72 év után vége Amerika leghosszabb szappanoperájának

Vágólapra másolva!
A Guiding Light, a Vezérlő fény 72 év után ért véget ma az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Több mint 15 ezer rész után véget ért a Guiding Light, melynek kiagyalói aligha gondolták, hogy ilyen sikersztoriba vágnak bele, mikor 1937 január 25-én a rádióban megszólalt első szereplőjük (röviddel Roosevelt beiktatása után). Különbség a magyar rádiójátékkal, a jóval később, csak 1952-ben rajtolt Szabó család-dal, hogy az amerikai ős addigra már át is költözött a televízióra, a CBS-re.

A képzeletbeli Springfieldben lakó három család története rádióban kezdődött, 1952-ben már képernyőn voltak, 1967-től pedig színesben láthatta a karaktereket az, kinek akkor már volt ilyen készüléke. Az utolsó percekben Josh Lewis és Reva Shayne, két főszereplő volt látható, épp negyedik esküvőjük után indultak a bizonytalan kalandba.

Az Entertainment Weekly gyűjtése szerint a szappanopera története során 15 olyan szereplő volt, akit kiírtak a történetből, de mégis visszatért, sok esetben pedig egy női szereplő esett szerelembe egy férfival, majd - rövidre rá - annak apjával vagy fiával. Kisebb csoda hétszer fordult elő, ekkor lebénult, kerekesszékbe kényszerült karakterek gyógyultak meg, s álltak talpra.

Az MTV tavaly októberben kezdett bele a Vezérlő fény-be: ráadásul nem is egészen friss, hanem 2003-as részeket vetített a köztévé, így a hazai nézők a komplett sztorinak csak töredékét ismerik. A szappanopera amúgy két évvel ezelőtt lépte túl a 15 ezredik epizódot, miközben a magyar rekorder az 5000. rész felé közelít, de a Barátok közt-ből két rövid epizód megy le egy nap.