Vágólapra másolva!
A Lost Jack Shephardja, vagyis Matthew Fox jelenleg Budapesten tartózkodik: vasárnap ő volt az AXN koktélpartijának díszvendége, hétfő délelőtt pedig egy elegáns belvárosi hotelben fogadta a média képviselőit. Egy nyílt sajtótájékoztató, majd egy szűkebb körű kerekasztal-beszélgetés során a színész felvillantott valamit a Lost végéből, és elárulta, Magyarország a szülőföldjére emlékezteti - legalábbis a repülőgépről, jó magasról nézve.
Vágólapra másolva!

Matthew Fox ittléte tévés szempontból azért nagy esemény, mert korunk egyik legjelentősebb sorozatának, a Lost-nak a stábjából nemhogy Magyarországon, de a régióban sem járt ez idáig senki, a produkciói sztárjai még Bécset is kihagyták a szórásból. Most pedig itt van a széria főhőse, már amennyiben lehet főhősről beszélni egy olyan sorozat esetében, amely kezdetben 48 meghatározó karakterrel operált. És itt van számos közép-európai újságíró, sőt olyan is akad, aki Mexikóból, a Fülöp-szigetekről vagy Szingapúrból érkezett a jó félórás sajtótájékoztatóra.

Az eseményt Tamás Dorka, az AXN PR referense nyitja, majd Eddie Nelson, az AXN-t és testvércsatornáit működtető Sony Pictures Television Networks Central Europe ügyvezető igazgatója is helyet foglal a színpadon. Méltatja kicsit az AXN-t, elmondja, hogy a csatorna kezdettől fogva bízott a Lost sikerében, ami végül is Lengyelországban lett a legnépszerűbb - mármint a régió országai közül. Tőle azonban senki nem akar kérdezni - holott meglenne rá a lehetőség -, érezhető, hogy mindenki Matthew Foxra vár, aki valóban ott topog már az ajtó előtt, valószínűleg kevésbé izgatottan, mint az újságírók.

És egyszer csak behívják, vagyis elindul magától, a felkonferálás kicsit késve is érkezik. Farmerban, pólóban és zakóban van, a kezében egy doboz Sprite - elsőre ugyanolyan lazának tűnik, mint a sorozatban. Felmegy a színpadra, először rossz székre akar leülni, de aztán elfoglalja a helyét: köszönti az újságírókat, majd Tamás Dorka, mintegy bemelegítésként, megkérdezi tőle, hogy érzi magát Budapesten. Remekül, feleli Fox, bár a városból még nem sokat látott a hotelen kívül; a repülőből nézelődve az tetszett neki, hogy sok a zöld terület, ami a szülőföldjére, Pennsylvaniára emlékezteti.

Majd hozzáteszi, elsősorban azért érzi jól magát, mert végre tudott eleget aludni - úgy tűnik, előző este nem sokáig maradt a tiszteletére rendezett koktélpartin. Az első újságírói kérdés természetesen a Lost végére vonatkozik, hisz a készítők nagyon ütős befejezést ígérnek 2010-re, és több helyen megjelent, hogy a színészek közül egyedül Foxot avatták be a tervükbe. A színész azonnal jelzi, hogy ez egy pletyka, ő csak azt tudja, hogy a záró kép mi lesz (" egy nagyon szép, szomorú és felemelő jelenet"), de hogy addig miként jut el a történet, azt nem árulták el neki.

Forrás: [origo]

Egy női magazin újságírója aztán pszichológiai síkra tereli a beszélgetést, arra kíváncsi, hogy Foxnak nem okoz-e gondot, hogy magánéletében is Jack karaktere szerint, afféle jófiúként kell viselkednie, ha meg akar felelni az elvárásoknak. A színész azonnal visszavágja a kérdést, hisz szerinte Jack nem az a tipikus jófiú: a sorozat elején ugyan hősként viselkedik, de a negyedik évadra eljut az alkoholizmusig és az öngyilkos gondolatokig, megmutatja személyisége sötét oldalát is.

