A Megyeri hídtól Szaddám Huszein palotájáig

Vágólapra másolva!
A néhány húzásáról itthon is ismert amerikai komikus, Stephen Colbert a héten Irakból, Szaddám Huszein egykori palotájából jelentkezik műsorával. Az akcióba magát Barack Obamát is bevonták, így nem kétséges, hogy a rendhagyó közvetítés erős hatással lehet az amerikai társadalomra, közvéleményre - csak épp az nem egészen egyértelmű, hogy milyen előjellel. 
Vágólapra másolva!

A magyar olvasók, tévénézők közül bizonyára sokan emlékeznek a Megyeri híd elnevezése körüli hercehurcára, amibe annak idején Stephen Colbert is bekapcsolódott. A komikus azon ütközött meg, hogy a magyarok közül sokan Chuck Norris hídnak akarják elnevezni az új építményt, mire eltökélte, hogy nézői szavazataival megelőzi az akcióhőst.

Colbert aztán meg is nyerte a névadási szavazást, de amerikai nagykövetünk, Simonyi András lehűtötte a lelkesedését azzal, hogy elárulta neki, két dolog kell ahhoz, hogy valóban róla nevezzék el a hidat: egyrészt folyékonyan kell tudnia magyarul, másrészt halottnak kell lennie.

Colbert műsorát, a The Colbert Report-ot azóta itthon is láthatjuk a Comedy Centralon, sőt a csatorna egyik szkeccsében a komikus tört magyarsággal köszönti a nézőket. Colbertnek volt pár más akciója is, ami túlmutat egy tévéműsor keretein: 2007-ben például bejelentette, hogy szülőállama, Dél-Karolina színeiben indul a következő évi választásokon - ráadásul mindkét párt képviseletében, mondván, nem akar korlátot állítani a szavazók elé.

Most épp Irakba kirándult, ahol azzal kezdte közvetítését, hogy kijelentette: azt hitte, rég vége a háborúnak, mivel régóta nem hallott híreket Irakból. Szerinte a békekötéshez csak annyi kell, hogy valaki deklarálja a győzelmet, így sietve ki is hirdette az Egyesült Államok végső győzelmét. Mellesleg bevette magát Szaddám Huszein egykori palotájába, hogy egy ideig onnan jelentkezzen a The Colbert Report-tal.

A kis politikai viccbe a médiára amúgy is fogékony Barack Obama is beszállt: elrendelte, hogy vágják le Colbert haját, mondván, hogy ha katonásdit akar játszani, akkor nézzen is ki úgy, mint egy katona. A komikus következő bejelentkezésekor már láthatták a nézők, amint egy tábornok nekiáll leborotválni Colbert haját - amit aztán állítólag egy stylist fejezett be, bár ez nem nagyon látszik a végeredményből:


A Baltimore Sun kritikusa, David Zurawik teljesen kiakadt Colbertre, és véleményéről meg is jelentetett egy vitaindító cikket. Szerinte a The Colbert Report iraki különkiadása viccet csinál a háborúból, és csak azt szolgálja, hogy elvonja az emberek figyelmét a valódi hírekről. Miért kellene nekünk azt figyelni, miként vágják le a komikus haját, amikor nyilvánvalóan zajlanak fontosabb történések is Irakban.

Más kérdés, hogy a The Colbert Report eleve a (politikai) hírműsorok paródiája, így könnyen meglehet, hogy a komikus éppen a valódi hírek hiányára vagy elferdítésére kívánt reagálni a mostani műsorszámmal. Barack Obama jelenléte viszont így sem igazán indokolt, hisz ha másnak nem is, de neki legalább illene komolyan vennie ezt a háborút, és az iróniától, szatírától eltérő eszközökkel kéne beszélnie róla.

Colbert megérkezik Irakba:


Ami Colbertet illeti, Zurawik öncélúnak nevezi a bohóckodását, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a komikus rengeteg kint szolgáló katonát is szórakoztat - amit Marilyn Monroe-tól Bob Hope-ig sokan megtettek már, más háborúk idején. Van tehát egy hagyománya a harctéri szórakoztatásnak, ami általában arra szolgál, hogy kicsit elfeledtesse a katonákkal a háború borzalmait. Erre a The Colbert Report mindenképp jó lehet.

Arról nem is beszélve, hogy az Irakban állomásozó amerikaiak mostanában nem kaptak éppen nagy neveket: Scarlett Johansson tárgyal ugyan egy kinti fellépésről, de jobbára birkózók, pompomlányok, kisebb kaliberű színészek látogatják a hadsereg bázisait. Colbert nyilván üdítően hat ebben a közegben, és ha mások nem örülnek is neki, a katonák biztosan nem bánják, hogy most épp Irakban van.