Új tévés csapattal ébredhetünk

Vágólapra másolva!
November 30-án indul a Duna Televízió új reggeli műsora, a Hattól nyolcig, amely - az ígéretek szerint - több szempontból más lesz, mint mondjuk a TV2-s Mokka vagy az MTV-n futó Ma reggel. A vállalkozásról Riskó Géza főszerkesztő mesélt, a korábban a Nap-kelté-ben dolgozó Apáti-Tóth Katát pedig arról kérdeztük, hogyan éli meg a váltást.
Vágólapra másolva!

"Kiemelten szerepel a műsorban a politika, a napi aktualitásokkal, továbbá lesz egy kulturális és egy sportblokk, szintén napi jelleggel, aktuális témák felvetésével. Minden pénteken kap egy műsorrészt a Police Magazin is, Knézy Jenő vezetésével" - mondja kérdésünkre a Hattól nyolcig szerkezetéről a főszerkesztő, Riskó Géza.

A műsor - híven a Duna Televízió hitvallásához - kiemelten foglalkozik a határontúli helyzettel, a külföldi tudósítók naponta ötször jelentenek a hazai szerkesztőknek. "Az információközlést tartjuk a legfontosabbnak, azon belül is a politikai híreket. A pártokkal már felvettük a kapcsolatot, azok a politikusok, akiknek van mondanivalójuk, egész biztosan helyet kapnak a műsorban" - fogalmaz Riskó.

Politikusok szerepeltetése ugyan bejáratott dolog a hazai televíziózásban, de a Hattól nyolcig-ban lesz több újítás is: ilyen például a sport témájú talkshow, vagyis az aktuális sporteseményekre reflektáló, szervezett beszélgetés - ami eddig hiányzott a reggeli műsorokból. Ezeket a Duna TV sportosztálya, Bobák Róbert, Mayer Ottilia, Szőke Viktória és Melczer Zsolt készíti. Nem szokványos elem a pénteki rendőrségi magazin sem, ami sokáig önálló, esti műsorként ment a csatornán, elég jó nézettséggel.

További érdekesség, hogy a Hattól nyolcig a címben jelzett két órában lemegy élőben, majd nyolctól tízig felvételről is, a Duna TV kettes csatornáján, az Autonómián - elsősorban a külföldön élő magyarok miatt. Csatornán belüli újítás emellett a díszlet, amit nemcsak a reggeli műsorhoz, de a Család-Barát magazinhoz és a Kívánságkosár-hoz is felhasznál a Duna TV.

Utóbbi produkcióból embert is "kölcsönöztek", hisz Apáti-Tóth Kata párja az ottani műsorvezető, Banner Géza lesz. Őket váltja a számos közéleti-politikai műsorból ismert Szántó Georgina, valamint a korábban sportriporterként tevékenykedő Menczer Tamás. "Elviekben a két műsorvezetői páros elfelezi a műsorok számát, de gyakorlatilag a szerkesztés, az adott tematika összeállítása szabja meg, hogy mikor, melyik duó kerül képernyőre. Lehet, hogy kétnaponta váltják egymást, de az is lehet, hogy hetente" - mondja a szerepekről Riskó.

A Nap-kelté-ből is érkezett műsorvezető

A Hattól nyolcig arcait a Duna tévé különböző műsoraiból már ismerhetik a nézők, így Apáti-Tóth Katát is, aki 2002 és 2005 között dolgozott a csatornánál. Legutóbb azonban a Magyar Televízióban, a nemrég megszűnt Nap-kelté-ben láthattuk - számára egyrészről tehát nagy váltás a Hattól nyolcig, másrészről viszont nem is annyira, hisz egyik közéleti-politikai reggeli műsorból a másikba került át.

"Nagyjából ugyanaz lesz a dolgom, mint a Nap-kelté-ben, interjúkat fogok készíteni politikusokkal és közéleti személyiségekkel, illetve minden olyan témában, amely közérdeklődésre tarthat számot. Szerkesztési feladatokról eddig nem esett szó, de azért, aki már dolgozott reggeli műsorban, az tudja, hogy ha van javaslata, ötlete, és az megvalósítható, akkor bátran ajánlhat témákat. Én ezt meg is fogom tenni, nyilván tiszteletben tartva, hogy a műsorvezetés az alapvető feladatom, a szerkesztés a szerkesztőké" - mondja Apáti-Tóth.

Forrás: Duna TV

Menczer Tamás, Szántó Georgina, Banner Géza

A műsorvezető számára nemcsak az itteni munka ismerős, de képernyős társa, Banner Géza is: "Jól ismerem, nagyon jó humorú fiú, jó kollégám volt a Duna Televíziónál. Azt gondolom, hogy jól ki fogjuk egészíteni egymást: az én szívemhez közelebb áll a politika és a közélet, ő pedig - az eddigi tevékenysége alapján - inkább a kultúrához és a kicsit könnyedebb műfajokhoz vonzódik. Gézával amúgy sem nehéz együtt dolgozni".

Apáti-Tóth egyébként a Nap-kelté-től sem távozott rossz szájízzel, bár, mint tudjuk, a műsornak meglehetősen gyorsan vetett véget az MTV (erről többet itt), és ez őt is felkészületlenül érte. A politikai műsorvezetők közül ráadásul ő volt az egyetlen, aki külsősként dolgozott, nem volt a Magyar Televízió alkalmazottja, így - Betlen Jánossal, Süveges Gergővel és Jegyes-Tóth Krisztával ellentétben - nem tudott átigazolni a Ma reggel-be sem.

"Derült égből villámcsapásként ért ez a történet, és nagyon sajnálom, hogy így alakult, de szerencsére máris az új feladatomra koncentrálhatok" - mondja Apáti-Tóth, aki november 30-től már a Duna TV-n köszönti a korán kelőket.