Szigorúan felügyeli a BL-jogokat az UEFA

Vágólapra másolva!
Egy mellékletek nélkül is 133 oldalas könyvben mindent meghatároz az UEFA a BL-közvetítésekkel kapcsolatban. A márka sérthetetlenségére is felettébb figyelnek, egy hazai szpot után egy nappal már jött is a panasz, miszerint nem szerződött partnertől vannak az ajándékcsomagok.
Vágólapra másolva!

Nem mondhatni, hogy félvállról vette volna a TV2 a Bajnokok Ligáját, mert kedden, a DVSC meccse előtt a Tények első és második híre is a mérkőzésről szólt, a hírműsor végén a pályára kapcsoltak, majd Gaál Noémi jelentkezett az időjárással, a már másodijára felvett Loki-pólóban - és ő sem felejtette el, hogy marasztalja, focival csábítsa a nézőket.

Sztancsik Tamás, a TV2 sportszerkesztőségének vezetője sportközvetítésen korábban már dolgozott, de BL-en még nem. "Áprilisban kiderült, hogy megkaptuk a keddi első választás jogát, utána pedig az, hogy három hazai DVSC-meccset ad a csatorna, ezután egy mellékletek nélkül is 133 oldalas, bőrkötésű, elegáns könyvecskét kapunk, mely részletesen leírja, mit hogyan kell tenni. A 'production manual' arról szól, hogy szerződött jogtulajdonosként nekünk kötelességünk központi jelet adni, persze HD-minőségben" - mesélte az [origo]-nak. Ez gondot jelentett, mert nem volt itthon egyetlen HD-s közvetítőkocsi sem, így egy magyar tulajdonossal rendelkező, 40-50 ilyen járművel felszerelt belga céggel kellett megegyezni.

Az UEFA biztosra megy a BL-közvetítésekkel. Két-három héttel előre bekérte, ki lesz a rendező, ki a produkciós vezető, és csak komoly referenciával, nagy gyakorlattal bíró tévés jöhetett szóba. 14 éve, az FTC szereplése idején is tapasztalható volt némi szigor, de ezúttal az UEFA jóformán mindent megszabott, azt is, hogy a pályáról bejelentkező TV2-es ember hova állhat. Installálni sem engedtek semmit, a kis pulpitust is hozta az UEFA.

Kétszer is volt alapos ellenőrzés, hogy ne legyen fennakadás. A TV2 például elképzelte, hogy a VIP mellé építi a stúdiót, ahogy tette azt korábban is, de az UEFA ezt nem engedélyezte, hiszen menekülőút vezet arra. A központi jel előállítása mellett különféle stábok (Canal+, a Lyon tévécsatornája) kéréseinek is eleget kellett tenni, úgyhogy nem véletlen, hogy a TV2 részéről száz embernél is több ügyködött kedd este a stadionban.

Gond egy tábla miatt

A reklámtáblák elhelyezkedése, mérete centire szabályozott, természetesen a szöveg is, ahogy a partvonaltól való távolság is meg van határozva. Ebből probléma is volt, egy operatőr nem látta az adott helyről a szögletzászló környékét, pont egy tábla takarása miatt. "A Levszki elleni meccsre nagyjából még 95 százalékos készültségben voltunk. Az hivatalosan selejtező volt, így a BL-csoportmeccsek fegyelmére ügyelő UEFA akkor még engedékenyebbnek mutatkozott. Most mindent megszabtak, így Vincze Ottó egy percet sem maradhatott a partvonal környékén, amint elkezdődött a mérkőzés, a lelátóra kellett mennie" - mondta Sztancsik Tamás.

A szankciókról is kérdeztük a stábot, de nem volt még ilyen, nem tudják, mi a büntetés, ha a márka sérül. Ami biztos, hogy az imázsára annyira figyel az UEFA, hogy egy 40 x 50 centis albumban külön kitér arra, hogyan és mi jelenhet meg logóval a képernyőn. A TV2 például a BL kapcsán egy jutalomjátékot szervezett, volt egy játékfelhívásos szpot, ahol az ajándékot felajánló médiacég csomagja BL-háttér előtt jelent meg. Az UEFA már másnap jelezte, hogy harmadik fél semmiképp nem jelenthet meg BL-közegben, csak szerződött partner, szponzor.

Mely kamerát hova: világosak az UEFA instrukciói:

uefa

Érdekelt még minket, hogy a TV2-es csapat képernyős arcai miért néznek ki úgy, mintha a Men in black-ből léptek volna ki: vajon máshol is fekete zakó, fehér ing, fekete nyakkendő a kombináció? "A képi megjelenésünket ugyanarra a profi, elegáns, elit szintre hoztuk, mint amilyen szerintünk a Bajnokok Ligája. A stúdió arculatát is egyeztetni kellett korábban, el is fogadták elsőre. A műsorvezetőink öltözködésébe nem szólt bele az UEFA, de mi az angolszász országokban megszokott eleganciát választottuk" - tette hozzá a sportszerkesztőség vezetője.