Óvatos az RTL Klub, a Tv2 - bátrabban költ a Viasat3, a Duna tévé

Vágólapra másolva!
2010 tavaszára várható ugyan számos saját gyártású műsor a hazai tévéknél, a nagyobb roham, igazán költséges show viszont csak ősszel lesz. Miközben az RTL Klub és a Tv2 óvatosan költ, a harmadik legnézettebb kereskedelmi tévé, a Viasat3 nem fogja magát vissza, négy új műsort indít.
Vágólapra másolva!

Nem tavasszal fogják elbűvölni a hazai tévék a fogyasztókat, ugyanis a legtöbb csatorna visszafogottan költekezik, a gazdasági válság miatt kivár, nemigen kockáztat. A nézettségi versenyben vezető RTL Klubnak nem is sürgős változtatni a status quón, előhúzni új vetélkedőket és valóságshow-kat, ha működik a régi struktúra.

"Pénzről nem beszélnék, de az biztos, hogy az idei tavaszra is kevesebbet költünk majd, mint a kereskedelmi televíziózás főszezonjának számító őszi időszakban. Egyelőre csak azt tudom mondani, hogy a főműsoridőben a 19 órás sávban továbbra is a Vacsoracsata és A Széf váltja majd egymást, és persze lesz tavasszal A Királynő. Várhatóan lesz még további új vagy visszatérő saját gyártású produkció is" - közölte Rényi Ádám, a csatorna kommunikációs igazgatója. Tavaly tavasszal a kissé ostoba, de sokaknak szórakoztató Kalandra fal! volt pár hétre a beugró műsor, a kritikák ellenére jó nézettséggel ment. A nagy dobás, az X-Faktor csak őszre várható.

Koltay Tamás, a Tv2 PR-menedzsere az [origo] kérdésére elmondta, hogy a tavaszi műsorstruktúrát csak február 8. után közlik, de "régi jó ismerőst és meglepetést" ígérnek. Tavaly a csatorna a BL-jogok megszerzése miatt százmilliókkal kevesebbet költhetett saját gyártású műsorra, illetve sorozatokra, idén pedig szerényebb költés lesz jellemző, mint 2008-ban, de nagyjából azonos szintű, mint 2009 tavaszán (a Megasztár ősszel jön). "Bár a válság hatását mi is érezzük, reméljük, ebből a nézőink nem látnak majd semmit sem. A válság valóban visszafogottabb költésbe kényszerített minden csatornát, ennek azonban volt jó oldala is: serkentette a kreativitást, új műsorötletek elkészítésére és még hatékonyabb gyártásra sarkallt" - mondta. Vágó Istvánt a jelek szerint pihentetik még nyolc-kilenc hónapig, ugyanakkor a cikkíró egészen véletlenül belebotlott az MTV kelléktárában egy Tv2-es munkaerőbe, aki a Mr. és Mrs. című celebes vetélkedőhöz keresett kosztümöket január 19-én. A műsor 2009-ben hetekig ment a csatornán, a jelek szerint hamarosan forgatnak újabb részeket. A Heti hetes-nek pedig új ellenfelet talált a Tv2: az Esti Frizbi nézőinek is a Tv2-re kell kapcsolniuk, ha Hajdú Pétert akarják látni.

Az MTV gazdasági, pénzügyi problémáiról már írtunk sokat korábban (itt találja a cikkeket): Nyitrai Katával lesz új műsor február 7-től, Női szemmel címen, átalakult a Kultúrház, új nevet, műsorvezetőket és sávot kapott a korábbi 6 órai tea, de közben fél év alatt féltucatnyi műsor szűnt meg. Tavaszra nem is várható olyan költséges show, mint a Csináljuk a fesztivált vagy A társulat volt.

Nekik jobban megy

A három, a korábbinál szolidabban költekező nagy csatorna mellett azonban akad két olyan tévé, amelynél több pénz jut saját gyártású műsorra, mint 2009-ben. A Viasat3 épp 10 éves lesz 2010 októberében, így a tulajdonos többet áldoz műsorgyártásra. "Egy tévés szezonban ennyi pénzt még nem költöttünk. Szezononként két saját gyártású műsorunk volt, most négy lesz. Költséget növeltünk, és tényleg csak olyanba vágunk bele, amit jól meg tudunk csinálni. Lesz műsor, melyben ismeretlen, castigolt szereplők tűnnek fel, de olyan is, amelyben szakmájukban elismert, sokak által látott arcok lesznek" - válaszolta kérdéseinkre Varró Balázs PR-vezető. Mind a négy új műsor heti lesz, tavasszal, de nem egyszerre, nem ugyanazon héten indulnak. A Szeretem a testem márciustól folytatódik új részekkel, lesz egy lifestyle-reality, de erre még nincs aláírva a szerződés. A csatorna készül egy izgalmas szakmát bemutató, magyar realityvel (mint a Discoveryn a Halálos fogás, az alaszkai rákhalászokról - csak persze hazai, városi közegben), és lesz egy negyedik műsor, amiről csak annyit tudtunk meg, hogy "titok, de durranni fog".

tűzonalban
tűzonalban

A tavalyinál többet költő tévék közt ott találjuk még a Duna televíziót, ami nem annyira meglepő, hiszen az Országgyűlés 2010-re jelentős többletforrásokat, először 2,4 milliárd forintot, később pedig újabb 800 millió forintot biztosított a csatornának. A Duna tévé már aláírt a FilmArt Kft.-vel a Tűzvonalban 12 epizódos folytatásáról (a producer, Hábermann Jenő lapunknak tavasz végi forgatást jelzett, a produkció hírlevele márciust írt), újabb részek készülnek a Cselényi László elnök ötletéből írt Állomás című komédiából, és két-három új, hazai gyártású sorozat is várható - de legkorábban csak ősszel lesznek képernyőn.