Eltűnt a gyilkossággal vádolt tévés

Vágólapra másolva!
Nem találják a hatóságok azt a brazil televíziós műsorvezetőt és parlamenti képviselőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy brutális, látványos gyilkosságokat rendelt meg saját kriminológiai műsora nézettségének növelése érdekében.
Vágólapra másolva!

Az 51 éves Wallace Souzát mint Amazonas állam törvényhozásának és a Partido Progresista tagját a múlt hétig mentelmi jog védte, a manausi parlament azonban a napokban megfosztotta a védettségtől, s egy bíró hétfőn elfogatási parancsot adott ki ellene, egyelőre csak drogcsempészés, bűnszövetkezet létrehozása és lőfegyver birtoklása címén.

Souzának azonban nyoma veszett, a szóba jöhető helyeken pedig már kereste a rendőrség. A hatóságok ellenőrzik a térségbeli repülőtereket és kikötőket, megakadályozandó, hogy elhagyja az országot. A BBC San Pabló-i kiküldöttje, Gary Duffy ironikusan megjegyezte, hogy sajnálhatja Souza, hogy már nem készít műsort, mert a saját hajtóvadászatának látványos képei jól mutatnának a képernyőn.

A férfit azzal gyanúsítják, hogy legalább öt, különösen véres gyilkosságot rendelt meg, hogy az azokról való korai és látványos tudósításokkal növelje a Canal Livre csatornán futó bűnügyi magazinjának nézettségét.

Az első számú terhelő tanú egy volt rendőr, Moacir Jorge da Costa, a képviselő-műsorvezető feltételezett cinkosa, volt testőre, akit kilenc ember megölésével vádolnak. Ő tavaly október óta őrizetben van, szemben Souzával, aki csak idén augusztus környékén került bajba. A korábbi testőr vallotta, hogy a műsorvezető ötlete alapján cselekedett, ráadásul a stáb tagjai filmeztek is a helyszínen. Szerinte legalább egy gyilkossághoz köze van a tévésnek is.

A San Pabló-i Folha napilap szerint 16 személy került eddig őrizetbe, köztük Rafael Souza, a műsorvezető fia.

Korábbi brazil tévés botrányok

Carlos "Ratinho" Massa az ország egyik leghíresebb tévés személyisége, számos show-ja futott helyi csatornákon, ő vezette például azt a hazugságvizsgáló készülékkel készülő műsort, melynek magyar megfelelője Jakupcsek Gabriellával bukott meg, Az igazság ára címmel. Ratinho egyik emlékezetes ügye volt, amikor egy elrabolt zenész kiszabadítására gyűjtött pénzt korábbi műsorában, de erre válaszképp a tettesek levágták az amúgy kerekes székes muzsikus fülét, és elküldték a tévéstúdiónak, nagyobb összeget követelve. Ekkor a média azért támadta a showmant, mert az eredetileg 3 millió dolláros összeget már tizedére lealkudta a család, azaz 300 ezer dollárt kellett volna fizetni, de a tévéműsor hatására az emberrablók feldühödtek, és kétmilliót követeltek.

A korábbi tévéműsoraiban - melyeket Jerry Springer adásaihoz hasonlítottak - deformált, béna gyerekeket, terhesnek mondott férfit, ritka bőrbetegségben szenvedőket és nekrofilokat is mutogatott, a nézettség növelése érdekében, de kilenc évvel ezelőtt is óriási botrány volt: ekkor egy hároméves lány - videóra vett - kínzását mutatta be a tévében.

Idén májusban is volt ügye a tévésnek. Ekkor egy nő, Benigna Leguizamón bukkant fel a műsorban, aki azzal vádolta Paraguay elnökét, Fernando Lugót, hogy ő gyermekének az apja, de a paraguayi orvosokban nem bízik, így a vizsgálatokat Brazíliában szeretné elvégezni. A Ratinho (egér) néven ismert tévés segítségét ajánlotta fel a nőnek, jelezte, hogy fizeti a költségeket, és a maga szókimondó, gunyoros modorában be is szólt párat a szomszédos ország vezetőjének.