Legalább 730 milliót akar az MTV a vb-meccsekért

Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy két csatorna adja majd a nyári futball vb meccseit: az MTV birtokolja a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogait, de a találkozók egy részét átengedné.
Vágólapra másolva!

Az MTV különleges formában, egyfajta árverésen tervezi eladni egy másik tévétársaságnak a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság hazai közvetítési jogait. Az MTV ma tizenegy médiacéget keresett meg írásban azzal, hogy január 7-ig tegyenek ajánlatot. Egy nappal később, január 8-án a beérkezett legjobb ajánlatra lehet licitálni.

Az árverés lezárása után az MTV a legjobb ajánlatot tevővel kezd el a szerződésről egyeztetni. Az MTV - a Kuratórium jóváhagyását követően, majd a FIFA előzetes írásbeli engedélye birtokában - köti meg a szerződést.

Ha viszont a FIFA és a köztévé tulajdonosi testülete hozzájárul, az MTV tehát pénzért átadja a közvetítési jogokat, de úgy, hogy maga is bemutathasson 24 meccset. A közvetíteni kívánt mérkőzések napi első választási joga a vásárló tévétársaságé, a második választás pedig a Magyar Televízióé lenne. A közvetítési jogcsomag minimumára 730 millió forint plusz áfa, de ezen kívül a gyártási költség arányos részét is az együttműködő partnernek kell állnia. Lapunk kérdésére Medveczky Balázs alelnök korábban elmondta, hogy a futball-világbajnokság egymilliárd forintba kerülne a televíziónak: ebben az árban már benne van a jogdíj, a gyártási költség, a vonalbérlés.

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) tagjaként az MTV 2007-ben szerezte meg a labdarúgó vb 64 mérkőzésének magyarországi közvetítési jogait - az EBU és a FIFA között kötött megállapodás alapján.