Öt magyar tévécsatornán is helyszínelnek

Vágólapra másolva!
Az eredeti A helyszínelők-re ráépült még két spinoff, a vetítési jogokra pedig több magyar tévécsatorna is rámozdult. Jelenleg öt hazai tévé ad valamilyen CSI-t, úgyhogy ideje rendet vágni és pontosítani, mely társaság mely sorozat mely évadját adja, és melyik széria jogait birtokolja, hiszen premierjognál sem mindegy, hogy kábeles vagy országos.
Vágólapra másolva!

A helyszínelők Anthony E. Zuiker és Jerry Bruckheimer terméke, a CBS mutatta be 2000 októberében. Nagyon gyorsan kedvelt lett, és az első évad 17,8 milliós átlaga 23,6-ra hízott a második évadra, a következőben meg már 26 milliós nézettség fölött teljesített rendre, az érdeklődés pedig hosszan kitartott - csak a nyolcadik évre esett 20 millió alá az átlag. Nem is csoda, hogy testvérsorozatok, úgynevezett spinoffok születtek (tehát saját maguknak csináltak konkurenciát), és az sem túl meglepő, hogy ezek is hozták az elvárt számokat - a Miami helyszínelők pedig egy időben a világ legnézettebb sorozata volt, David Caruso és társai száznál is több országban nyomoztak a képernyőn.

Itthon 2002-ben kezdődött A helyszínelők, méghozzá az akkor még jóval gyengébb nézettséggel rendelkező Viasat3-on. A csatorna úgy tudta elhalászni a nagyok elől a premier vetítési jogát, hogy 2000-2001-ben még nem látszott ennyire, hogy megélnek a sorozatok főműsoridőben, így mondhatni, hogy az RTL Klub és a TV2 elaludt, nem volt figyelmes a választásnál, de legalábbis nem látták előre, micsoda potenciál van ezekben a krimikben. A CSI-szériák egyik vonzereje (szemben a Szökés-sel, a Hősök-kel vagy a Lost-tal), hogy minden egyes epizód külön, önálló egységként is tökéletesen érthető, nem kell tudni, mi volt az elsőző részben. Ezt ismerte fel a Viasat3, és hosszú éveken át a legnézettebb műsorai épp a CSI-sorozatok voltak (gyakran a Top 3-ból három volt CSI vagy annak spinoffja).

Idővel persze több hazai csatorna is rákapott a formátumra, az AXN megszerezte a kábeles premierjogokat a CSI: New York-i helyszínelők-re, az RTL Klub pedig igen jó nézettséggel vetíti például CSI: Miami helyszínelők ismétléseit. Így áll elő az a furcsa helyzet, hogy a kisebb lefedettségű Viasat3-on jóval kevesebben nézték a premiereket, mint az ismétléseket az országos, jóformán minden háztartásban fogható RTL-en. De hogy rend legyen, összeszedtük, mely sorozat melyik évadja mely csatornán fut - és mely társaságnál vannak a jogok.

-------------------------------------------------

Viasat3

A helyszínelők - A 9. évadnál jár, magyar premier csütörtökönként. A premierek a csatornánál, újravásárlás elővételi joga náluk egy újabb vetítésre, és következő újravásárlástól szabad préda a sorozat. A premierek úgy értendők, hogy amíg gyártják a sorozatokat, addig mindig ott lesz a premier. A New York-i spinoff esetében az a variálás, hogy kábeles premierjog AXN-né, a "free tv" premierjog van a Viasatnál.

CSI: Miami helyszínelők - Jelenleg nem fut, ősszel lesz a 7. évad premierje. A bemutató joga a Viasatnál, újravásárlás elővételi joga náluk egy újabb vetítésre - következő újravásárlástól szabad préda. Úgy tudjuk, a 4. évadig ez az RTL-nél van, de ott nem erősítették meg.

CSI:New York-i helyszínelők - A 4. évad megy épp, keddtől vasárnapig, ismétlésben.

-------------------------------------------------

AXN

CSI: New York-i helyszínelők - A sorozat jogait birtokolja a csatorna, ezek első vetítésre vonatkozó jogok, tehát mindig náluk megy le elsőként a legújabb évad, most éppen az ötödik. Szerda esténként 9-től mennek a premierek, szombaton pedig a szerdai epizódok ismétlése ugyanebben az időben. Hat hónappal utánuk kezdheti vetíteni a második tévécsatorna, egy fél évig tehát nem láthatók máshol ezek a részek, csak az AXN-en. A régióban más országra vannak jogaik az eredeti CSI-ra es a CSI: Miami-ra is. Lengyelországban például mindhárom fut, a New York ott is elsőként.

-------------------------------------------------

RTL Klub

CSI: Miami helyszínelők - A 4. évadnál jár, ismétlés.

CSI: New York-i helyszínelők - Ősszel a 2. évadja kezdődik a csatornán, ez is ismétlés, hiszen az AXN és a Viasat3 már adta ezen részeket. A csatornától többet nem tudtunk meg a vetítési jogokkal kapcsolatban, mert míg a Viasat3 vagy az AXN közlékenynek bizonyult, az RTL-nél nem adnak ki információt harmadik félnek kétoldalú szerződésről.

-------------------------------------------------

Cool tévé

CSI: Miami helyszínelők - A 2. évadát adja a csatorna, ismétlésben.

CSI: New York-i helyszínelők - Itt az 1. évad epizódjai futnak, ismétlésben. CSI-sorozatra szóló premierjogok nincsenek a csatornánál.

-------------------------------------------------

Sorozat+

CSI: Miami helyszínelők - Párhuzamosan megy az 1. és a 2. évad, logikusan ismétlésben. Ami miatt mégis érdemes odakapcsolni, az eredeti hang, ugyanis a 10-es sávban még korai részek láthatók, szinkronnal, magyarul (ma például a 7. epizód), de éjfél előtt 10 perccel már a második évad részei futnak, angol hanggal, felirattal.