Csiszár Jenő visszanéz

Vágólapra másolva!
A napokban töltötte be az ötvenet. Hívta bulizni a Heti hetes, de nem ment el. Elmondja, hogyan történt szakítása az RTL-lel, és mesél arról is, hogy december 24-én reggel, egy e-mailben jelezték neki, hogy nem kell többet a TV2-nek. A Mokka egykori arca most boldog, mert hobbiját kötheti össze a munkával. Interjú Csiszár Jenővel.
Vágólapra másolva!

Nem voltál a Heti hetes tízéves buliján, holott meghívtak. Régi sebek?

- Aznap voltam ötvenéves, és úgy gondoltam, jobb, ha Eszterrel, a gyerekkel, a kutyával ünneplem. Vitorlásverseny is volt, úgyhogy megköszöntem a meghívást, de kihagytam a bulit.

Árpa Attila könyvében arról írt, te léptél le, mert nem kaptál meg egy drága autót.

- Igen, kapzsi, jaguáros csávónak könyveltek el, de most elmondom, hogy is volt valóban. Akkoriban, felmérések szerint, Magyarországon a három legnépszerűbb médiaszemélyiség között voltam, így Vadas Tamás úgy vélte, hogy promóciós célból jó, ha ad alám kölcsönbe egy Jaguart. Azzal hajtottam az RTL-hez, Árpa (az akkori kreatív igazgató - a szerk.) pedig ment vele egy kört. Eztán jött a nyár, a bértárgyalás, és a tényleg nagyon sikeres Heti hetes tagjai kitalálták, hogy a második évadra mindenki kérjen dupla gázsit. Így el is ment a nyár, egy héttel a felvételek előtt még ott álltam szerződés nélkül, nem tudtunk megegyezni Gyöngyössy Bence programigazgatóval és Árpa Attilával.

A többiek megkapták a duplapénzt?

- Nem tudom. Azt tudom, hogy én saját műsort szerettem volna. A Heti hetes-ben mindenkinek kialakult a szerepe, Verebes volt a megmondó, Havas a tanár úr, én pedig a dadogó, olvasni sem tudó hülyegyerek. Ez a karakter kedves volt, elment volna, de csak akkor, ha van ellenpont. Ez volt a csiszar.hu, a tervezett műsorom. Ha megkapom az RTL-en, a késő esti sávban, és azt saját ízléseim, terveim szerint viszem, akkor ugyanazért a gázsiért maradtam volna a Heti hetes-ben is.

Nyáron jött közben a TV2 ajánlata?

- Felhívott Tolvaly Ferenc, az akkori elnök. Hogy én Szigligeten vagyok, ő Kapolcson, a közelben, átugrana. Átjött, kérdezte, van-e szerződésem. Mondtam, hogy bár még nincs, de baromi sikeres a műsor, valószínűleg maradok az RTL-nél. Sajnálja, tette hozzá. Pár nap múlva aztán jött az RTL Klubtól egy fax az ügyvédemnek, aki addig is átnézte a szerződéseimet, hogy ugyanazon kondíciókkal, azaz ugyanannyi pénzért maradhatok a Heti hetes-ben, de a saját műsor nem indulhat el, legalábbis ősszel biztosan nem. Ekkor Ónodi György, a műsor főszerkesztője már nagyon ingerült volt, telefonban ordibált, hogy veszélyeztetem a show-t, döntsek végre. Azt válaszoltam, hogy tavasszal minden csütörtökön - akkor voltak a felvételek, akkor utaztam fel Pestre - be akartam menni a főnökséghez, de nem fogadtak, hogy a jövőről beszéljünk. Az RTL Klub aztán a saját verziójában tálalta a szakítást, én pedig nem akartam magyarázkodni, sárdobálásba belemenni, mert jól tudjuk, aki másodjára szólal meg, az már csak mentegetőzhet. Mikor a könyve megjelent, felhívtam Árpát dühösen, hogyan képzeli, hogy ilyen hazugságot leír velem kapcsolatban. Azt válaszolta vígan, hogy pereljem be. Én nem tettem meg ezt a szívességet, eszem ágában sem volt promotálni a könyvét. Ha válaszolok, visszaszól, elindul egy adok-kapok, és ki jár jól? A bulvár.

És a TV2 megadta, amit ígért?

- Maradéktalanul, amit Tolvaly megígért, be is tartotta. Én nagyon hittem az új tévéműsorban, miként korábban az Apukám világában, amivel szerintem itthon műfajt teremtettem. Sok tartalmi, szakmai újítás volt a csiszar.hu-ban, amit itthon más még nem próbált akkor. Nem is sztárok jöttek hozzám, hanem eredeti vendégek, egyszer például egy süketnéma kárpitos, aki mellesleg színjátszókört vezetett. Amikor az adásban élőben "elszavalta" a Nemzeti dal-t, az az évad egyik legtorokszorítóbb pillanata lett.

