Halálos valóságshow-k

Vágólapra másolva!
A közelmúltban ketten is meghaltak valóságshow forgatása közben: egyikük megfulladt, és holttestét csak búvárok vették ki a vízből jóval később, a másik szereplő pedig infarktust kapott egy feladat elvégzése után. Nemcsak a show-k egyre keményebbek, de egyre több a reality is, így biztosan kijelenthetjük, hogy lesz még sok tragédia, miközben szórakoztatónak mondott műsorokat forgatnak.
Vágólapra másolva!

Nem csak azért van több baleset, megkattanó figura és haláleset a valóságshow-kban, mint korábban, mert durvábbak a feladatok, hanem azért, mert lényegesen több készül ezekből a műsorokból, mint akár öt évvel ezelőtt - ami a televíziós ipar természetes folyamata, hiszen egyre több a csatorna, több új műsort igényelnek, és akad izgalmas reality, amely jóval kevesebb pénzből kijön, mint egy fikciós sorozat. Ugyanakkor nem feltétlenül a műsor hatása, hogy egyes szereplők szétesni látják az életüket, hiszen eleve sokszor extrém, exhibicionista, extrovertált, idegileg labilis, nem hagyományosan szocializált karaktereket válogatnak be, épp a nézettség emelése végett - azaz, elképzelhető, hogy az öngyilkosság amúgy is bekövetkezett volna, a talán hamis reményekkel kecsegtető show csak késleltette az összeomlást. A halálos véget ért kalandokra, a forgatáson történt tragédiákra viszont nem mondhatjuk, hogy amúgy is megtörténtek volna: ilyen esetekben az egyre veszélyesebb, furcsább szituációkra éhes néző ingerküszöbét igyekeznek elérni a szerkesztők. Lássunk pár szomorú esetet!

Vigaszágra került, de megfulladt

Idén augusztusban a 32 éves Szaad Khan Thaiföldön, Bangkokban vett részt egy forgatáson, egy pakisztáni tévécsatorna számára vettek fel egy valóságshow-t. Épp egy hétkilós súllyal megpakolt hátizsákkal igyekezett átúszni egy tavat, amikor segélykiáltásokat hallatva eltűnt a vízben. A reality több szerepelője, illetve a stáb tagjai mentésére siettek, de nem találták meg a férfit, a holttestet később búvárok emelték ki a vízből.

Az eset még augusztus 19-én történt, de addig nem kommunikálták, amíg a testet át nem adták Karacsiban a férfi családjának. A műsorban épp a 10. rész felvételénél tartottak, és Khan külön tragédiája, hogy egyszer már kiesett a show-ból, de visszatért egy különleges megmérettetésre, hogy helyet szerezzen magának a döntőben. A rendőrség jelenleg vizsgálja az ügyet, hogy baleset volt-e, vagy valaki mulasztása, hibája miatt történt a haláleset. A gyártó Unilever Pakistan tagadja felelősségét, de a cég szóvivője jelezte, hogy a vállalat keresi a módját, hogy segítsen az özvegynek és Khan négy, félárván maradt gyerekének.

Forrás: [origo]

Sajnos nem először fordult elő ilyesmi. 2007 nyarán például a világ számos országába exportált Survivor egyik verzióját forgatták Nigériában, ott a 25 éves Antonio Ogadje fulladt bele a vízbe, egy próba során. Állítólag életmentők, orvosok is voltak szép számban a helyszínen, mégsem sikerült megmenteni a férfit. A show forgatását le is állították. A Survivor amúgy egy hajótörés utáni állapotot modellez, mikor férfiak és nők kerülnek egy szigetre, partvidékre, és erősen hiányos felszereléssel, néha kondér, lábas, háló vagy szigony nélkül kell túlélniük hetekig. A játék menete nagyrészt ugyanaz maradt az évek során: ügyességi, erőt, kitartást vagy kombinációs készséget igénylő feladatok váltják egymást, miközben a törzsek kiszavazzák maguk közül a leggyengébbet - vagy épp a legveszélyesebbet, aki elviheti a fődíjat, ami az amerikai verzióban épp egymillió dollár.

