Doktor House a híd a kultúrák közt

Vágólapra másolva!
66 országban 82 millióan néznek tévében Doktor House-t, de ezen felül sokan letöltik a netről, és úgy követik a szériát. A Fox 2004-ben rajtolt szériája volt tavaly a rekorder.
Vágólapra másolva!

A globalizáció része, hogy ugyanazt a - szinte mindig amerikai - sorozatot nézik Kispesten, Montevideóban vagy Pattayán, egymástól teljesen eltérő személyiségű, korú, foglalkozású emberek. Képileg is igényes sorozatot előállítani a világ legtöbb pontján kész ráfizetés, eladhatatlan más országokba, így marad idén is az USA-ban gyártott szériák hegemóniája, tehát nem csoda, hogy nagyjából ugyanaz a 20-30 sorozat uralja a listákat mindenhol.

Az Eurodata TV Worldwide számai szerint 2008-ban Doktor House volt a legnézettebb sorozat világszerte, 81,8 millió nézővel, legalábbis abban a 66 országban, melyet a szervezet vizsgál, melyben nagyjából megbízható mérések is vannak. A sorozat elvben 1,6 milliárd tévéző elé jut el, így viszont nem is olyan döbbenetesen magas ez a szám. A cinikus doki ezzel az eredménnyel is legyőzte a 2006-os és a 2007-es elsőt, ezek - nem nagy meglepetésre - a Helyszínelők és a Miami helyszínelők voltak, melyek műfajukból adódóan (részenként is érthető krimi) masszívabb nézőseregre számíthatnak, mint a hosszú történetszállal operáló, így folytonos figyelmet megkövetelő szériák.

A komédiák közé került a nem mindig épp vidám szálakat bogozó Született feleségek, ebben a kategóriában viszont király(nő), ugyanis 65,3 milliós a stabil tábora. A Monk és az itthon hatalmasat bukott Ugly Betty is remekelt a múlt évben. A szappanoperák közt a szintén amerikai Gazdagok és szépek (The Bold and the Beautiful) számíthat jelentős érdeklődésre (24,5 millió nézőre), így 2007 után újra nyert kategóriájában. A szappanok közt szépen hozott még a mexikói Marina, illetve az amerikai The Young and the Restless.

Itthon kicsit más

Magyarországon az év 23. hetében, mielőtt még elvonultak volna nyaralni a tévék, a legnézettebb sorozat a Cobra 11 volt, 1,23 millió nézővel (a német sorozat világviszonylatban már sehol sincs, Dél-Amerikába például el sem jut), de nagyon szépen teljesített a Mentalista, a Dr. Csont is. A TV2 kínálatából Doktor House mellett az NCIS-t kell kiemelni, ez a sorozat itthon és az USA-ban is jól fut, nem is csoda, hogy épp az idén kap egy spinoffot. A világszerte kedvelt Született feleségek nálunk nem lett alapmű, a csatorna az évek alatt ide-oda pakolgatta, a rajongók sem tudták követni, mely napra került - és miért.

Letöltés: nagyon változó

Hogy weben melyik sorozatot nézik legtöbben, az persze mindig a heti kínálattól függ. A Hősök hasonlóan gyengén produkál a tévében, de a készítőket legalább az lelkesíti, hogy a netezők töltik le bőszen, szorgosan. Idén április 20. és 26. között például a világhálón legtöbben a szuperemberek kalandjai után érdeklődtek (1,62 millió), majd jött a Szökés (1,14 millió), és a dobogóra felkerült az akciósorozatok királya, a 24, mely 730 ezer letöltést tudott felmutatni. A tízes listán csak olyan sorozatok voltak akkor, melyek itthon is futnak, sorrendben: Született feleségek, Family Guy, Smallville, South Park, Gossip Girl - a pletyafészek, A rejtély és az Odaát. Május vége felé viszont egy hét alatt 1,7 millió internezető töltötte le magának fájlmegosztó oldalakról a Lost újabb részét, ezzel pedig toronymagasan állt a lista élén a titokzatos szigettel foglalkozó sorozat. A nagyfokú érdeklődés a szezonzáró epizódnak volt köszönhető. Bővebben erről a témáról itt olvashat.