Sorozatos DVD-k, 2010 elejére: Miami Vice, NCIS, 4400, Rejtély

Vágólapra másolva!
Miközben újabb és újabb sorozatok válnak elérhetővé DVD-kiadásban, több korábbi próbálkozás a vásárlói érdektelenség miatt nem folytatódik, azaz lemezen nem jönnek újabb évadok a régi kedvencekből. Hogy mi lesz siker és mi lesz bukás, nem könnyű megjósolni, ugyanis érdekes módon a hazai tévés nézettség nincs semmilyen viszonyban a DVD itthoni szereplésével. 2010 mégis gazdag kínálattal érkezett új, és régi kedvencnek mondható sorozatokból: lássuk az idei megjelenéseket!
Vágólapra másolva!

Szex és New York, 2. évad

Az évad, amikor igazán berobbant a köztudatba Sarah Jessica Parker sorozata. Szerencsére nálunk is folytatódhat a New York-i szinglik története, pedig ritkán fordul elő, hogy egy ilyen régi széria sokat késő hazai megjelenése siker legyen. Minden bizonnyal a mozifilm jó szereplése is sokat nyomott a latban, de akinek annak idején nem volt HBO-ja, s pár éve nem nézte a Viasat3-at, az végre megtudhatja, hogy miért is volt popkulturális jelentőségű a maga idejében a Sex And The City. A tévhittel ellentétben: nem csak nőknek ajánlott!

4400, 1. évad (és a folytatás)

A sci-fi-rajongók jó ideje szívják a fogukat, hogy nem kapnak DVD-n Csillagkapu-t és X-Akták-at itthon, de addig is az utóbbira valamennyire hasonlító misztikus sorozatot meg lehet venni a boltokban. A 4400 ember múltbéli titokzatos eltűnéséről majd jelenbéli megkerüléséről szóló sorozat még a Hősök-kel mutat némi rokonságot (szuperképességek itt is vannak), ugyanakkor különbség, hogy a 4400 pár éve minisorozatként indult, és a hatalmas sikerének volt köszönhető az, hogy végül négy évadra hízott.

NCIS, 1. évad

A Helyszínelők idehaza nem volt akkora siker DVD-n, de most, 2010-ben kiderül, hogy a másik menő nyomozós sorozat, az annak idején (tévesen) "tengerészeti helyszínelők" alcímmel ellátott NCIS, hogyan fog szerepelni (a helyszínelőzés azért téves, mert az NCIS a JAG testvérsorozatának számít, hiszen haditengerészeti ügyekkel foglalkozik). Gibbs és csapata - amellett, hogy jelenleg Amerika legnézettebb sorozatában szerepelnek - itthon is nagyon sikeresek, és azoknak is bejöhet a széria, akik nem szeretik a kőkemény CSI-techprofizmust. Az NCIS ugyanis jellemzően sokkal emberközelibb és humorosabb sorozat a Helyszínelők-nél, s igazi, hús-vér karakterekkel dolgozik. A jelenleg Amerikában a hetedik évadnál tartó sorozat valószínűleg még nagyon sokáig képernyőn marad, s jó lesz ismét megnézni, hogy miképp is rázódott össze a ma is ismert NCIS-banda magja, mely idővel pár új szereplővel is ki fog egészülni.

Született feleségek, 5. évad

A Lila Akác köz lakóinak kalandjainak krónikája az évadok befejezésével menetrendszerűen megjelenik DVD-n a hazai piacon is, más szóval igazán sikeresnek mondható a sorozat - ezt jelzi az is, hogy sok más, fapados kiadású szériával ellentétben itt extrák is találhatóak a kiadásokon. Az ötödik volt az a bizonyos évad, melyben a készítők úgy gondolták, hogy - a sorozat hosszú távú létét elősegítendő - ugranak öt évet az időben, hogy a karakterek teljesen új helyzetbe csöppenjenek, és új konfliktusokkal találják szembe magukat. A lépés, ha a nézettséget vizsgáljuk, akkor nem vallott kudarcot, de sok rajongó máig nem tudja megemészteni a szereplők öregítését és pár kedvelt karakter eltűnését.