axn

Fox kap pár öncélú kérdést is, egy román kolléga például azt kéri tőle, elevenítse fel közös jeleneteit Monica Deannel - egy román színésznővel, aki a Lost második évadjában szerepelt, egyetlen epizódban. (A színésznek fogalma sincs, kiről van szó, mire az újságíró kigöngyölít egy plakátot Deanről.) Miután a Lost-beli szigeten többször golfoznak a túlélők, egy golfmagazintól is jelen van egy tudósító, aki meg van róla győződve, hogy Fox a valós életben is szívesen űzi a játékot - kiderül azonban, hogy kevés dolgot tart unalmasabbnak, mint hogy hat órán keresztül kergessen egy kis labdát.

Forrás: [origo]

A színész végig korrekten, udvariasan válaszolgat, néha egy-egy csibészes mosolyt is megenged magának, de valahogy az látszik rajta, hogy nagyon távol érzi magát ettől az egésztől, szívesebben lenne inkább a családjával. (Emiatt nehéz dolga van a fotósoknak is, hisz Fox rengetegszer takarja az arcát valamelyik kezével.) Sokat beszél is a családjáról, sőt elárulja, hogy a Lost végeztével nem akar több tévés munkát vállalni, hogy minél több időt tölthessen velük - a mozifilmek érthető módon rugalmasabb időbeosztást, nagyobb szabadságot engednek meg neki.

A kerekasztal kérdései

A sajtótájékoztatónak lassan vége, rövid szünet után következik azonban a kerekasztal-beszélgetés, ahol - Foxon és Tamás Dorkán kívül - kilenc újságíró vesz részt egy körben. Miután alig van negyed óránk, mindenki csupán egy kérdést tehet fel: mi leginkább arra vagyunk kíváncsiak, hogy Fox maradéktalanul érti-e a Lost történetét, képes-e követni a rengeteg időugrást. A válasz: csak a saját karakterével van teljesen képben. Megvan neki Jack Shephard életrajza, ahol időrendben fel van sorolva az összes jelentősebb esemény, így az idősíkok váltakozása nem okoz gondot.

Elhangzik persze a kérdés, hogy mi teszi a Lost-ot népszerűvé: Fox szerint a sorozatnak afféle közösségteremtő ereje van, mert a rejtvényeken mindenki agyal, és az adott epizód után az ember kitárgyalhatja a barátaival a saját teóriáját. A színész maga is szervez egyébként vetítéseket a házában, ahol a stábtagok együtt nézik meg a legfrissebb részt - sőt a leginkább ez a közösségi érzés fog neki hiányozni, ha majd véget ér a sorozat. Mint mondja, a szérián dolgozó emberek között nagyon szoros kötelék alakult ki, olyan intim környezet, ahol a színészek együtt öltöznek-vetkőznek.

axn

Persze így is el tudja képzelni a Lost utáni életét, sőt már alig várja, hogy újra közelebb kerüljön a családjához. Bármilyen hihetetlen, de Hawaii éghajlata is megviseli, hisz gyerekkorában azt szokta meg, hogy négy évszak van, amik viszonylag szabályosan váltják egymást. Mondjuk így sem panaszkodik, nem is stresszeli magát sokat: a sorozat népszerűsége semmilyen nyomást nem gyakorol rá (ahogy pedig feltételeznénk), szerinte ez inkább az alkotók felelőssége, hisz ők kanyarítják a sztorit, a színészek "csak" eljátsszák az ő agymenésüket.

Forrás: [origo]

Kiderül még, hogy Fox nem nagy rajongója a romantikus komédiáknak (ilyen műfajú filmben így csak fenntartással vállalna szerepet), a gyerekeinek pedig csak napi egy óra tévézést enged - a Lost-ot persze még nem látták, de szeretné, hogy megnézzék, ha már elég idősek lesznek hozzá. Végezetül egy gyakornoklány azt is megkérdezi, amit egyedül az iskolájában legalább háromszáz lány szeretne tudni: szépek-e a magyar nők Matthew Fox szerint. Szépek, feleli a színész udvariasan, de cseppet sem lelkesen - bizonyára a feleségére gondol közben.