Ismét megy az első magyar sorozat

Vágólapra másolva!
Az m1 hétfőtől újra adja A Tenkes kapitányá-t, amely az első magyar tévésorozat volt.
Vágólapra másolva!

1963-ban készült, és egy évvel később mutatták be A Tenkes kapitányá-t: ez volt az első magyar sorozat, az 1956-tól működő Magyar Televízió korábban ugyanis sporteseményeket és színdarabokat közvetített, első saját gyártású műsorai pedig magazinjellegű összeállítások, illetve egyestés stúdiójátékok voltak.

A Tenkes kapitánya Örsi Ferenc forgatókönyvéből készült, aki a sorozat sikere után könyvalakban is megjelentette a történetet. A kuruc időkben játszódó film középpontjában a furfangos Eke Máté (a szépemlékű Zenthe Ferenc) áll, aki Béri Balogh Ádám parancsára összegyűjti a környék parasztjait, és azokkal indul harcba a siklósi várért.

Az erőd kapitánya, Eberstein ezredes kezdetben csak mosolyog a szedett-vedett hadseregen, úgy gondolja, két hét alatt szétzúzza azt. Magabiztossága azonban hamar odalesz, amikor Eke Máté - inkább az eszével, mint az erejével - újabb és újabb csapásokat mér a labanc seregre.

A sorozatból tavaly musical is készült, ami viszont inkább csak egy szerződésszegéses botrány miatt került az újságok címlapjára. A szériának egyébként a zenéje is eredeti és emlékezetes volt, a főcím alatti dallamot a Bëlga együttes Magyar nemzeti hip-hop című számában hallhattuk újra.