Megmoccan a halott - hibák, bakik a sci-fikben

Vágólapra másolva!
Pár hete cikkeztünk a krimisorozatokban előforduló bakikról, logikai bukfencekről, ezúttal pedig a sci-fi sorozatokat, misztikus témájú szériákat vesszük górcső alá. Star Trek, Csillagkapu, X-akták és társaik - mellényúlások még a legszínvonalasabb műsorokban is előfordulnak.
Vágólapra másolva!

Oda nem illő dolgok

Bűbájos boszorkák: A három hősnő sokszor fordul meg temetőkben, a történet szerint San Francisco területén - a városban azonban mindössze két temető van, a többit a huszadik század első felében "kijjebb vitték", egyrészt a sűrűn előforduló földrengések miatt, másrészt azért, hogy legyen hely a belvárosnak.

X-akták: Egy Atlantic Cityben, New Jerseyben játszódó epizódban (The Jersey Devil) olyan erdőségek veszik körül a várost, amilyenek a valóságban a környéken sincsenek. A baki magyarázata, hogy a sorozat nagy részét Kanadában forgatták, ami viszont tudvalevőleg nem szűkölködik fákban.

------------------------------------------

Folytonossági hibák

Csillagkapu: A kilencedik szezon egyik epizódjában a felderítő csapat átkel egy dimenziókapun, amit öt jól elkülöníthető hangeffektus kísér (ahogy egy-egy hősünket beszippantja a kapu). Ehhez képest a csapat csak négy tagot számlál.

Lost: Több epizódban előfordul, hogy a szereplők jól megizzadnak, majd azon nyomban meg is száradnak, utána esetleg ismét nagyon melegük lesz - legalábbis a ruházatukon következetlenül változó izzadtságfoltokból erre lehet következtetni.

Star Trek: Az eredeti, 1966-os széria The Cage című részében egy lézerágyú tüzelni kezd, mire a fal egy darabja leesik, és kigurul balra. Aztán a legénységet látjuk, majd ismét az ágyút, ami még mindig a falat lövi, annak pedig ugyanaz a darabja esik le, és gurul ki balra, mint amelyik az előbb.

A The Man Trap című epizódban Sulu egy öblös tálkából kezdi enni az ételt, pár vágással később viszont már egy tányér van előtte - ami aztán megint visszaváltozik tállá. A videón Sulu körülbelül 3:30-nál áll neki a falatozásnak, a tálkát pedig 4:32-nél látjuk tányérként:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=mlv53xBa32pOlnKj


A második részben Kirk kapitány egész más fazonú ruhát visel, amikor beszáll a liftbe, mint amikor kijön onnan.

X-akták: Rögtön a pilot epizódban akad egy kis hiba, mikor legelőször látjuk Scullyt. Az ügynöknő épp az irodája felé tart, és amikor belép, jól látható a jelvénye - aztán a következő jelenetben már nincs rajta, de amikor kijön a szobából, ismét viseli.

Ugyanígy nem figyeltek Mulder híres poszterére sem, melyen az I Want to Believe szöveg áll. Amikor Scully először bemegy társához, a plakátot teljes egészében látni lehet, majd amikor megint rátéved a kamera, jó részét már egy nagy stóc papír takarja el.

Az X-akták-ban később is találunk apróbb hibákat: az Árnyak című epizódban egy bizonyos Howard Graves nyughelyét mutatják, aki a sírfelirat szerint október 5-én hunyt el. Ehhez képest a nyitókép dátuma (amit mindig "kigépelnek" a képernyőre) szeptember 22., az epizód mégis Graves (ezek szerint pár héttel későbbi) halála körül forog.

------------------------------------------

Tárgyi tévedések

Bűbájos boszorkák: A nyolcadik szezonban a Triád tagjai a talárjukon felváltva viselik a pentagramot úgy, hogy annak az alsó, illetve a felső csúcsánál van egy pont. Holott a pentagramnak megvan a szimbolikája, a felső pont a jó erőt, az alsó a rosszat jelenti.

Lost: Az Exodus című epizódban Hurley a repülőre vár, a történet szerint egy ausztráliai reptéren. Csakhogy az egyik jelenetben látunk mögötte egy feliratot: "authorized", ami viszont a szó amerikai írásmódja - ha valóban Ausztráliában járnánk, "authorised" lenne kiírva.

Star Trek: Az eredeti, 1966-os sorozat harmadik szezonjában Kirk kapitány azt mondja: "Ez egy elátkozott hajó, csak utazgat a galaxisok között". Az efféle hibákat gyűjtő moviemistakes.com szerint az ősszériában ez az egyetlen alkalom, amikor összekeverik a galaxis és a naprendszer fogalmát. Az Enterprise valójában nem képes intergalaktikus utazásra: elhagyhatja ugyan a galaxist, de ahhoz, hogy átérjen egy másikba, több ezer évre lenne szüksége.

------------------------------------------

Árulkodó jelek

Csillagkapu: Amikor Daniel, Jack és Sam először találkozik Jaffával egy erdőben, Daniel szemüvegében a kamera fényei tűnnek fel.

Az első szezon vége felé Carter Hathor után kutat az interneten, miközben a címsorban jól látható, hogy a megnyitott weblap a számítógép C meghajtóján van - vagyis egy buherált, legalábbis letárolt honlapról van szó.

Csillagközi romboló: A második szezon egyik epizódjában Billy kiterítve fekszik a boncasztalon, de nem bír magával: amikor az elnök megigazítja a haját, látni lehet, hogy a "halott" nyel egyet.

X-akták: A Szellem a computerben című epizódban valaki egy videókazettát mutat Muldernek és Scullynak, a tévé képernyőjében pedig szinte az egész stáb visszatükröződik.

------------------------------------------

Egy kis hazai

A kevés magyar sci-fi sorozat egyike volt az 1972-ben készült Pirx kalandjai, amely - a kezdetleges technikai megvalósításnak köszönhetően - tele van árulkodó jelekkel. A díszletekben első pillantásra felismerhetünk mindennapi használati tárgyakat, így enyhén szólva is megmosolyogtatja a nézőt az űrállomásként funkcionáló citromfacsaró vagy a szuperszámítógépként használt, felnagyított rádió (esetleg oszcilloszkóp), az Űrhajós Akadémia előtt parkoló matchboxokról már nem is beszélve:

Filmmúzeum

Látványvilágát tekintve nem sokkal színvonalasabb az Űrgammák sem, ami pedig jó húsz évvel a Pirx után készült. Itt a számítógépes effektek fogtak ki az alkotókon, olyannyira, hogy még egy lézerpisztoly sugarát sem tudták hitelesen ábrázolni. A kevés fellelhető jelenet egyikében rögtön találtunk egy logikai bakit is: a gyerekek Roa bolygón tett kirándulásakor Juci egy tojásszerű izével a kezében menekül egy börtönből, amit annak ellenére magával visz, hogy csak nehezíti szökését - annyira viszont mégsem fontos neki a kis csomag, mert amikor társai rátalálnak, szó nélkül otthagyja a homokban. Ezt a videó vége felé láthatjuk, de az elején is van baki: eléggé oda nem illőnek (leginkább egy kamerának) látszik a 0:45-nél a kép jobb szélén feltűnő szerkezet:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QsFqcrn8ruuSVacl