Vágólapra másolva!
November 25-én jelent meg a Jericho harmadik évadja - de a tévében látott történet folytatását már csak képregény formájában kapják meg a rajongók. Akad más produkció is, amely a tévés kasza után rajzos formában folytatódik: két évvel ezelőtt a Buffy, a vámpírok réme így kapta meg a nyolcadik szezont, és a tervek szerint a Halottnak a csók történetét is két dimenzióban szövik tovább.
Vágólapra másolva!

Egy biztos: a Jericho nem túl nagy, de annál masszívabb rajongótáborral rendelkezik. Amikor az első évad után elkaszálták, a sorozat hívei - az utolsó epizód egyik jelenetére utalva - több tonna mogyorót küldtek a CBS székházához, ezzel kényszerítve ki, hogy a csatorna legalább egy rövidített évaddal megtoldja a szériát. Ez meg is történt, viszont csak arra volt jó, hogy a történetben elvarrjon szálakat, a rajongókat nemigen nyugtatta meg.

A második szezon végeztével aztán egy Jericho Rangersnek nevezett csoport elindította a Save Jericho Again című kezdeményezést is, amelynek célja az volt, hogy a CBS helyett találjon egy másik tévéadót, amely átvenné a sorozatot - miután ez nem sikerült, a széria már nem a képernyőn, hanem képregényben folytatódik. A sztorit - az eredeti sorozat producereivel közreműködve - a Devil's Due kiadó közli, ott folytatva, ahol a tévés részek abbamaradtak, vagyis amikor az USA épp a polgárháború küszöbére érkezett.

Azt, hogy a képregénysorozat hivatalosan is a Jericho harmadik évadjának számít, a rajzos füzet(ek) címe is mutatja: Jericho Season 3 - Civil War. A Harper sziget egyik írója, Dan Shotz által jegyzett sztorit egyébként nemcsak az egyesült államokbeli rajongók kaphatják kézbe, a hírek szerint pár hazai képregénybolt is behozza.

A vámpíroknak sincs nyugtuk

Képregényben folytatódott annak idején a Buffy, a vámpírok réme is: 2007-ben jelent meg az úgynevezett nyolcadik évad, amely másfél évvel a tévés sztori után játszódott, és egy négyrészes, egybefüggő történettel indított. A jól ismert arcok - Buffy mellett Xander, Willow, Dawn és a többiek - mind megjelentek, ezzel biztosítva a sztori folytonosságát, illetve kiegészítve a korábbi Angel-képregényeket, amelyek jobbára Angelre és Spike-ra fókuszáltak.

A különbség a Jericho-hoz képest az, hogy a Buffy-ról korábban is jelentek meg rajzos sztorik, amelyek mindig sok plusz információval szolgáltak a rajongók számára: néha két évad közötti eseményeket meséltek el, néha az előzményekről adtak pontosabb képet. A képregények nagy részét a sorozat alkotója, Joss Whedon is a Buffy-univerzum részének tartja, sőt a "nyolcadik évad" első öt füzetének ő is írta a történetét.

Forrás: Sorozatjunkie

Jake Green (Skeet Ulrich) megrajzolva

A nálunk Halottnak a csók címmel vetített Pushing Daisies alkotója, Bryan Fuller sem hagyja annyiban a tévés kaszát, hisz az ABC által befejezőnek szánt második évad egy jókora cliffhangerrel ért véget a nyáron. Az író-producer mindenképp le akarja zárni a történetet, így a további részeket (legalább a szálak elvarrásáig) képregény formában jelentetné meg - miután a sorozatot gyártó Warner Bros. Televisionnek régi partnere a DC Comics, valószínűleg a füzetek kiadásával sem lesz gond.

Nem kell feltétlenül kasza

A tévésorozat és a képregény - már csak a perioditást tekintve is - rokon műfajok, így nincs azon mit csodálkozni, hogy más szériáknak is létezik rajzolt változata, olyanoknak is, amelyeket nem kaszáltak el, még mindig futnak a tévében. Az amúgy is erősen képregényalapú Hősök nyomán például egy idő után pároldalas kiadványok kezdtek megjelenni, amelyek eleinte hétről hétre folytatták az aktuális epizód történetvonalát.

Forrás: Sorozatjunkie

Buffy, a vámpírok réme - képregényen

Képregényváltozata természetesen számos rajzfilmnek is létezik, a Cartoon Network gyűjteményes kiadásai többek között a Johnny Bravo-t, a Dexter laboratóriumá-t és a Pindúr Pandúrok-at is lekockázzák. A komolyabb sorozatok sem úszták azonban meg: rajzolt formában is dolgoznak például a Helyszínelők, az Odaát első képregénye (Supernatural: Origins) pedig a Winchester fiúk apjának, Johnnak a kalandjaiba nyújt betekintést.