Ünnepeltek az animerajongók

Vágólapra másolva!
Szombaton zajlott a Hungexpón az AnimeKarácsony, a hazai manga- és animerajongók egyik legnagyobb ünnepe. Többek között képregény- és filmvásár, vetítés és karaoke várta az érdeklődőket, de a legnagyobb vonzerőt valószínűleg a beöltözés lehetősége jelentette.
Vágólapra másolva!

Már az Expo felé tartó buszon ki lehet szúrni azokat, akik az AnimeKarácsonyra igyekeznek, hisz szinte egytől egyig be vannak öltözve, mangából vagy animéből ismert karaktereknek álcázzák magukat - akik nem, azok is már arról beszélgetnek lázasan, hogy mit fognak vásárolni. "Nem tudod, kétszáz vagy négyszáz a kitűző?" - kérdezi mögöttünk egy lány.

A helyszínre érve őrült forgatag fogad minket: épp a cosplayverseny zajlik, ami láthatóan sokakat vonz. A vetélkedő lényege, hogy az emberek ismert karaktereknek öltöznek be, és aztán előadnak valamit, általában táncos koreográfiát, amihez néha saját ének is társul. A láthatóan amatőr előadások között akad egy-két igen színvonalas is, két artistaképzős lány (a Plastic Artists) például egy komplett tornaszámot mutat be.

Többnyire fiatalokkal, tizen- és huszonévesekkel találkozunk, de van itt farmerkabátos, copfos ötvenes is, akit inkább a Lemezbörzén tudnánk elképzelni. A közönség nagy része be van öltözve, egyesek komplett kosztümöt viselnek, mások csak egy mikulássapkát nyomtak a fejükbe (tele kitűzőkkel persze), és sok olyan párt látunk, amelynek egyik tagja pórázon vezeti a másikat.

"Nem olyan a testalkatom, meg hát nem is tudok varrni" - mondja a 20 éves Bence, amikor arról kérdezzük, hogy ő miért nincs beöltözve - szerinte ugyanis éppen az ebben a legnagyobb élmény, hogy az ember saját maga készíti el a ruháját. Ő inkább csak rajzol (miközben beszélgetünk, épp a Bleach egyik karakterét), van már egy pároldalas saját képregénye is, amit a Moonlight Meido teaházban terjeszt. Korábban egyébként graffitizett, onnan fordult a manga felé: ezzel a szubkultúrával csak az a baja, hogy nehéz olyat találni, aki a fesztiválokon kívül is kimozdul otthonról.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Nézze meg galériánkat!

A legtöbben nem is kíváncsiak a konkrét programokra, csupán az együttlét öröme vonzza őket. Vannak, akik csoportokban üldögélnek valamelyik lépcsőfordulóban, mások a földszinti autószimulátort próbálgatják, de a büfé melletti playstationöknél is óriási a sor. Van lehetőség karaokezni is, a rendes rajzfilmek mellett pedig zenés animevideókat, AMV-ket lehet nézegetni a nagy moziteremben.

A nemek néhol összekeverednek, pár lány a fiúvécében sminkeli magát, mivel a cosplay szerint ők is férfiak. "A legjobb a jelmezekben hülyülni" - meséli egy 16 éves lány, aki egy Playstation-játék karakterének öltözött be. Mint lelkesen mesélte, a többiekkel évente négyszer-ötször találkozik a hasonló fórumokon, ők is szerveznek saját találkozókat. Amúgy MSN-en tartják a kapcsolatot, hétköznap pedig teljesen normálisan öltözködnek, az iskolában nem egyedieskednek.

De itt minden más: izgalmas, édes álomvilág ez pár órára, maradnak záróráig - tán még kicsit tovább is.