Egyre nyíltabban szexelnek a tévében

Vágólapra másolva!
A Spartacus sorozatváltozata a televíziózás történetének legfülledtebb szexjeleneteit ígéri, de korábban is voltak már arra utaló jelek, hogy a szexualitás ábrázolása egyre nyíltabbá válik a tévében is. A Szvingerek párcserés kapcsolatokról, a Kaliforgia egy szexmániás íróról szól, de ide sorolhatjuk például a Hung - Neki áll a zászló-t is, melyben a férfi főhős jókora falloszával keresi a kenyerét.
Vágólapra másolva!

Január 22-én indul az Egyesült Államokban a trák rabszolga, Spartacus történetének legújabb feldolgozása, amely a véres csatajelenetek mellett explicit szexszel csábítja a nézőket. A női főszerepet játszó Lucy Lawless (a Xena címszereplője) folyvást meztelenül járkál, sorozatbeli férjét rabszolgák készítik elő a házastársi szexre, később pedig számos orgiának is szemtanúi lehetünk. Innentől kezdve a történet talán már mellékes is, hisz a nézők biztosan rákattannak a sorozatra - legalábbis erre számíthatnak a szériát adó Starz fejesei, akik anélkül rendelték meg már a második évadot is, hogy az elsőből akár egy kockát is látott volna a közönség.

"Az emberek megbarátkoztak már az olyan, korábban szokatlan képsorokkal is, mint egy meztelen férfi látványa, hisz a mozifilmek már szentesítették a hasonló jeleneteket" - nyilatkozta a USA Todaynek a Starz programigazgatója, Stephan Shelanski, aki szerint ideje a tévébe is átvinni merészebb jeleneteket. Lucy Lawless szerint a helyzet azért nem ilyen egyszerű: "A nézők igen hamar rá fognak jönni, hogy ez a sorozat teljesen más, mint amiket eddig láttak. Biztosan lesznek olyanok, akiket komolyan sokkolnak majd a látottak, és egyből el is kapcsolnak".

Az mindenesetre tény, hogy a szexualitás ábrázolása - a különféle vélemények ellenére is - kezd egyre merészebbé válni a televízióban is. A harmadik évadjánál tartó Kaliforgia például rögtön azzal indított, hogy bemutatta, amint a főhőst orálisan kielégíti egy apáca - igaz, magát az akciót nem láthattuk, de jó néhány szülői és vallási szervezetnek már annyi is elég volt, hogy az alkotók sejtették azt. A sorozat központi alakja, Hank Moody mostanra már három nővel bújik egyszerre ágyba, de korántsem ő az egyetlen a jelenkori sorozathősök közül, akinek ilyen változatos a szexuális élete.

Hank Moody és az apáca:


A Music Television júniusban tervez bemutatni egy komédiát, a The Hard Times of RJ Berger-t, melynek főhőse egy tizenöt éves srác, aki lúzerből hirtelen menővé lép elő, amint kiderül, hogy mekkora szerszáma van. A Spike csatorna nemrég indította a hasonló hangulatú Blue Mountain State-et, melynek egyik epizódjában egy maszturbáló iskoláslányt látunk, és orális szexre is történik benne utalás. "Egyszerűen hangosnak kell lenned. A nézőink ugyanúgy felfedezik ezeket a tartalmakat az interneten vagy a moziban" - mondta a csatorna programigazgatója, Kevin Kay, aki a Blue Mountain State-et a szintén eléggé szexcentrikus Törtetők-kel párosította a műsorrendben.

Az elmúlt évek terméséből említhetnénk még a mostanában a FEM3-on feltűnt Szvingerek-et (mely nyitott házasságban élő párokról szól), az HBO-n látott Hung - Neki áll a zászló-t (melyben egy kosáredző nemcsak magasságával, de másként is tekintélyes méreteivel keresi a kenyerét), az egy prostituált naplóján alapuló Secret Diary of a Call Girl-t vagy éppen a brit Skins-t, amely az angol tinédzserek szexszel, alkohollal és droggal dúsított bulijait mutatja be.

Így buliznak a Skins-ben:


A szexualitás gyakorlatilag a tévézés kezdete óta jelen van a képernyőn - csak épp korántsem ilyen explicit formában. Az ötvenes években még azt sem mutatták egy tévésorozatban, hogy a házaspárok egy ágyban alszanak - ehhez képest az 1965-ben debütált I Dream of Jeannie ledér dzsinnje vagy a tizenegy évvel későbbi Charlie angyalai (a melltartó nélküli "angyalokkal") már komoly előrelépésnek számított.

Amíg a szülői csoportosulások - élükön a legnagyobb ilyen jellegű szervezettel, a Parents Television Councillel - folyamatosan tiltakoznak a szexualitás tévés ábrázolása ellen, addig a Fordham Egyetem médiaprofesszora, Paul Levinson teljesen természetesnek tartja azt: "Talán radikálisan hangzik, de ez azt jelenti, hogy a kultúránk egészséges. A szex fontos része az életnek, aminek a tévé mindig is tükröt tartott. Ha az embernek ez nem tetszik, van egy egyszerű választása: nem nézi az adott műsort" - mondta a USA Todaynek.