Vágólapra másolva!
A Viasat3 új, gasztronómiai valóságshow-jának zsűrije abban hisz, hogy új étkezési kultúra honosítható meg idővel, és elszakadhat a magyar attól a 15 ételtől, melyet mindig fogyaszt. A műsor szerencsére civilekkel forog - celebes főzőműsorral amúgy is tele a padlás.
Vágólapra másolva!

A Viasat3 a korábbi gasztronómiai műsorok, mint A nagy étteremalakítás vagy Gordon Ramsay sorozatai után, egy realityt indít: a heti négy adással, főműsoridőben jelentkező tehetségkutatóban, a Mesterszakács-ban 12 önjelölt szakács ragad fakanalat. Az egyes epizódokban különböző feladatokat kapnak a játékosok, például adott alapanyagokból kell a lehető legjobbat összehozniuk, magyaros ételt kell készíteniük paprika, olaszost paradicsom nélkül, máskor pedig csapatban dolgoznak. A menetrend ugyanaz, mint sok másik reality esetében: heti egy kiesik, a végén pedig egy nyertes marad.

A legutóbb Ausztráliában futott produkcióban többek között volt ízpróba, amikor is az egyik zsűritag által elkészített ételcsoda összetevőit kellett felismerni kóstolás alapján, vagy egy mesterszakács által megálmodott édességet kellett a lehető legpontosabban lemásolni. A sorozatot - melyből a BBC eddig 17 évadot adott le - a Show & Game Kft. (Szulák és más, Mi kérünk elnézést, Csináljuk a fesztivált) készíti itthon, a Viasat3 részéről pedig Csényi Kati, az első három Megasztár főszerkesztője a kapcsolattartó a megrendelő és a gyártó közt.

Az arcok közt ott van a Viasat3 sokat foglalkoztatott Giannija, aki a Tuti fuvar-ban vagy A Nagy étteremalakítás-ban is szerepelt. Az itáliai konyha hazai reprezentánsa a produkció által szervezett sajtóbemutatón elmondta, hogy hiába hívták Hal a tortán-ba vagy Vacsoracsatá-ba, azokat nem tartja gasztronómiai szempontból jó műsornak. Ebben a realityben persze látja a szakmaiságot, a profizmust (ki gondolta volna?), de ettől szerinte még belefér pár poén.

Mautner Zsófia, a Chili & Vanilia gasztroblog szerzője szintén a szakmai csapatot erősíti, az [origo] kérdésére elmondta, hogy jelen volt a castingon, tehetségesnek tartja a csapatot, láthatóan fejlődnek. Úgy látja, hogy van pár eltökélt szereplő, aki a műsor után maradna a pályán, séfként képzeli el az életét, de vannak, akik csak hobbiból főznek. A magyar konyhát erősnek és gazdagnak tartja, hisz abban, hogy jó alapanyagból nem lehet rosszat csinálni, és örül annak, hogy a műsorban akadt pár merészen kombináló, ízeket bátran társító figura. Internetes orgánum lévén rákérdeztünk, meg lehet-e élni egy ismertté lett blogból: nos, igen, de nem bannereken keresztül.

Bíró Lajos, neves séf szintén zsűritag, ő hisz abban, hogy üzenete, célja van a műsornak, mégpedig az, hogy új étkezési kultúrát honosítson meg itthon. Sikernek tartotta, hogy egy játékos a műsor után hazamenve padlizsánt készített a kedvenc pörköltje helyett - amúgy is Bíró úgy véli, hogy a legtöbb magyar család mindig ugyanazt a 15 ételt eszi egy évben, nem variálják az ízeket.

Fotó: Ancsin Gábor [origo]
Még több fotó itt!

A szereplők egészen eltérő társadalmi közegből, korcsoportból és megyéből érkeztek, más-más szándékkal. Van köztük politológiahallgató, egy másik történésznek tanul (szoktak is vitatkozni egy jó leves fölött), van világbajnok, vízipólós lány, illetve háromgyerekes családanya is, utóbbi igazán emlékezetes, még meleg pogácsával szerzett jó pontokat magának. A bemutatás során szereplők hitvallását, jelmondatát is hallhattuk, a legjobb az volt, ami egy véres krimiben is elhangozhatott volna: "nincs fontosabb, mint egy éles kés!"