Vicces és kínos percek A Stúdióban

Vágólapra másolva!
Az Entertainment Weekly annak idején úgy jellemezte A Stúdiót, a 30 Rock-ot, hogy nemcsak az évad legjobb komédiája, hanem az egyik legjobb dolog, ami az utóbbi időben felbukkant a tévében. Nem is tévedtek nagyon, lehet ellenőrizni: az Emmy-díjakkal és Golden Globe-okkal elhalmozott széria már fut is a Viasaton. És nem csak a kritika kedveli: míg az első évadot 5,8, a másodikat 6,4, a harmadikat pedig 7,6 millióan nézték az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Az idehaza még friss húsnak számító, de kint már harmadik évadjánál járó 30 Rock sok más filmes komédiához és tévés produkcióhoz hasonlóan a Saturday Night Live-istállóból került ki. Tina Fey, a show mögött álló kreatív guru, aki egyben az egyik főszereplő is, éveken keresztül az SNL vezető írója volt, az első nő, aki betöltötte ezt a posztot - tapasztalatait kétségkívül fel is használta, amikor önálló műsorba kezdett. A 30 Rock, ami a nevét a New York-i NBC-székház címének (30 Rockefeller Plaza) közkeletű rövidítéséből kapta, egy hetente jelentkező szkeccs-show kulisszái közé enged betekintést, amiben nem nehéz felismerni az Államok egyik legrégebb óta futó komédiáját.

A Saturday Night Live igazi dinoszaurusznak számít a tengerentúli televíziózásban, már a hetvenes évek óta műsoron van, de mindig képes megújulni. Amolyan szombat esti másfél órás kabaréról-varietéről van szó, ha valamihez hasonlítani kellene, akkor talán a Szeszélyes évszakok lenne a kézenfekvő példa. A show évtizedek óta kitermeli a maga komikusgenerációit: annak idején innen indultak a nyolcvanas évek nagy nevettetői Dan Aykroydtól Eddie Murphyig, de az SNL-ben kezdte az ipart Adam Sandler, Mike Myers, a Will Ferrell és Ben Stiller nevével fémjelzett Frat Pack, és itt töltötte a tanulóéveket a 30 Rock stábjának egy része is.

A 30 Rock az Aaron Sorkin-sorozatok (Sports Night, Az elnök emberei) koncepcióját viszi tovább, színfalak mögötti kavarással, pörgő párbeszédekkel, folyosón beszélgetésekkel, csak éppen az egészet poénra veszi: az egyik részben például két szereplő beszélgetés közben a díszletek között mászkál fel-alá, egészen addig, míg fel nem tűnik nekik, hogy körbe-körbe mennek. A sorozat indulásakor az NBC egyébként egy másik hasonló tematikájú szériát is berendelt, egyenesen Sorkintól - ez volt A színfalak mögött, amely lényegében ugyanezt a sztorit adta elő, csak más műfajban, drámában. A két széria különversenyéből végül a 30 Rock került ki győztesen, azóta az NBC már a negyedik évadra is leadta a rendelést, A színfalak mögött viszont nem húzta tovább egy szezonnál.

Új főnök kerül az NBC televízió élére, ezzel indul a sztori: a karrierjét mikrohullámú sütők eladásával megalapozó Jack Donaghy (Alec Baldwin) kapásból kipécézi magának Liz Lemon (Tina Fey) szkeccs-showját, a The Girlie Show-t, mivel az nem teljesít túl jól egyes célcsoportokban - a megoldás egy új cím és egy félőrült Eddie Murphy-klón (Tracy Morgan) a főszerepben. A sorozat hemzseg a bennfentes utalásoktól és az amerikai szórakoztatóiparra vagy közéletre mutató linkektől, ezek nagy része idehaza nyílván elveszik - az alkotók azonban annyira eltalálták a karaktereket és a humor olyan széles skáláján zongoráznak, hogy a konstans röhögés még így is garantált.

Forrás: [origo]

A saját stábjával és főnökével is állandóan hadilábon álló vezető író, Liz Lemon szerepében Tina Fey lényegében önmagát alakítja, és bátran rá is játszik a keleti parti, demokrata, független nő-sztereotípiákra. Előszeretettel csinál hülyét magából a mentálisan kissé ingatag showman szerepében Tracy Morgan is, aki Eddie Murphytől Martin Lawrence-ig valamennyi fekete mozisztár kíméletlen paródiáját hozza, de ha arról van szó, saját alkoholproblémáiból is viccet csinál (a valóságban Morgant ittas vezetésért kapcsolták le Hollywoodban, a sorozatban bizonyos tudatmódosító szerek hatása alatt jedinek képzeli magát és egy szál fecskében rohangál az autópályán). A stand-up komikus Judah Friedlander (akit itthon a Vejedre ütök, a Zoolander vagy a Lakoma mellékszerepeiben láthattunk) a képzeletbeli szkeccs-show egyik íróját, gagmanjét alakítja: túlméretezett SZTK-keretes szemüvegével, idióta barkójával és kötelező jellegű, minden részben más felirattal ellátott baseballsapkájával maga a megtestesült geek.

Forrás: [origo]

A többiek is átlagon felül teljesítenek, de a 30 Rock adu ásza kétségkívül Alec Baldwin (a legidősebb fivér a népes Baldwin-famíliából), akit a hazai közönség elsősorban nem komikus szerepeiről ismer, de ha arról van szó, bármikor kapható egy kis hülyülésre, a kilencvenes évektől gyakori vendégfellépő a Saturday Night Live-ban is. Fey elmondása szerint a határozott fellépésű, mindig magabiztos Jack Donaghy szerepét eleve rá írták, Baldwin valósággal lubickol is a keleti parti televíziózásért és mikrohullámú sütőkért felelős vállalati menedzser szerepében - amióta a show-ban szerepel, már puszta megjelenésével is garantált röhögést vált ki az emberből. A szerepért egyébként két Golden Globe-ot és egy Emmyt is hazavihetett.

Martsa András