő alatt Babar zöld öltönyt és piros csokornyakkendőt visel, és udvartartása többi tagját is megtanítja a civilizált viselkedésre. Ebbe, mondjuk, nemigen férne bele, hogy saját unokatestvérét vegye el, de hát királyi családoknál láttunk már ilyesmit, sőt különbet is. Celesztina (piros, fodros nyakú ruhában) végül jó társa lesz Babarnak, és a gyerekeknél, Palikánál, Flóránál, Adorjánnál és később Izabellánál sem lehet semmi olyan rendellenességet tapasztalni, amely a szülők rokoni kapcsolatára utalna.


A történeteknek állandó szereplője még Artúr, az unokaöcs, Kornéliusz, a nagybácsi (aki Pompadúrral együtt látja el a királyi tanácsadói tisztet), Zefír, a majom, az orrszarvúak családja (Retexisszel az élen), valamint egy idős hölgy, akivel Babar még Párizsban ismerkedett össze. A könyvek egy része magyarul is megjelent, méghozzá Bálint Ágnes fordításában, aki olyan sorozatokat adott a Magyar Televíziónak, mint a Mi újság a Futrinka utcában?, a Kukori és Kotkoda vagy a Frakk, a macskák réme.

A Babar-ból készült kanadai-francia rajzfilmsorozat 1989-ben indult hódító útjára, és a siker valóban impozáns volt, tekintve, hogy a hat évadot megért szériát körülbelül százötven országba vették át. A népszerűség egyik oka lehetett, hogy a tévés megvalósítás remekül hozta a könyvek hangulatát, hisz ugyanolyan egyszerű, könnyen érthető történetekkel operált, amelyek akár egy óvodás számára is élvezhetők, bájukkal viszont az idősebb korosztályt is megragadhatják.


A sorozathoz eredetileg jó pár, Kanadában ismert színész adta a hangját: Babarként Gordon Pinsent szólalt meg, aki a Fraser és a farkas-ban Fraser apját játszotta, Artúrnak pedig a rapperként is ismert Stu Stone kölcsönözte a hangját, akit gyerek-, illetve kamaszkorában olyan sorozatokban láthattunk vendégszerepelni, mint a Katts és kutyája, a Beverly Hills 90210 vagy a Pacific Blue. Pompadúr "szerepében" a Beetlejuice-rajzfilmet is szinkronizáló Stephen Quinette-et hallhattuk, és Chris Wigginsnek sem Kornéliusz volt az első rajzfilmszerepe, miután a Rupert maci kanadai verziójában is közreműködött.

A klasszikus sorozatot gyártó kanadai stúdió, a Nelvana egyébként a Babar huszonegyedik századi verzióján is dolgozik, ami természetesen már 3D technikával készül. Az egyelőre huszonhat epizódot számláló széria a tervek szerint a 2010/2011-es évadban kerül képernyőre, Babar mellett annak nyolcéves unokájával a főszerepben. Az új generáció bevonása több más karakterrel is gazdagítja a sztorit, itt jelenik meg például Zefír lánya, Chiku.