Kern András: Újra lennék privát kopó

Vágólapra másolva!
Az M2 szombatonként újra adja a kilencvenes évek magyar krimisorozatát, a Privát kopó-t. Kern András nyomozását Verebes István és Cserhalmi György segíti, a néhol humoros kalandok mellett korrekt színészi játékot is láthatnak a nézők. Az első részt Kern András is újranézte, erről mesélt az [origo]-nak, és Szabó Dani is emlékezett.
Vágólapra másolva!

Az MTV Videótárában is megtekinthető első részt nézve, a Privát kopó ma is vállalható, holott még csak nem is a kétezres évek terméke, 1993-ban készült. Ennek ellenére már a nyitó jelenet is elég hatásos: gazdagéknál buli van, a házigazda pedig pénzért vetkőzteti leendő menyét, mire a vőlegény kirohan, és egy vonat alá veti magát.

Kern András karaktere, Simon Zoltán eközben érkezik haza az Egyesült Államokból, ahol az utóbbi két évben csupán egyetlen hetet dolgozott - megnyert ugyanis egy tévés vetélkedőt, a fődíjból pedig eléldegélt a maradék időben. És mi volt az utolsó kérdés? - kíváncsiskodik a határőr: "Hogy melyik ország fővárosa Budapest" - feleli Simon. Szóval már a felütés megadja a sorozat alaphangulatát, hisz a Privát kopó-ban végig keverednek a drámai és a humoros elemek.

Simon egyébként azért jött, hogy átvegye apai örökségét, egy magánnyomozó irodát. A cégnek még csak a nevét - Simon és fia - sem kell megváltoztatnia, hisz rég nem látott kiskamasz fia, Marci (Szabó Dani) is csatlakozik hozzá a nyomozásokban. Munkáját segíti még a rendőri kötelékben dolgozó Rózner százados (Verebes István) és régi haverja, Bandi (Cserhalmi György).

A hatrészes szériában kisebb-nagyobb szerepekben olyan neves színészek tűnnek még fel, mint Eszenyi Enikő, Kováts Adél, Hollósi Frigyes, Tordy Géza, Csákányi László, Gábor Miklós vagy Mensáros László. A sorozatot íróként és rendezőként a Szurdi testvérpár, Miklós és András jegyzi, akik olyan produkciók indulásánál bábáskodtak, mint a Linda, az Angyalbőrben vagy az első magyar szitkom, a Família Kft.

"Ez úgy történt, hogy én kitaláltam ezt, hogy legyen. Felhívtam a Szurdi Miklós rendező barátomat, hogy csináljunk egy olyan filmet, amelyben én egy nyomozószerű embert alakítok. És akkor ő azt mondta: jó, csináljunk. És akkor még szabadabb volt a televízióban az élet, volt még tévéfilmgyártás, valahogy elintéztük" - eleveníti fel a sorozat születését Kern András.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=2yErLbx5xv0BcnDe


"Éjjel háromkor meg is néztem az ismétlést. Nagyon rég láttam ezt, nem biztos, hogy később a többi rész is ilyen jó lesz, de ez az első rész nagyon jó. Nagyon pontosan volt megcsinálva, és egyáltalán az, hogy a televízióban készültek ilyen művek, amik ma nem, ez nagyon különös nekem" - mondja Kern, akinek egyébként az újabb keletű Tűzvonalban is tetszett, csak persze nem mindig tudta nézni, hisz a tévé főműsoridejében általában a színházban játszik.

A színész emellett elárulja, hogy ha a Privát kopó ma készülne, akkor is elvállalná a főszerepet, sőt ha magánéletében akadna olyan szituáció, akkor készséggel felfogadna egy magánnyomozót, az olyan alakokban is megbízna, mint Simon. A fiát alakító Szabó Danival is szívesen találkozna: "Úgy tudom, hogy filmes lett ő is. Az apja egy Szabó Gábor nevű operatőr, és ő meg aztán vágó-rendező szakot végzett a főiskolán, és valahol nyilván dolgozik. Nagyon rég láttam, meg is nézném most egyszer valamikor" - mondja Kern.

Megvan a nyomozó fia

Szabó Danit is megtaláltuk, a televíziós szakmában maradt, független vágó, egyes produkciókhoz hívják a tévék, gyártók. "Horváth Lili osztálytárs volt a főiskolán, az ő rövidfilmjein dolgoztam, legutóbb pedig az M1-nek készítettem egy szériát. Egyperces, rövid anyagokat kellett vágni, olyanokat, melyekből jó hangulat, pozitív életszemlélet árad. Azt nem tudom, mikor kerülnek képernyőre" - mesélte.

Nem erőltette a filmezést, mert szerinte nem minden gyerekszínészből lesz felnőtt színész, és néha jobb is ez így. "Kiéltem az exhibicionizmusomat" - mondta. A szereplőválogatásra homályosan emlékszik. Akkoriban még nem voltak itthon mai értelemben vett castingok, a filmesek járták az iskolákat, jó karakterek után kutatva. Szabó Dani valamiért azt hitte, hogy az osztályteremben felbukkanó ismeretlenek azért érkeztek, hogy oltást adjanak be, így bebújt a pad alá. Ezzel fel is hívta magára a figyelmet, idővel pedig jöttek a filmes munkák.

"Rózsa János Ismeretlen ismerős-ében játszottam, 1988-ban, Halász Judittal, aztán 1/2 Álom-ban is, szerepeltem Vámos Miklós Lehetetlen című műsoraiban. A Privát kopó forgatásait nagyon élveztem, Cserhalmival és Kernnel igen jóban voltam, Verebessel nem alakult ki kapcsolat" - meséli. Arra is emlékszik, hogy a fővilágosító tanította meg böfögni, de nem kellett a szerephez, csak önszorgalomból.

Hiába telt el sok év tévés szereplései óta, így is sok ismeretlen megállítja, töprengő arccal azt tudakolván, melyik táborban, melyik síelésen lehettek együtt. "Ijesztően sokan ismernek fel, de nem tudnak hova tenni. Nem is mindig segítek. Ha viszont egy húszéves, csinos, félvér lány kérdezgetne, akkor nyitottabb lennék az ismerkedésre" - vallja.