Először fecsegtek a Lost végéről

Vágólapra másolva!
Február 2-án indul a Lost hatodik, befejező évadja, amely az ígéretek szerint igencsak ütős lesz, és végre megoldást ad a sorozatban feltűnő számos rejtélyre. Nagyjából ennyi azonban, amit tudni lehet, hisz a fináléhoz még előzetes sem készült, az alkotók minden részletet titokban tartottak - egészen mostanáig. A széria két író-producere, Carlton Cuse és Damon Lindelof a Hollywood Reporternek végre elárult néhány konkrétumot, így már lehet némi képünk arról, hogy miként fog végződni a Lost.
Vágólapra másolva!

Az első, amit Lindelof elmond a sorozat végével kapcsolatban, hogy nagyon nehéz megjósolni, mit fog hozzá szólni a közönség. Emlékezetes lesz, annyi szent, de hogy mindenkit maradéktalanul kielégít-e, az már kérdéses - akárcsak a Maffiózók zárása, a jelenet közepén elsötétülő képernyő. "Carlton és én épp tegnap próbáltuk felidézni, hogy mi történt a Maffiózók utolsó szezonjában, de nem sok mindenre emlékeztünk... A vacsorajelenetnek viszont minden képe a fejünkben van. Valahogy így lesz a Lost-tal is, hisz a záró évad teljes egészében az utolsó két órára épül, de azért reméljük, hogy a nézők a sorozat egészéhez is hozzá tudják kapcsolni" - mondja Lindelof.

Cuse - a Hollywood Reporter kérdésére - hozzáteszi, a záró szezon hangulata leginkább az első évadéra fog hasonlítani, ezzel is megadva az esélyt a nézőknek arra, hogy a sorozatra, mint kerek egészre emlékezzenek. Több szereplő is visszatér, újra láthatjuk például Charlie-t (Dominic Monaghan) és Boone-t (Ian Somerhalder) is, így foglalódik keretbe a történet. Az alkotók új narratívát is kitaláltak a befejező évadra: a vissza- és előretekintések, vagyis a flashbackek és flash forwardok helyett most zenei betétekre épül majd a cselekményvezetés. Az alkotópárosnak ezzel kapcsolatban is kétségei vannak (a közönség reakcióit illetően), de mindenképp szerettek volna valami újítással előállni.

Cuse azt is elárulja, hogy az utolsó évad leginkább Jack és Locke kapcsolatáról fog szólni - noha utóbbi már meghalt a történet szerint. "Jack és Locke mindig is központi figurái voltak a show-nak, a hit és az észérvek harca, kettejük konfliktusa a kezdetektől fogva meghatározta az eseményeket. Nagyon izgalmas elvinni ezt a kapcsolatot a konklúzióig" - mondja. "Az egyetlen kérdés, ami valaha is igazán fontos volt számunkra, hogy mi történik ezekkel az emberekkel... A sziget őrült mitológiája persze szintén fontos, de ez olyan, mint amikor a terroristák megtámadják Jack Bauert - csak arra való, hogy kibontsuk a karaktereket, izgalmas sorsokat meséljünk el" - kontráz Lindelof. Korántsem biztos tehát, hogy minden kérdésre választ kapunk, de azt mindenképp megtudjuk, hőseink számára hogyan végződik a kaland.

Forrás: ABC

Az utolsó vacsora

Az utolsó epizódot egyébként Cuse és Lindelof közösen írja meg, és Jack Bender fogja rendezi. A finálét, a tervek szerint egy e célra kibérelt, tévékkel telezsúfolt Los Angeles-i étteremben nézné meg együtt a stáb - amúgy is szokás náluk, hogy valamelyikük házában tekintik meg az aktuális epizódot. Az alkotópárosnak talán ez a bensőséges közeg fog a leginkább hiányozni: "Úgy érzem magam, mintha végzős lennék a középiskolában. Nagyszerű barátságokat kötöttem, jó kapcsolatokat teremtettem, de aztán elmegyek az egyetemre, és az életemnek egy teljesen új szakasza kezdődik" - mondja Lindelof. Az íróknak nincs egyébként új sorozattervük a Lost utánra, Cuse szerint mindketten elvonulnak egy időre, hogy "gondolkodjanak a dolgokon".

Az alkotók szerint a Lost egyébként nem ér véget az utolsó résszel, bár ők maguk a későbbiekben már nem hajlandók hozzányúlni a történethez. A jogok viszont a Disney tulajdonában vannak, a stúdió pedig nem fog levágni egy aranytojást tojó tyúkot - Cuse szerint így elképzelhetetlen, hogy a Lost-nak ne készüljön valamilyen folytatása a jövőben. Ezzel Lindelof is egyetért, bár ő úgy képzeli el, hogy évtizedek múlva csinál majd valaki egy remake-et - ahogyan a Szupercsapat-nak is most készül moziváltozata.

Az interjú teljes szövege itt olvasható eredetiben.