Tények - a Bárdos-Máté páros után

Vágólapra másolva!
Valóban emelkedett a Tények nézőszáma Bárdosék távozása után, ahogy ezt a Tv2 kommunikálja is, de valójában a tévénézők száma nőtt, hiszen a szeptemberi, langyos estékhez képest jóval többen ülnek a készülék elé egy sötét, hideg, novemberi estén.
Vágólapra másolva!

Noha a Bárdos-Máté házaspár távozása sárdobálás nélkül, közös megegyezéssel zajlott, a Tv2 még utólag azt kommunikálta, hogy a váltásra azért is volt szükség, mert Máté Krisztina a felmérések szerint kevésbé volt kedvelt, mint Várkonyi Andrea - holott híradósoknál elsősorban a hitelességet szokás vizsgálni tévés körökben, ebben a kategóriában pedig előbbi vezetett még szeptemberben. Az pedig, hogy a korábbi, az októberi (átmeneti) Tények, vagy a mostani, Azurákkal felálló verzió a népszerűbb, természetesen mérhető: de érdemes a nézőszámtól elrugaszkodni, és a többet eláruló közönségarányt is megnézni.

A Tv2 esti hírműsorát szeptemberben 981 ezren figyelték átlagosan, az összes tévéző 32,8 százaléka ebből informálódott (szeptemberben a 30 napból 17-szer dolgozott a Várkonyi-Pachmann páros és 13-szor a Máté-Bárdos duó). Októberben 1,2 millióra ugrott az átlag, és a közönségarány még nőtt is fél százalékponttal. Azurák Csaba és Várkonyi Andrea október 26. óta vezetik a Tények-et, a múlt hétfőn és kedden is nagyon jó nézettséget értek el, a hat hétköznap átlaga pedig 1,37 milliós, ami kétségkívül jól hangzik, de nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy szeptemberben fél hétkor még jó időben, napfényben sokan más programot választottak maguknak, míg október végén, november elején, a hideg, sötét estéken többen telepednek le a készülék elé. Az új páros 33,1 százalékos átlaga mindenesetre bíztató.

A 18-49-es célcsoportra is érdemes egy pillantást vetni, mivel ebben mérik magukat a kereskedelmi csatornák. Bárdosék 28 százalékon voltak szeptemberben, ez később a Pachmann Péter és Várkonyi Andrea alkotta páros idején 27,2 százalékra csökkent. Ezen csak egészen kicsit javított Pachmann kicserélése Azurákra: a javulás 0,1 százalékpontos, jóformán mérési hibahatáron belüli. Összegezve megállapítható, hogy a Tények közönségaránya célcsoportban kicsit csökkent, teljes lakosságban viszont kevéssel nőtt szeptember óta.

A televíziózás szezonális jellegéből fakad tehát, ha a szeles, esős november este jobban hoz, mint a vénasszonyok nyara, és ezt a 2008-as adatok is bizonyítják. Tavaly a 41. héten a célcsoportból 297 ezren figyelték a Tények-et, a 45. héten viszont már 408 ezren - és akkor úgy következett be a növekedés, hogy nem váltottak műsorvezetőt. Ugyanígy látványosnak tűnhet idén az ugrás, a 41. hét 279 ezre nőtt meg négy hét alatt 382 ezerre - de úgy, hogy közben a fotelekben gubbasztó tévéfogyasztók száma is erősen nőtt.

RTL Klub, MTV

A nézőszám növekedése a riválisnál is tapasztalható, tehát a rossz idő nem csak a Tények elé ültette le a tévézőket. Szeptember első felében, 15 napból csak háromszor tudott egymilliónál több nézőt informálni az RTL Híradó-ja, október 4-e óta viszont nem ment egymillió alá a nézőszám, sőt, novemberben 1,43 millió néző volt a legkevesebb, amit az AGB Nielsen mért. A hírműsor az elmúlt napokban a teljes lakosságnál 31-36 százalék körül mozgott (a Tények 31 és 34 közt ingadozott). A kereskedelmi célcsoportban az RTL-es Híradó vezet: november 4-én, szerdán 13 százalékponttal verte a Tények-et, kedden 11 százalékpont volt a különbség.

Az MTV adatait nézve megállapítható, hogy volt már jobb periódusa a közszolgálati csatornának. Míg korábban nem volt ritka a 800-900 ezres nézőszám, addig hétfőn 579 ezer, kedden 570 ezer, szerdán pedig csak 472 ezer ember választotta a közszolgálati egyes csatorna fél nyolcas hírműsorát. Ezek kifejezetten gyenge számok: az épp tévézők 5-6 százaléka figyel az M1-re a Híradó alatt.