Miami Vice, 4. évad

Crockett és Tubbs visszatér, ami már csak azért is elismerést érdemel, mert a nyolcvanas évekbeli sorozatok hazai megjelenését nem kísérte túl nagy siker eddig, hiszen sem a Knight Rider, sem a Gyilkos sorok, sem a Magnum vagy a még régebbi Kojak nem tudott olyan eladásokat produkálni, hogy egy-két évadon túl folytatni lehessen kiadásukat. Ellenben a nemrég egy mozifilmmel ismét a figyelem középpontjába kerülő laza detektívduóról szóló napsütötte sorozat sokaknak szabadulást jelenthet a magyar rögvalóságból, így talán nem is olyan meglepő, hogy éppen a Miami Vice futott be. Kérdés, hogy a gyors Helyszínelő-sorozatokhoz szokott új tévézők látnak-e valami érdekeset a kissé régimódinak ható nyomozói stílusban - és a mai szemmel elég nevetséges, de anno menőnek számító öltözékekben?

Két pasi meg egy kicsi, 1. évad

Itthon anélkül állapították meg a nagy kereskedelmi csatornák vezetői, hogy a szituációs komédiákra nincs igény, hogy tényleg kipróbáltak volna népszerű szitkomokat főműsoridőben (talán a Jóbarátok volt kivétel). A Viasat3 merészet lépett, és csodák-csodájára Amerika legnézettebb komédiája, a Két pasi meg egy kicsi sikeres lett itthon is. Igen, Charlie Sheen sorozata nem kicsit kiszámítható, nem feltétlenül a legfiatalabbaknak készült, és olyan, mintha a főszereplő színész önmagát játszaná (helyszín: hollywoodi kényelem és luxus, kellékek: szép lányok), de mégis van valami a Két pasi meg egy kicsi-ben, ami a képernyők elé szögezi az embert, immáron a hetedik éve.

Rejtély, 1. évad

Ha már hiányoltuk az X-akták-at, íme a hivatalos helyettesítő termék, mely bár csak a 2. évadját tapossa Amerikában, s egyáltalán nem biztos, hogy olyan sokáig marad képernyőn, mint a nagy előd - de a Rejtély előtt minden utánzási próbálkozás megbukott. Itt nem az ufókon, hanem a tudományon van a hangsúly, de az FBI épp ugyanolyan megmagyarázhatatlan jelenségekkel körülvett esetekben nyomoz, mint Mulderék annak idején. A meglehetősen hátborzongató, sokszor undorító látvány és a természetfölötti sejtetése is rokon a két sorozatban, épp ezért talán nem is meglepő, hogy nem csak Amerikában, hanem Magyarországon, az RTL-en is siker volt. Természetesen gyenge idegzetűeknek nem ajánlott, de akik odavannak az összeesküvés-elméletekért, azoknak kötelező vételnek tűnik a nemsokára megjelenő Fringe.

Jonas, 1. évad

A Hannah Montana nyomdokain lépdelő Disney-komédia főszereplője a The Jonas Brothers, a három tinifiú alkotta zenekar, illetve annak tagjai, a nézők pedig az értük rajongó tinilányok. A hazai fogadtatás a sok kísérő termék megjelenéséből ítélve elég pozitív volt, így valószínűleg a DVD is kelendő lesz, ráadásul a forgalmazó Intercom viszonylag olcsón tudja piacra dobni a nemsokára a 2. évadjába lépő szériát, hiszen első nekifutásra nem a teljes 1. évadot jelenteti meg, hanem csak annak az első lemezét, a részek egyharmadát.

Varázslók a Waverly helyről, 1. évad

Ugyancsak Disney-produkcióról van szó a rémes magyar címmel rendelkező Varázslók a Waverly helyről esetében, mely leginkább a Bűbájos boszorkák csökkentett létszámú és koedukált, no meg persze leszállított felső korhatárral rendelkező kistestvére lehet. Selena Gomez ugyan még egy Miley Cyrus (Hannah Montana), de egyre népszerűbb, már van lemeze, illata és lehet, hogy már készül az önéletrajza is. Mindenesetre, ha valaki gyerek, vagy szeretne ismét gyerek lenni, akkor a Jonashoz hasonlóan lemezekre szétbontott Varázslók az ő sorozata.

Dexter, 1. évad

Itthon a Viasat 3-on már három évnyi Dexter-t láttunk, de Amerika persze egy évaddal előrébb tart. A DVD-k csak most jönnek be hozzánk, pedig a sorozatgyilkosokra lecsapó sorozatgyilkos sorozata fanatikus rajongótáborral rendelkezik, és szinte biztosra vehető a siker. A Dexter ugyanis azon kevés széria közé tartozik, amely nem csak nagy közönségsikert hozott, hanem a kritika is elismeri, épp ezért itthon is megélhet, főleg, hogy az amerikai Showtime csatorna sorozatai (Nancy ül a fűben, azaz Spangli, illetve a Kaliforgia) DVD-formátumban jól teljesítettek idehaza.