Itthon nem látott részekkel jön Derrick

Vágólapra másolva!
Január 11-től minden hétfőn újra láthatjuk Derrick felügyelőt a Duna TV-n - viszont csak a figura lesz ismerős, a krimisorozat ugyanis itthon még nem látott részekkel kerül képernyőre. Van miből válogatni, hiszen a nyomozó kalandjaiból huszonöt évad készült, most 57 új epizód kerül képernyőre.
Vágólapra másolva!

A Derrick-ből összesen 281 rész készült 1974 és 1998 között, ezek jó részét már többször láthatták a magyar nézők - a sorozatot a Duna Televízió is adta már, a klasszikus etaphoz hozzátéve a kilencvenes években született epizódokat. A csatornának volt már egy akciója, melynek keretében megvette a legkorábbi részeket, és most is a hetvenes évekhez nyúl vissza: a nézők így egy fiatal Derricket (és egy még fiatalabb Harry Kleint) üdvözölhetnek a képernyőn.

A hétfőnként 19.00-tól látható epizódokhoz természetesen csak most készült el a magyar szinkron, így a régről megszokott Szabó Ottó és Gálvölgyi János helyett - a Duna tévé által már bevezetett - Ujlaki Dénes és Besenczi Árpád kölcsönzi a hangját a főszereplőknek. Szabó Ottó 1998-ban elhunyt, helyére mást kellett keresni.

Gálvölgyi János az [origo]-nak elmondta, hogy Szabó Ottóval nagyjából 170 részt szinkronizáltak, viszont megkeresés nem érkezett a folytatásra. "Nincs ebben semmi bántó. Rengetegszer van, hogy egy filmet más szinkronnal látok-hallok újra a képernyőn, mint az eredeti volt, ez azért van, mert más a megrendelő tévécsatorna. Néha persze nekem is fura: ha Woody Allen magyar hangja nem Kern András, akkor én is felkapom a fejem" - mesélte.

Talán senkinek nem kell bemutatni, de Derrick és társa Münchenben és környékén oldottak meg bűnügyeket - mindössze háromszor esett meg, hogy siker nélkül zártak. A széria talán azért lehetett példátlanul sikeres annak idején, mert valószerűen, addig soha nem látott brutalitással mutatta be a bűneseteket - ami mai szemmel persze már roppant puhának tűnik, de akkor valóban naturálisnak számított.

A másik újítás a sorozatban az volt, hogy Derrick nemcsak korrektül elvégezte rendőri munkáját, de mindig próbált az esetek mögé látni, sokszor erkölcsi-filozófiai monológokkal bombázta a közönséget - szerencsére nem olyan direkt módon, mint a Szomszédok lezárásában a szereplők, hisz többnyire Harryhoz intézte szavait. Az újszerű történetvezetésnek köszönhetően a Derrick-et több mint száz országban vetítették, még olyan helyeken is, mint Kína vagy Dél-Afrika.

A Derrick-ből 2004-ben még egy humoros animációs film is készült (Derrick - die Pflicht ruft címmel), melyhez Tappert mellett a Harryt játszó Fritz Wepper is a hangját adta, mivel ő is jó ötletnek tartotta, hogy Derrick egy kicsit viccesebb formát öltsön. Az újonnan látható részeknél azonban még a régi recept, vagyis a szürke hangulat, a bűntettek reális megjelenítése működik: az 57, itthon még nem látott részben lesz mérgezés, zsarolás, de féltékenységi gyilkosság is.