Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek pezsgése után pangás jöhet a magyarországi televíziós piacon, iparági szakértők szerint a jövőben csökkenni fog a magyar nyelvű adók száma - írja szerdai számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

2004 óta a magyar nyelvű adók száma - köszönhetően a tematikus csatornák térnyerésének - 46-ról valamivel 80 fölé emelkedett, és ebben nincsenek benne a kis, városi tévék, kerületi csatornák. A Világgazdaság szerint következő időszakban viszont a kínálat nem bővül majd, sőt jó eredménynek tekinthető, ha legfeljebb néhány adó tűnik el évente.

Ennek oka részben a gazdasági válság, részben pedig az, hogy Magyarország, mint médiahelyszín versenyképessége romlik. Szakemberek szerint különösen a kisebb, tőkével gyengén ellátott, egycsatornás tévétársaságok kerülhetnek nehéz helyzetbe. A lap szerint a mai szabályozási környezet sem segíti a piacot: a cégek átláthatatlannak tartják az előírásokat, a kvótákat, és rendkívül magasnak a műsorszolgáltatási díjat.

Míg korábban az [origo] jóformán negyedévente számolt be arról, hogy új csatorna indul, hosszú idő után két olyan hír is megjelent a magyar sajtóban, mely jelzi, hogy akadnak társaságok, melyek gondban vannak. Pár napja arról írtunk, hogy anyagi gondokkal küzd, így felszámolhatják a Budapest tévét, ugyanakkor a jórészt igényes filmekkel előrukkoló Zone Europa sem találta meg számítását a magyar médiapiacon, mert április 30. után megszűnik a sugárzása.