Lopással vádolják a Lost alkotóit

Vágólapra másolva!
Egy író-producer, Anthony Spinner azt állítja, hogy ő már több mint harminc éve megírta a Lost történetét.
Vágólapra másolva!

Spinner viszonylag ismert név a tévés szakmában, ő volt a producere például Az Angyal visszatér című sorozatnak, mellette pedig olyan szériák forgatókönyvéhez tette hozzá a magáét, mint a Kojak vagy az F.B.I.

Most épp az ABC csatornát és a Touchstone Televisiont perli, mert állítása szerint ő már 1977-ben előállt a Lost történetével, melyet az ABC akkor - és még kétszer, 1991-ben és 1994-ben - visszadobott, hogy aztán 2004-ben az ő közreműködése nélkül hozakodjon elő vele.

Spinner már a sorozat megjelenésekor perelni akart, de a kereset beadására végül "ügyrendi okokból" nem került sor. A július 10-én előterjesztett vádiratban az író-producer közli, hogy annak idején 30 ezer dollálért írta meg egy sorozat 121 oldalas tervét, aminek végül a Lost címet adta.

A beadványban Spinner több mint húsz hasonlóságot felsorol a Lost és az ő ötlete között, a címtől és az alapsztoritól kezdve olyan momentumokig, mint egy orvos (Jack helyett dr. Braeman) hőssé válása, az egyik túlélő (Charlie / Kyle) drogfüggősége, vagy a rasszista felhang Sawyer és Sayid (az eredetiben Butch és Coby) viszonyában.

Az író-producer most nagy összegű kártérítést követel, és részesedést az eddigi profitokból. Az ABC vagy a Lost alkotói részéről egyelőre nem kommentálták az esetet.