Százmilliós csatába megy az RTL és a Tv2

Vágólapra másolva!
Noha egyáltalán nem biztos, hogy lesz elég kiugró énekes tehetség, 2010-ben a Tv2 elindítja a Megasztár ötödik, az RTL Klub pedig az X-Faktor első szezonját. Ezekkel a nagyon drága műsortípusokkal hatalmasat lehet bukni - és óriásit lehet kaszálni.
Vágólapra másolva!

Évek óta igen jó nézettséget ér el szombat esténként a Csillag születik-kel meg a Szombat esti láz-zal az RTL, felmerül a kérdés, hogy miért volt mégis szükség egy új, sok százmilliós műsorba belevágni, különösen válság idején, mikor bevallottan visszafogják költségeiket a televíziók is (az RTL új műsoráról itt írtunk). "A licencdíj összege nem publikus. Az X-Faktor jelenleg a legsikeresebb zenei tehetségkutató, és az RTL Klub eddig is igyekezett elhozni a magyar nézőknek a műfajok legjobbjait, mint Survivor, Legyen ön is milliomos!, a Celeb vagyok, ments ki innen, a Vacsoracsata, és most is ezt tesszük. Jó, hogy van a tarsolyunkban több sikeres műsor, mint a Csillag születik vagy a Szombat esti láz, de ahhoz, hogy ezek sikeresek is maradjanak, nem szabad túl gyakran bevetni őket" - válaszolta kérdésünkre Rényi Ádám, az RTL Klub kommunikációs igazgatója.

Árról nem kívánt beszélni, de az [origo] úgy tudja, hogy nem az egész RTL-csoport vette meg a jogokat a tulajdonostól, az amúgy RTL-közeli Freemantle Mediától (így könnyebben és olcsóbban kapta volna meg a magyar csatorna az X-Faktor-t), tehát önálló akció volt. A licenc önmagában nem annyira drága, pár ezer euró lehet adásóránként: ami viszont nagyon megdobja a költségeket, a konzultáns, szakértő ide-oda való utaztatása, ötcsillagos szállodában való elhelyezése, illetve az, hogy nemigen lehet eltérni a formátumtól, a leírásában pedig világosan szerepel, hány fős stáb kell, hány kamera, hány és milyen lámpa, pontosan hova. Itthon már láttunk példákat arra, hogy amerikai, holland, német, angol formátumokat lenyúltak a hazai tévék, olcsóbban megoldották a magyar verziót: feltétlenül elítélni sem lehet őket, hiszen más egy bő 300 milliós piacra dolgozni, mint az amerikai, és más, ha 10 millió embernek (valójában jó esetben kétmillió nézőnek) gyárt tévéműsort egy cég.

A műsorvezetők személyéről még nincs döntés: egyfelől kézenfekvő lenne újfent elővenni az Ördög-Stohl párost, kérdés, nem unják-e ők maguk vagy épp a nézők. Az egyfajta Jolly Jokernek számító Stohl ott volt a Survivor-ben, a Csillag születik-ben, a Szombat esti láz-ban, a Való Világ-ban, vezeti a Reggeli-t, ugyanakkor új arcok, friss páros kipróbálása egy sok százmilliós műsornál nyilvánvalóan rizikós.

Most nem titkolóznak

Érdekes, hogy korábban mindig titokban tartották a tévék a terveiket, ameddig csak lehetett, most viszont legalább 7-8 hónappal a kezdés előtt az RTL Klub bejelentette a műsor indulását (erre gyorsan lépett a Tv2 is, már keresik a szereplőket a Megasztár 5-re, melynek indulását amúgy is lehetett prognosztizálni). "A műsort komoly szereplőválogatás előzi meg, amelyet rövidesen meg kell kezdenünk, ezért jelentettük be már most. Ennek népszerűsítésére pedig azt hiszem, elég hatékony felületet találtunk, hiszen a Csillag születik döntőjét több mint 3 millióan nézték" - válaszolta kérdésünkre Rényi.

A formátumban számos reality-elem van, így a magyar változatban sem lesz másként. Innentől már csak az a kérdés, hogy kikerüli-e egymást a két műsor (hétköznapi adások is lehetnek, és a két nagyobb show egymást gyengítené szombat este), van-e elég tehetség még az országban, és legalább ilyen fontos, melyik indul előbb, melyik alakít ki hamarabb hűséges nézőtábort.