Később lesz döntés a futball-vb hazai közvetítéséről

Vágólapra másolva!
Két ajánlattevő licitált az idei, dél-afrikai labdarúgó világbajnokság közvetítési jogainak megvételére január 8-án délben. A Magyar Televízió a potenciális vevők kérésére nem nevezi meg a tévétársaságokat. A tulajdonosi testület jövő héten várható döntését követően kezdheti meg a szerződés előkészítését.
Vágólapra másolva!

Különleges licittel folytatódott január 8-án a 2010-es labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak értékesítése. A vaklicit az MTV üzleti és termékfejlesztési igazgatója, az MTV sportműsorainak főszerkesztője, valamint közjegyző jelenlétében zajlott az erre a célra létrehozott, biztonságos webes felületen. Az ajánlatokat január 13-án terjesztik a tulajdonost képviselő testület, az MTV Közalapítvány Kuratóriuma elé. A licitálás során két tételre lehetett ajánlatokat tenni, az egyik a jogdíj összege forintban, a másik az MTV számára "visszaadott" mérkőzések száma. Azt, hogy az MTV számára melyik az értékesebb ajánlat, gazdasági számítások figyelembe vételével állapítják meg. A legmagasabb összegről az MTV nem kívánt információt adni.

"A mai licit számai nem tekinthetőek végeredménynek, ezek a két ajánlattevő legmagasabb ajánlatai, amelyeken változtatni már nem lehet. Az MTV vezetősége ezeket tárja szerdán a kuratórium elnöksége elé, amely egyszerű többséggel dönthet majd az eladás tényéről és az ajánlatok sorrendjéről" - mondta Schatz Péter üzleti és termékfejlesztési igazgató.

Amennyiben szerdán az értékesítésről születik döntés, az MTV tájékozatja az EBU-t (Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége) és a FIFA-t (Nemzetközi Labdarúgó-szövetség) a győztes ajánlatról - a két nemzetközi szervezet hagyhatja csak jóvá az ügyletet. Az MTV ezután köthet csak szerződést a partnerrel - a procedúrának pedig a FIFA felügyelete és előírásai szerint kell zajlania.

Sporttévé lehet a befutó

Korábban az [origo] kérdésére a nézettségi versenyben biztosan vezető RTL Klub nem reagált (holott a Sport Klubbal akár közösen is adhatná a sporteseményt), a Tv2-nél közölték, hogy a BL-re koncentrálnak, nem tervezik a vébé közvetítését. A Digi Sportnál Kristóf Péter főszerkesztő csak annyit mondott ma a megkeresésünkre, hogy nem óhajtanak nyilatkozni a témában, amennyiben lesz érdemi információ, akkor tájékoztatják a nézőket, a Sport TV főszerkesztője, Máté Pál pedig a Népszabadságnak tett egy kitérő nyilatkozatot, miszerint ez komoly üzleti döntést igényel, a televízió tulajdonosa és vezetése mérlegeli majd a befektetés előnyeit, illetve hátrányait.

Bővebben itt írtunk a szokatlan értékesítési formáról.