Akkor már tiltólistán voltál az RTL-nél.

- Igen, mert a TV2 egyik arca voltam. Később azért, mert már Dirk Gerkens (az RTL Klub vezérigazgatója - a szerk.) is csak az elferdített igazságot hallotta. Volt, hogy ilyen-olyan RTL-es műsorból felhívtak, hogy menjek be - és nekem kellett szólnom a szerkesztőnek, hogy feketelistán vagyok. Tényleg, mondta, mikor visszahívott. Aztán nemrég telefonáltak, hogy feloldották igazgatói utasításra a tiltást. Hívtak is be rögvest a Reggelibe, hogy megünnepeljék velem az ötvenéves születésnapomat. Azt mondtam erre, hogy álljon meg a menet: éveken át keresztre feszítenek, én vagyok az ördög, aztán boldog születésnapot? Amúgy sem szeretem, ha ünnepelnek, de akkor már inkább a barátaimmal lennék.

És a Mokka hogy jött?

- Olaszországban éltem akkor, 2006-ban, és Kereszty (a TV2 volt vezérigazgatója - a szerk.) felhívott, hogy kéne ember a reggeli műsorba. Hogy Havas gyakran panaszkodik fáradtságra, a csatorna Jakupcseket akarja, ő pedig engem. Ez nekem imponált, és eleinte úgy volt, hogy váltja egymást két pár, hogy Milánóból kéthetente hazarepülök, és Gabival vezetek műsort. Nem tűnt fárasztónak, hiszen a Budapest-Szigliget távolság kocsival két óra, a Budapest-Milánó repülővel egy óra húsz perc. Ez nyáron volt, ősszel pedig amúgy is jöttünk volna haza a párommal, aki a babavárás miatt ki akart hagyni egy fél idényt. Ezt a TV2-nél nem tudták, de nem is baj, jól jött ki a dolog.

És hogy lett vége a Mokkának?

- Szögezzük le, hogy lehet képernyő nélkül élni, nem olyan fontos az! Poich Lóránd, az akkori programigazgató felhívott, hogy Szulák Andit elengedték az MTV-hez, az ő pótlására régóta megy a casting, de arra gondoltak, nekem kellene átvennem az Activity-t, ami abban a formában már a hanyatlás jeleit mutatta. Nem találtak rá embert, Kovács Kristóf, a producer is engem akart, így megkérdeztek. Én nem akartam elvállalni, hiszen ez Szulák brandje volt, vele szerették a nézők a műsort. Én bármit teszek, jó már nem lehetek, mert Szulák Andi jó volt benne. Attól féltem, mindenki hozzá hasonlítana, ahogy Jáksót is hozzám hasonlították évekig, mikor beült a helyemre a Heti hetes-ben. Pedig Jáksó jól hozta a figurát.

Végül mégis feltűntél az Activity-ben. Mi történt?

- Az ikrek miatt nem akartam sokat távol lenni a családtól, mert két gyerekre nem elég egy anya, ugyanakkor a nagymama, szegény, meghalt. Tudtam, hogy a Mokka mellé nem fér be, de mivel háromszor két teljes napról volt szó, azt ajánlottam, ha kifizetik, amit a reggeli műsorért kapok, akkor elvállalom az Activity-t, és otthagyom a Mokkát.

Nem ment sokáig, úgy emlékszem.

- Valóban nem. Akkoriban rúgták ki Poich Lórándot, akkoriban jött Árpa a TV2-höz kreatív igazgatóként. 2007. december 24-én reggel, stílusosan, jött egy e-mail tőle, hogy gyenge a műsor nézettsége, megszünteti a csatorna a munkaviszonyomat. Még csináltattak is egy címlapot a Blikkel. Nem is értem, az Activity velem is ott volt a csatorna tíz legnézettebb műsora közt. Valami ürügy kellett, hogy kirúgjanak. Csak azt kívánom, hogy 1,3 milliós nézettségnél ne legyen soha rosszabb eredménye a TV2-nek!

Forrás: [origo]

És a Paprika tévéhez hogyan kerültél? Most indult új műsorod, az Olasz meló.

- Egyszerűen csak szerettem főzni, és szerettem volna képezni magamat. Az egész nem is tévéshow-nak indult. Az én Alessandro Arena barátom, aki kint elismert séf, már egy ideje Magyarországon élt, persze nő miatt. Ő hívott egy olasz útra, hogy járjuk be a fél országot, főzzünk, együnk jókat. Én meg mondtam, miért ne: az elmúlt tíz év alatt eljutottam oda, mikor a táplálkozás értékké lesz, és már nem csak azért eszem, mert éhes vagyok. Nagyon érdekel, mi miből, hogyan készül, milyen eredeti alapanyagokat használ a konyhaművészet. Eszterrel megbeszéltem, hogy pár hétre itt hagyhatom a gyerekekkel.