Nem ütik egymást Joshinál, Mónikánál

Vágólapra másolva!
Az egyre szigorúbb büntetések hatására az RTL Klub és a TV2 jobban odafigyel a délutáni talkshow-kra, így nem mutatnak több verekedést, a káromkodásokat kiveszik az adásból, kiskorúakat pedig még törvényes képviselőjük hozzájárulása esetén sem szerepeltetnek negatív kontextusban.
Vágólapra másolva!

A hazai délutáni talkshow-k durvulása akkor következett be, mikor kiderült, hogy Joshi Bharat műsora valódi konkurencia a hosszú évek óta legyőzhetetlen Mónika show-nak, azaz élesedett a verseny már a délutáni műsorsávban is. A rivális feltűnése és megerősödése után többször is előfordult, hogy a csatornák épp a legerőszakosabb, legkegyetlenebb jelenetekkel promózták műsoraikat, így az is láthatta, micsoda családi perpatvar várható, aki adás alatt oda sem kapcsolt volna. A bulvárlapok is segítettek ebben, a kereskedelmi tévék már adás előtt eljuttattak egy-egy szaftosabb történetet a szerkesztőségekhez. Joshi Bharat 23 verekedést vallott be, de a TV2 szerint Móniká-nál legalább hetven adok-kapok volt az utolsó három hónapban.

Nyáron az ORTT 12 órás elsötétítésre kötelezte előbb az RTL Klubot, majd a TV2-t (erről bővebben itt írtunk), ezután kezdtek egyeztetni a csatornák az ORTT-vel a délutáni kibeszélőshow-król. Érdekesség, hogy 12 év után először egyeztetetett az RTL Klub és a TV2 tartalmi kérdésben, annak érdekében, hogy orvosolják a kialakult helyzetet és lefektessék azokat a szabályokat, amelyeket a jövőben magukra nézve kötelező érvényűnek fogadnak el. Emellett a csatornák felkérték az ORTT-t, hogy mérlegelje a társaságokra kirótt 12 órás adásfelfüggesztésről szóló határozat megváltoztatását.

Ennek megfelelően a TV2 és az RTL Klub vállalják, hogy mellőzik a nyílt színi, a stúdióban történt verekedés bemutatását, a stúdióban elhangzó durva káromkodásokat képben és hangban egyaránt felismerhetetlenné teszik, kiskorúakat súlyosan negatív kontextusban még törvényes képviselőjük hozzájárulásával sem szerepeltetnek. Vállalják továbbá, hogy szeptemberben belső szabályaik közé illesztik a német magán-tévétársaságok a nappali talkshow-műsorokra vonatkozó önkéntes magatartási alapelveit.

Nevét nem vállaló forrásunk szerint a béke ingatag, nem biztos, hogy a végtelenségig tartható, mert a kereskedelmi tévéknél a nézettség mindennél fontosabb. Minden attól függ, hogy mutatnak-e önmérsékletet a csatornák a promóciós anyagok elkészítésekor, mert feszült jelenetekkel, akár fizikai agresszióval, vagy arra utaló magatartással oda lehet vonzani a tévé elé rengeteg nézőt - aztán az adásban nem is látnak többet, nem kapják meg a kívánt bunyóadagot. Korábban is kisípolták a káromkodásokat, így a fogadalom ezen része nem új: állítólag eztán már az "Isten rohassza rád az eget!" szintű rikkantásoknál is el fog tűnődni a főszerkesztő, hogy sípolás legyen, vagy kivágják az egészet. Úgy tudjuk, hogy a sztorik nem annyira változnak majd, inkább a feldolgozás mikéntje lesz más. Eddig a szaftos káromkodásnál például mutatták sokszor a dühögő vendéget, akár közelről is: állítólag ilyen nem lesz, hogy ne tudjon szájról olvasni bárki.

A katarzis nem sztori

"Ha egy taslit ad valaki a másiknak, mert védi az anyját, az belefér. Lehet kulturáltabban is tenni, persze. A baj az, hogy balhés esetekkel könnyebb a nézőket a tévé elé csábítani. Az nem elég botrányos, ha egy apa azt mondja a gyerekének, hogy többet nem a gyereke? Kétszer ki kellett jönnöm a műsorból, mert már nem bírtam tovább hallgatni. Hatszáz esetből kettőt kellett otthagynom, közben - megszámoltam - 23 esetben volt verekedés. Közben gyönyörű, katarzissal teli történeteink voltak, de ezeknek nyomuk sincs a lapokban. Nekem tiszta a lelkiismeretem. Sok nagyszerű ember is szerepelt nálunk, sok jó, igaz mondatot hallottunk tőlük. De ki figyel oda? Átkapcsolunk oda, ahol verekednek" - mondta az [origo]-nak Joshi Bharat.

Botrányos, de nézett

A Mónika sikersztori. 2001 májusában indult, ősztől már verte a TV2 műsorait abban az idősávban, így előbb több telenovella (Lucecita, Fiorella, Szeretni beindulásig stb.) kapott ki nézettségben, majd Liptai jött, de a Claudia című talkshow sem volt elég acélos. A Melrose Place sem volt érdekesebb, mint az RTL-es családi perpatvarok és az eltűnt, majd tízezer korty pálinka után megkerült apukák, de Yago, majd Katalin bírónő is hiába próbálkoztak. 2003 őszére végre lett ellenfél, Betty, a csúnya lány szorongatta, legyőzte, és a Bűbájos boszorkák is megverte többször Mónikát 2005-ben, de ezek elfogytak, és folytatódott a diadalmenet. Vert mezőnyben a Smallville, a Jóbarátok (!), a Hetedik mennyország, a Lisa csak egy van, az Everwood. Doktor House és Született feleségek ismétlések is mentek ellene, hiába, ahogy Monk vagy az NCIS korábbi epizódjai miatt sem kattintott át sok százezer ember. Tavaly a Cápák című vetélkedőt is verte nézettségben az RTL-es talkshow, holott nehéz elhinni, hogy van még téma, amit nem vettek elő az elmúlt években.

A múlt héten az RTL-es szembesítőshow csütörtökön érte el a csúcsot, ekkor 551 ezer néző figyelte - 448 ezer néző volt a heti legrosszabb eredménye. Ugyanabban a sávban Joshi Bharat hullámvasútra ült, mert hétfőn 641 ezer nézővel nyitott, tábora csütörtökre 569 ezerre csökkent, majd péntekre 645 ezerre nőtt. Kereskedelmi célcsoportban Mónika nyert simán csütörtökön és pénteken, előtte nagyobb volt a küzdelem.