Levizelt Krisztus és kikapós apáca

Vágólapra másolva!
Vallásos körökben nagy felháborodást keltett a Félig üres október végi epizódja, melyben a főszereplő, Larry David levizelt egy Krisztusról készült festményt. Természetesen nem ez volt az első eset, hogy egy tévéműsor kiverte a biztosítékot a katolikus egyháznál, gondoljunk csak a South Park sorozatos akcióira vagy a Kaliforgiá-ra, melyben a főhőst orálisan kielégítette egy apáca.
Vágólapra másolva!

A Seinfeld-del ismertté vált Larry David jelenlegi sorozata, a Félig üres ősszel már a hetedik évadját kezdte az Egyesült Államokban. Az október 25-i epizódban a komikus kicsit messzire ment: levizelt egy Krisztus-képet - persze nem is annyira provokációból, mint poénból, a történet szerint a festmény tulajdonosa ugyanis azt hiszi erre, hogy csoda történt, Jézus könnyezni kezdett.

Pár vallási szervezet persze nem találta annyira viccesnek a dolgot, inkább blaszfémiával vádolják Davidet, és próbálnak kicsikarni belőle legalább egy bocsánatkérést. "Nem gondolom, hogy ez vicces. Miért engedik ennek az embernek, hogy ilyen mértékű tiszteletlenséget mutasson egy keresztény szimbólummal szemben? Ha más - mondjuk a zsidó vagy a muszlim - vallás szimbólumával történt volna ilyesmi, biztosan óriási lenne a felháborodás" - mondta a Fox Newsnak Deal Hudson, az InsideCatholic.com egyik szerzője.

Bill Donahue, a Katolikus Liga elnöke is kikérte magának az ominózus jelenetet, ő arra kérdezett rá, hogy miként érezné magát David, ha mondjuk az édesanyja fényképét vizelné le valaki. A támadásokra reagálva, a Félig üres-t adó HBO egy közleménnyel válaszolt: "Bárki, aki követi a Félig üres-t, tudhatja, hogy tele van paródiával és szatírával. Larry David mindenkiből viccet csinál, különösen önmagából. A humor mindig játékos, és sohasem rosszindulatú".

A Szegedi Tudományegyetem vallástudományi tanszékének vezetője, dr. Máté-Tóth András az [origo] kérdésére elmondta, szerinte el kell gondolkodni azon, hogy "mi legyen a mérce egy rendező számára, egy rádiós műsorvezető számára vagy akár egy pap számára, hogy ne sértse meg senkinek a vallási vagy az esztétikai érzékét. Ez a mérce szerintem az intelligencián múlik, ami természetesen nemcsak a racionális tudást jelenti, hanem az érzelmi és a kulturális intelligenciát is".

Máté-Tóth szerint a vallási felháborodás veszélye nagyobb mondjuk a közép-kelet-európai régióban - így Magyarországon is -, mint az Egyesült Államokban. "Az országok jó része kulturálisan megosztott ország - és egyáltalán nemcsak a vallás tekintetében, de mondjuk a művészetet vagy bármilyen más értékrendszert nézve is. Az ilyen országokra pedig az jellemző, hogy mindegyik csoport tart a saját véleményerejének radikális csökkenésétől, ha a másik oldalon megjelenik egy karakteres vélemény" - fogalmaz a tanszékvezető.

Szerinte az Egyesült Államokban más a helyzet, ott "a plurális értékrendszernek és a vallási rendszernek a feszültségeit, a kezelési technikáit már százötven évvel ezelőtt elkezdték ütemesen kialakítani" - amik akkor is működnek, ha vannak is radikális szervezetek, amelyek sok energiát és pénzt fordítanak arra, hogy mondjuk egy műsor eltűnjön a képernyőről. Ezért lehetséges, hogy a legprovokatívabb tévéműsorok a tengerentúlról érkeznek.

Forrás: South Park Studios

A felháborodás állandó tárgya például a South Park, amely gyakorlatilag minden tabut ledöntött már, így alkotóinak az sem okozott gondot, hogy a Bloody Mary című epizódban egy végbelén keresztül vérző Szűz Mária-szobrot mutassanak be - az ominózus rész ellen szintén a Katolikus Liga pörölt a leghangosabban. A Kaliforgia nyitójelenete, melyben a főhőst egy templomban, ima közben elégíti ki orálisan egy apáca, már inkább Ausztráliában kavart nagy port: a Festival of Light nevű vallási szervezet mellett nemtetszését fejezte ki több mint negyven cég is - köztük például a Nestlé vagy a Woolworths -, melyeknek reklámérdeke fűződött a sorozathoz vagy az azt leadó csatornához.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a többi egyház nem szokott háborogni, de úgy tűnik, mégiscsak a katolikusok a leghangosabbak - Máté-Tóth szerint csak azért, mert a katolicizmus az egyetlen vallás, amelynek olyan világszervezete van, ahol többek között a tiltakozás is hierarchia alapján működik. Ellentétben a zsidó vallással, az iszlámmal, a hinduizmussal vagy a buddhizmussal (ahol iskolák és mesterek, illetve nagy szaktekintélyek vannak), a katolicizmus olyan intézményrendszert tart fenn, amelyben megvan a jogi lehetőség is arra, hogy tiltakozzanak valami ellen. Más kérdés, hogy az adott műsor ellen ágálók nem mindig a hivatalos véleményt képviselik, nem tudják maguk mögött az egész egyház támogatását.