Meglepődött a kirúgásán a Mokka főszerkesztője

Vágólapra másolva!
Szörényi Péter, a Mokka szerda este eltávolított főszerkesztője meglepődött, mikor behívták és közölték vele, hogy vége a közös munkának.
Vágólapra másolva!

Szörényi Cserhalmi Kingával írta le és találta ki a Mokka koncepcióját, még 2004-ben, aztán abban az évben, szeptemberben indult a műsor. "Bánt, hogy leváltottak, hiszen 2004-ig a TV2 reggeli műsorai, mint a Lazac, rendre kikaptak az RTL-től, néha nagyon csúnyán, viszont mikor Liptai Claudiával és Havas Henrikkel elkezdtük a Mokká-t, akkor pár hónap alatt változott a trend, és volt másfél-két jó évünk" - emlékezett.

Jakupcsek Gabriellával és Csiszár Jenővel váltakozó sikerrel küzdöttek a konkurenciával, ebben benne volt, hogy a 2007-es valamivel gyengébb év volt, majd voltak kísérletek más műsorvezetőkkel. Szörényi szerint 2008 nyarára beértek a fiatal szerkesztők is, profibb lett a stáb, és azóta folyamatosan javult a Mokka nézettsége, tehát nem a számok miatt bocsátotta el őt a műsort gyártó Interaktív. "Az elmúlt fél évben vertük az RTL reggeli műsorát, célcsoportban is, teljes lakosságban pedig hagyományosan erősebbek voltunk, ebben többször még a Nap-kelté-t is elkaptuk. Érdekes, hogy szerda este mondtak fel nekem, amikor hétfőn és kedden is ragyogó nézettséggel ment az általam szerkesztett műsor. Soha olyan sokan nem nézték például azt a Joshi Bharat-ot, amelyet mi promotáltunk a reggeli adásban" - mondta. A 2005-ös reggeli nézettségekről itt, a 2006-os adatokról bővebben itt írtunk.

Ha nem a számokkal, akkor mással lehetett a gond. Szörényi nem tudja megmondani, mennyire befolyásolta a vezetőket az, hogy Demcsák Zsuzsát kikezdte a sajtó pár kínos dialógusa után, vagy az, hogy a napokban Réz András a Mokká-ban szónokolta, hogy a délutáni talkshow-k verekedései színjátékok. Valószínűleg utóbbi is számított, noha Joshi eddigi nézői továbbra is figyelik majd a botrányosan viselkedő családokat, függetlenül attól, miről beszélt az esztéta.

"A mikrofon előtt mindenki a saját bőrét viszi vásárra. A Mokka műsorvezetői mindig komoly háttéranyagot kaptak, volt idejük felkészülni minden vendégre. Ha nagyon rizikósnak ígérkezett a téma, akkor előtte átbeszéltük. Azurákkal például könnyen szót tudtam érteni, ő is rádiózott korábban, akárcsak én" - mondta erről. Szörényi szerint amúgy is az élő műsor egészen más, mint amit felvesznek hetekkel korábban és gondosan megvágnak: szerinte élőben valami vagy kellemesen unalmas, vagy feszes, feszült, de akkor ott a gikszer lehetősége, mindig érheti kellemetlen meglepetés, váratlan helyzet a műsorvezetőt, szerkesztőt.

A kitett főszerkesztő (aki szerda délben kapott egy sms-t, amiben behívták estére, ahol Kiss Péter, a gyártó Interaktív vezetője közölte a döntést) a következő napokban lazít, sportol, és még ősz előtt újra dolgozna, mert az egyhavi felmondás nem ad hosszú távú egzisztenciális nyugalmat. A Mokká-ra pedig büszke marad, mert úgy látja, hogy "szeleburdi és bevállalós" reggeli műsort hozott létre, nem pedig egy zakós, jólfésült programmal untatták a reggel is tévé előtt ülőket.

A csatornát is kérdeztük a váltás okairól, de csak annyi választ kaptunk, hogy "nem lenne elegáns" magyarázni a döntést. A TV2-es átrendeződésről bővebben itt olvashat.