"Egy jó előadást láttunk" - a tévéőrült légballonos család közelről

Vágólapra másolva!
Szerepeltek már valóságshow-ban, kergettek tornádókat, az apa pedig ült pár napot vandalizmusért is - ők az amerikai Heene család, akik napokon át lázban tartották a világsajtót, miután először előálltak azzal, hogy fiukat elragadta egy hőlégballon, majd a hatóságok megvádolták őket azzal, hogy az egész kitaláció volt. Bár ők tagadják, hogy csalást követtek volna el, a reflektorfényt mindig is kereső család most elérte, hogy állandóan képernyőn legyenek.
Vágólapra másolva!

Büntetőeljárás indul az ellen a coloradói házaspár ellen, amelynek udvaráról csütörtökön elszabadult egy saját készítésű légballon - jelentette be szombaton Jim Alderden seriff, miután másodszor is kihallgatta a szülőket. A szülők bejelentése alapján mindenki azt hitte, hogy a ballon magával ragadta hatéves kisfiukat, a hírt számos televízió, újság átvette. Szombaton a seriff házkutatási parancsot kapott a házaspár lakására, miután felmerült egy szövetségi bűncselekmény, hamis tanúzás gyanúja. Az esetről bővebben itt olvashat.

Még olyan feltételezések is megjelentek, hogy eleve egy tévécsatorna rendelte meg az egész hőlégballonos esetet, de ezekre nincs bizonyíték. Alderden azonban azt bizonyosra veszi, hogy átverés történt, amelyben részt vett a két szülő és a három gyerek is. Alderden úgy látja, hogy mindannyian színészek, ráadásul a szülők egy hollywoodi, színiiskolában ismerkedtek meg. "Egy jó előadást láttunk tőlük, aminek bedőltünk" - mondta.

A napokban a környéken tapasztalható felhajtásnak a szomszédság nem örül, olyan is volt, aki szembeszállt háttéranyagra vadászó újságíróval. A Heene család, amely a rendőrség szerint mindent azért fundált ki, hogy tévében szerepelhessen, most nyugalmat, intimitást kér, de az ügyről nem beszélnek az ügyvéd tanácsára, így csak jogi képviselőjükön keresztül kommunikálnak. A rendőrség mindenesetre hónapokra visszamenően megvizsgálja a férfi e-mailjeit, mert erős a gyanú, hogy előre kifundált átverés áll a háttérben.

Felfüggesztettet kapott

A CBS News arról számolt be, hogy Richard Heene nem első alkalommal ütközik a törvénnyel, 1997 áprilisában ugyanis már le volt tartóztatva, vandalizmus és csendrendelet megszegése miatt. A TMZ szerint előbbi vádban bűnösnek bizonyult, négy napig volt rácsok mögött, majd házi őrizetben kellett lennie. 30 napos büntetést kapott, két évre felfüggesztve, és százdolláros büntetést kellett fizetnie.

Richard Heene kétségkívül nem egy hétköznapi ember: önmagát őrült feltalálóként definiálja az ABC csatorna szerint, tornádókra és idegen lényekre vadászik, és ufót szeretne építeni. Családjával szerepelt a Wife Swap című műsorban, melynek magyar megfelelője Anyacsavar címmel futott itthon, az RTL Klubon. (A műsort akkor támadták, még az ORTT is vizsgálta, mondván, veszélyezteti a gyermekek testi, lelki, erkölcsi fejlődését, a csatorna pedig azzal védekezett, hogy a műsor családbarát, családcentrikus, a családi értékekről, az európai értékekről, a toleranciáról szól, "a közszolgálati műsor mintapéldánya".)

A műsor arról szól, hogy egy időre kicserélnek egy anyát, és kamerával veszik a mindennapokat, az új közegbe, új családba csöppenő ember - gyakran irányított - kalandjait. A show producere tervezgetett más műsort is a Heene családdal, de ez még nem jött létre - ugyanakkor a TLC csatorna is jelezte, hogy a férfi megkereste őket egy reality tervével, ám ezt visszautasították.

Ha jött a vihar - mentek

Láthatóan a feleség, Mayumi is részt vett a férj hobbijaiban, sőt, a Wife Swap előtt az ABC tévécsatornának leadott jellemzés szerint, amikor szükség volt rájuk, kivették az iskolából a három gyereket, Bradfordot, Ryót és Falcont, hogy viharvadászatra induljanak velük, ahol kipróbálhatták, hogy működnek-e a férfi által kiagyalt, mágneses térrel és gravitációval összefüggő teóriák.

Egy reality számára nem árt, ha nagyon érdekessé teszi magát a jelentkező, és itt szó sem volt unalomról: a leírás szerint a kaotikus állapotok között élő család gyakran utcai ruhában aludt, hogy vihar közeledtével azonmód a külön erre a célra épített, viharfigyelő autóba pattanhasson. A nem hétköznapi család mellett tehát kifejezetten csendes és nyugodt volt a connecticuti Martel família, amellyel asszonyt cseréltek a Wife Swap alatt. A velük forgatott részt, az ötödik évad első részét 2008 októberében vetítették az USA-ban.

A család ugyan tagadja, hogy átverés lett volna a ballonos eltűnés, de ha az eredeti céljuk mégis az volt, hogy bekerüljenek a tévébe, akkor sikerült. Napok óta tele van velük a sajtó, és az eset után végigjárták az összes nagy amerikai televízió műsorát. Épp az egyik ilyen interjú okozta azonban a vesztüket is, az állítólag eltűnt kisfiú ugyanis a CNN-en elejtett egy olyan megjegyzést, hogy a "show kedvéért csináltuk".