Még egy csatornát indítana a Duna tévé

Vágólapra másolva!
Újabb csatorna indításával is enyhítené saját forráshiányát a Duna Televízió - mondta Cselényi László, a közmédium elnöke.
Vágólapra másolva!

"Megnézzük, a médiatörvény megengedi-e, hogy indítsunk egy új csatornát, annak bevételéből pedig egy kis pluszpénzt kerítsünk alapfeladatunkra" - mondta Cselényi, aki szerint valóban telíti a piacot a nyolcvannál több hazai kábelcsatorna, de "elférne még itt egy színvonalas, a szélesebb közönség számára is emészthető filmeket sugárzó adó". Úgy véli, hogy a kábelszolgáltatók számára is vonzó lehet egy ilyen adó, feltéve, hogy - eltérően más csatornáktól - nem kellene fizetniük a továbbításért.

A Duna TV bevételét a sugárzott reklámokból befolyó összeg adná. A forráshiány enyhítésének más módjait is szem előtt tartják: befogadnak pályázati pénzből megvalósult műsorokat, de azt is tanulmányozzák, hogyan fogadhatnák el a médiatörvény előírásainak szélesebb értelmezésével a felkínált támogatásokat. Cselényi szerint a médiatörvény elég szűkre szabja, milyen tematikájú produkciókhoz szerezhetnek támogatót a közszolgálati adók, de ezek között felsorolja a kisebbségi műsorokat; "márpedig a Duna Televízió elsősorban a határon túlra szól, így az esti mesétől a focimeccsig minden műsorunk megfelel e kritériumnak" - mondta az elnök.

A Duna Televízió élére 2005 februárjában megválasztott - a poszton azóta újrázó - elnök még hivatalba lépésének évében beszélt arról, hogy Autonómia néven kisebbségi, Unió néven pedig ifjúsági és oktató csatornát indítanak. Előbbi 2006 tavaszán debütált, utóbbit pedig a közmédium honlapján, internetes szórással tennék elérhetővé.