Az Andrássy úton vizsgálódott a Miami helyszínelők ügynöke

Vágólapra másolva!
Az amerikai sikersorozatok színészei ritkán szoktak hazánkba látogatni, ezért különösen nagy esemény, hogy hétfőn Budapesten üdvözölhettük a Miami helyszínelők csinos nyomozónőjét, Sofia Milost. A Yelina Salast játszó színésznő a Helyszínelők-kiállítást népszerűsítette a Millenárison: ennek keretében tartott egy rövid sajtótájékoztatót, majd interjút adott az [origo]-nak.
Vágólapra másolva!

Hogy tetszik Budapest? Járt már itt korábban is?

- Soha nem jártam még Budapesten, de amit eddig láttam belőle, az nagyon tetszik. Végigsétáltam az Andrássy úton, megnéztem a nagykövetségeket és a gyönyörű palotákat. Ma délután talán lesz még egy kis időm sétálgatni, holnap pedig felmennék valahova, ahonnan látni lehet a várost a kilenc híddal meg az Országházzal, ami még a miénknél, a római parlamentnél is nagyobb. (Milos olasz apától származik - a szerk.) És szeretnék még egy jó gulyást is enni, mielőtt elmegyek.

Gondolom, látta már máshol is a Helyszínelők-kiállítást. A magyar verzióban van valami különleges?

- Las Vegasban láttam a kiállítást, de az ittenit még nem volt módomban megnézni - mindenesetre a helyszín, a fényekkel együtt, hangulatosnak tűnik. Ez a kiállítás szerintem azért különösen izgalmas, mert a nézők, a sorozat rajongói interaktív módon belehelyezkedhetnek a történetbe, még Gil Grissom irodáját is meglátogathatják. Ma már - akármilyen népszerű is egy sorozat - szükség van rá, hogy a puszta tévéadás mellett mást is nyújtsunk a nézőknek. Ezért van olyan sok videojáték vagy alkotói blog, de a Helyszínelők esetében ez a kiállítás minden ilyesmit felülmúl.

A Miami helyszínelők-ben most már csak egy-két epizódban láthatjuk egy évadon belül, holott az első három szezonban rendszeres szereplője volt a sorozatnak. Mi volt az oka a váltásnak?

- Egész egyszerűen úgy alakult a történet, hogy az a vonal, amiben én játszottam, három év alatt kifutotta magát - ami igazából nem is volt különösebb baj, hisz közben feltűntem más show-kban is. Más kérdés, hogy a Miami helyszínelők igen népszerű műsor, így nemcsak a forgatókönyvírók és a producerek alakítják, hanem a nézők is, akik egy idő után elkezdtek leveleket írni a csatornának, amikben Yelina visszatérését követelték. Így vált a karakterem nyomozóból magánnyomozóvá, majd titkosügynökké - nem ölték meg, így bármikor visszatérhet, ami szerencsés, hisz eléggé beágyazódott már a történetbe.

A többi szereplővel most is tartja a kapcsolatot?

- Igen, különösen Eva La Rue-vel és Adam Rodriguezzel (Natalia Boa Vista és Eric Delko alakítói - a szerk.) jó a kapcsolatom, velük együtt részt veszek különféle jótékonysági eseményeken is - legutóbb egy olyanon, amit Eva Longoria szervezett a rákos gyerekek megsegítésére. David Carusóval (Horatio Caine megformálója - a szerk.) is jóban vagyok, de vele nem nagyon lehet összefutni, elképesztően elfoglalt, gyakorlatilag minden nap forgat.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

A sorozatból egyébként mennyit vettek fel ténylegesen Miamiban?

- A sorozat legnagyobb részét Los Angelesben vettük fel, legalábbis az első három évben, amikor még rendszeresen szerepeltem a show-ban: akkor egy évadból csak két-három epizódot forgattunk Miamiban. A külső felvételek többnyire ott készültek, bár ezek egy részét is meg tudtuk oldani a kaliforniai tengerparton. Sőt, olyan jeleneteket is felvettünk Los Angelesben, amik Brazíliában játszódnak, oda ugyanis - biztonsági okokból - csak David Carusót és Adam Rodriguezt engedték be a színészek közül.

Mi a legfőbb hasonlóság Ön és Yelina között?

- Én úgy vagyok vele, hogy ha belemélyedek egy történetbe, nagyon sokáig gyúrok egy karaktert, akkor az egyre inkább rám fog hasonlítani - és fordítva, a figura is egyre nagyobb hatással lesz az én személyiségemre. Elég intenzíven kell magamra koncentrálnom, ha mondjuk a forgatási szünetekben el akarom választani a kettőt, a karaktert és a színészt.

A The Border-ben ismét nyomozót játszik.

- Igen, ez egy kanadai krimisorozat, amit már közel harminc országba eladtak, bár Magyarországra még nem jutott el. Itt Bianca LeGardát játszom, egy különleges ügynököt, aki terrorelhárítással és drogcsempészek lefülelésével is foglalkozik, Yelinához hasonlóan egy igen erős nő.

Úgy látszik, vonzódik az ilyen figurákhoz, a Maffiózók-ban például nő létére a legkeményebb férfiakkal tárgyalt.

- Három epizódban játszottam Annalisa Zuccát, aki apja és férje helyett irányítja a család "üzleti ügyeit". Amikor a szerepre készültem, sokat olvastam női maffiózókról, és bámulatos, hogy milyen erő rejlett ezekben az asszonyokban - még akkor is, ha a rossz irányba fordították azt. Az életben is azt tapasztalom, hogy a nők bizonyos helyzetekben sokkal erősebbek tudnak lenni, mint a férfiak, mert az erejük belülről jön. A férfiaké jobban látható, nemcsak a fizikumot tekintve, de azt a tényt is, hogy ők irányítják a politikát, a gazdaságot és az egyházat is - bár ez a legtöbbször inkább csak a hatalomról szó, mintsem az erőről.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Mi volt a kedvenc vendégszerepe? A Maffiózók-on kívül több más sorozatban is feltűnt egy-két epizód erejéig.

- A Vészhelyzet-ben például szenzációs volt benne lenni, ahogyan a Jóbarátok-ban is: mindkét sorozatnak igen jellegzetes hangulata van, amit a forgatásokon is lehetett érezni. Utóbbiban Aurorát, Chandler alkalmi barátnőjét játszottam, akinek mellesleg van egy férje és mellette több pasija is. Imádtam azt a karaktert! Matthew Perry (Chandler alakítója - a szerk.) ráadásul az életben is nagyon mulatságos, rengeteget nevettem mellette a forgatáson.

Önmagát vissza szokta nézni?

- Csak hogy leellenőrizzem, amit csináltam. Amiatt viszont nagyon fontos, mert sok hiányosságot csak akkor veszek észre, amikor kívülről látom magam.

Görög anyától és olasz apától származik, legalább hat nyelven beszél folyékonyan. Álmodni milyen nyelven szokott?

- Az álmaimban nincsenek nyelvek, pontosabban egyetlen, univerzális nyelv van. Inkább az érzések és a képek azok, amik igazán fontosak.