Ő sem élte túl a Survivort

Idén júniusban Noncso Vodenicsarov, a bolgár Survivor egyik szereplője épp az egyik feladat után volt (így elkerülte a kiszavazást, és a nomád életet könnyebbé tevő tárgyat nyert), mikor összeesett, és szívinfarktus következtében meghalt. Két orvos is megvizsgálta az 53 éves férfit, de nem tudtak segíteni rajta. A férfi a dél-bulgáriai Radnevo polgármestere volt. A bolgár Survivor a Fülöp-szigetek keleti részén, egy elhagyatott partrészen forog, ugyanott, ahol korábban a franciák és az izraeliek is felvették a saját valóságshow-jukat. A műsort alapos orvosi vizsgálat előzi meg, kiváló mentális és pszichikai állapotot követel a stáb.

Forgatás után karambol

Halálesetek persze a kameráktól távolabb is történtek. Tavaly októberben Kandice Hutchinson, az MTV egyik randizós műsorának szereplője szenvedett halálos autóbalesetet, röviddel az után, hogy forgatott az A Double Shot of Love című show-ban. A műsor aligha keltette fel a konzervatívabb nézők rokonszenvét, ebben két, biszexuálisnak mondott nővér keresett magának szeretőt.

Öngyilkosságba menekültek

2007 sötét év volt a valóságshow-kban. Cheryl Kosewicz, aki a CBS Pirate Master című realityjében szerepelt, 35 éves korában öngyilkos lett. A korábban ügyvédként dolgozó nő szívesen vállalkozott a nyári show-ba, mely végül nézettségi okokból nem is került végig képernyőre - magyarán megbukott. Kosewicz azonban nem a Nielsen számai miatt adta fel: két hónappal korábban vőlegénye is öngyilkos lett. A reményveszett nő korábban a MySpace-oldalán már búslakodott, mert a műsor nem segített abban, hogy talpra álljon, nem kapott jó kritikákat.

Forrás: [origo]

A Pirate Master különben éppen annyira Mark Burnett producer nevéhez köthető, mint a Survivor-ok vagy a The Contender, melynek egy szereplője szintén öngyilkos lett. Najai Turpin profi bokszoló volt Philadelphiában, jelentkezett a show-ba, szerepelt is - de ott nem vitte sokra. Korábban 13 meccséből 11-et nyert, nyolcat KO-val, de a show-ban Sergio Mora legyőzte őt. Turpin végül 2005 februárjában lőtte le magát, ráadásul ott volt mellette barátnője és kétéves lánya. Az öngyilkosság okai nem tiszták, de a vereség, a megkötés, hogy nem bunyózhatott a felvétel és a műsor döntőjének adásba kerülése közben, biztosan közrejátszott. Magánéleti problémái is voltak: nem állt nyerésre a válás utáni gyermek-elhelyezési perben.

Magyar show-k: egy öngyilkossági kísérlet

Itthon az első valóságshow a Viasat3 Bár-ja volt, még 2001-ben, de ott legfeljebb alkoholmérgezés okozhatott volna gondot, vagy a Zoli nevű szereplő ablakból való kivizelése - ennél veszélyesebb mutatvány már nemigen akadt. A magyar Survivor két szériája lement rendben, sokat fogytak a szereplők, csak egyet kellett kórházba szállítani a trópusi szigetről, épp az egyik legszórakoztatóbb figurát, az intrikus Pétert. Vakbélgyulladásra emlékszünk, de nem találtunk róla bővebb információt.

A Big Brother és (főképp) a Való Világ sorozatainak szerkesztői mindent bevetettek a jobb nézettség érdekében, volt ott leszbikus kapcsolat, volt pornós, kreatívok által generált és természetesen kipattanó botrány, de legalább a játékosok életét nem kockáztatták. A szereplők jórészt eltűntek a műsorok után, bár az Ágica nevű villalakóról még a bulvárlapok is beszámoltak, mikor öngyilkosságot kísérelt meg. Nem volt igazán veszélyes helyzet a Kísértés-ben, a Nagy Ő-ben sem, és a Sztárok a fejükre estek bungee-jumpingja sem mondható életveszélyes szituációnak. Az ősszel nagy sikerrel futott Celeb vagyok sem játszott a behívottak életével: volt, hogy akár két napig is éheztette őket ugyan a stáb, de idővel mindig előkerült egy torta.