Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió nem tudja finanszírozni az elmúlt évek legjobban fogadott magyar sorozatát, eltűnik a Tűzvonalban. A főszereplők csalódottak, de még valami halvány remény marad arra, hogy 2010-ben forgassanak: ebben az esetben 2011-ig kellene várni új részekre.
Vágólapra másolva!

Hábermann Jenő producer szerint a Magyar Televíziónak választania kellett, hogy a futó műsorai közül, melyeket folytatja, s milyen új adásokra különít el pénzt. "Én mindent megtettem, amit lehetett, de most úgy tűnik, nem lesz folytatás. Látom, hogy küszködik az MTV, de azt is tudom, hogy mindig arra van pénz, amire igazán akarjuk. Mivel az MTV adta a harmadik évad költségvetésének 70 százalékát, ha kiáll mögülünk, akkor szinte lehetetlen előkeríteni a méltó folytatáshoz kellő összeget" - mondta az [origo]-nak.

Látja, hogy a sorozat már nem tartozott a nagy nézettségű adások kategóriájába, de úgy gondolja, hogy ennek oka nem a film minőségében keresendő. Ebben inkább közrejátszott a publicitás, a reklám hiánya - ezt több internetes fórum és blog is sérelmezte. Nem lettek megismételve az előző részek a féléves leállás után, holott az ismétlések is sok új nézőt, rajongót jelenthettek volna. Kiszámolta, hogy az új évad kezdete előtt összesen 17 darab előzetest sugárzott a TV este 11 és éjjel 2 között, valamint úgy látja, hogy a vasárnapról péntek 21:10-re való műsoridő áthelyezés sem kedvezett a sorozatnak; lévén, hogy célközönségük ez idő tájt sörözőkben, szórakozóhelyeken piheni ki a hetet. A nézettség kétségkívül esett, így az MTV joggal hivatkozhatott erre - bár jobb menedzseléssel, több promócióval jobb eredményt érhetett volna el a széria. A sorozat Moszkvában egy filmes díjat is nyert, és a szakma is szerette, főleg azért, mert ismert, elismert színészek kaptak szerepeket, véli a producer.

Hábermann szerint a sorozatban részt vett alkotók, színészek, munkatársak szomorúan vették tudomásul a döntést. "Egy alulfinanszírozott produkciót sajnáltak, hiszen azért ez a sorozat lehetőséget adott kétszáz magyar színésznek, és munkát másfél éven keresztül sok kiváló filmes szakembernek" - jelezte. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy nagyjából 15,5 millió forintból lehet kihozni egy részt (mint megjegyezte, ez pár másodpercre lenne elég a 24 című akciósorozat esetében), és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nagyjátékfilmként kaphat egy folytatást a sorozat. Azt igen biztatónak tartja, hogy a szakma, a kritika szereti a Tűzvonalban-t, a netezők pedig védik a produkciót.

A stáb sem boldog

Stohl András nem rejtette el csalódottságát, az [origo]-nak elmondta, hogy nagyon jellemző ez a mai magyar televíziózásra, hogy végre van egy sorozat, amely megüti a mércét, nem ciki, vállalható, és pont erről mond le az MTV. "Nincs elnök, és ha lesz is, akkor sem kezdődhet el azonnal a forgatás, hiszen időpontokat kell egyeztetni, helyszínt keresni, meg kell írni a forgatókönyvet. Csalódott vagyok, mert megalázóan kevés pénzért vállalta sok kiváló színész a munkát. Ha ennyit sem sikerül kigazdálkodnia az MTV-nek, akkor az nagyon szomorú" - mondta.

tűzonalban

A főszereplő Bordást alakító színész szerint itt bajosan képzelhető el az, ami a Beugró-val megtörtént. Akkor a népharag, az internetes petíció gondolkodtatta el az MTV-vezetést, és így került át a műsorról lemondó TV2-ről a köztévére. "Ott más a helyzet, könnyebb összehozni négy színészt, mint komplett, nagy stábot, vidéki forgatásokat" - véli. A Tűzvonalban-t nagyon sajnálja, de ezzel együtt azt is, hogy nincs erős MTV, mely belátná, hogy szükség van tévéfilmekre, tévéjátékokra. Stohl a televíziós munkái közt kiemelkedően fontosnak tartja a krimit, nagy élményt nyújtott neki.

Jordán Tamást - aki Kolonicsot alakítja a sorozatban - rosszul érintette a hír, kissé meg is lepte. "Úgy tudtam, hogy várólistán vagyunk, és lesz döntés, ha lesz végre tévéelnök. Nagyon szerettem a Tűzvonalban-t, a családias hangulata, az igényes, minőségi munka miatt, ami a forgatásokon zajlott. Ahogy a régi időkben, rendes technikával, jól világítva vettük fel a jeleneteket, tehát nem volt jellemző az ipari tevékenység, ami a mai szappanoperákra jellemző. Amerre jártam, mindenhol csak pozitív visszajelzéseket kaptam, itt Szombathelyen is nagyon szeretik" - mesélte az [origo]-nak.

Forrás: [origo]

Juhász Réka - szerepe szerint Kende Krisztina - annyit már biztosan tudott, hogy idén nyáron nem lesz forgatás, de abban bízik, hogy 2010 nyarán talán újra kezdődhet a munka. Mikor a csökkenő nézettségről kérdeztük, elmondta, hogy vidéken rengeteg emberrel beszélt, akik nézték a krimit, így furcsállja a mért számokat. "Remek volt a csapat, öröm volt a munka, én pedig igen jó szemléletet tanultam tőlük. Úgy érzem, akik itt voltunk, szakmailag feljebb sorolódtunk. Ezzel a döntéssel egy minőségi sorozat vész el" - kesergett.

Hábermann Lívia - aki Szabó Pircsi a sorozatban - a producer lánya, de mivel személyes találkozáskor munkáról, forgatásról nem beszélnek, ő is csak pár nappal korábban tudta meg a hírt. "Sokat tanultam, nagy élmény volt, nekem pedig az első komoly munka, ahol hosszan kellett bizonytani. Sok színésszel ma is tartom a kapcsolatot, a napokban pedig épp arrafelé autóztam, össze is szorult a szívem. Reménykedem, hogy egyszer még lesz folytatás, ugyanis ezt a sorozatot tehetséges emberek szeretettel csinálták" - mondta.

Az MTV-t is kérdeztük az okokról, pénzekről, de választ már csak jövő hétre ígért a közszolgálati csatorna. Internetes petíció itt!