Új sorozat: otthon puha, a pályán kemény

Vágólapra másolva!
A tárgyalóteremben, ügyvédi munkájában rafinált, okos és kemény nő a főszereplője a január 24-én, a Hallmark által bemutatott A férjem védelmében című sorozatnak. Amitől a jogi dráma egyben női sorozattá is válik, az, hogy Julianna Margulies jól hozza a civilben gyötrődő, tanácstalan, szenvedő, magánéleti gondjai miatt gyenge nőt is.
Vágólapra másolva!

Jogi dráma A férjem védelmében, a jobban sikerültek közül való, mégsem számíthat hosszabb, zajosabb sikerre a hazai képernyőkön a Hallmark által elsőként bemutatott, hamarosan pedig a Tv2-n is elrajtoló sorozat. Ennek oka mindössze annyi, hogy sem az Amynek ítélve, sem az Eli Stone nem futott be jelentősebb pályát, a tárgyalótermes, jogi sorozatok világa kissé idegen a magyar tévézőtől. Petrocelli-t nyugodtan kihúzhatjuk a listáról, mert népszerű, nézett volt, de egy olyan időszakban, mikor még csak az MTV létezett itthon, kevés szórakozási alternatíva adódott akkoriban.

A The Good Wife ugyanakkor mégiscsak megérdemelne némi figyelmet, hiszen egy ragyogó színésznő, Julianna Margulies játszik benne, akit Carol Hathawayként ismerhettünk a Vészhelyzet 135 részéből, elcsavarta Tony Soprano fejét is a Maffiózók-ban, de Peter Krause-szal is játszott a méltatlanul elfeledett Az elveszett szobá-ban. A színésznő tehetségét persze más is felfedezte, 1995-ben Emmy-díjat nyert (utána pedig jelölték szorgalmasan és kitartóan még öt éven át), az új sorozatáért pedig Golden Globe-ot vitt haza a közelmúltban. A főbb karakterek közt említendő még a Szex és New York-ban látott Chris Noth, illetve az indiai ősökkel rendelkező, de Angliában született Archie Panjabi.

A történet elejét, alapszituációját Eliot Spitzer 2008-as botránya ihlette, akkoriban arról számolt be a The New York Times, hogy a demokrata kormányzó kapcsolatba hozható egy prostituáltakat futtató ügynökséggel (pár napra rá le is mondott). Az esetre gyorsan reagált a valós eseményekre amúgy is gyorsan ugró tévéipar, az Esküdt ellenségek és a Castle egy-egy része is ennek alapján készült, A férjem védelmében kezdete pedig egyértelműen és felismerhetően dolgozza fel a botrányt: Peter Florrick, a főszereplő Alicia férje börtönbe kerül korrupciós ügyek és szexbotrány miatt. A sorozat epizódjait ez az ügy kapcsolja össze, az újabb fordulatok, az, hogy sorra kerülnek elő fotók, hangfelvételek - s miközben a tévéző megfigyelheti, miképp alakul a perújrafelvételben reménykedő, börtönben töltött hónapok ellenére nem túl nyúzott férj és a hozzá belátogató, de érhetően hűvös feleség kapcsolata, minden epizód egy-egy külön sztorit tartogat.

Forrás: [origo]

A részenként lezáródó nyomozás, ármánykodás, taktikus támadások, bírósági teremben játszódó események és a hosszú, folyton változó családi szál adják közösen a drámai jelleget, középpontban az anyagiak miatt újra munkát vállaló nővel. A sorozat főleg nőknél arathat sikert itthon (nem véletlen, hogy az inkább rájuk fókuszáló Hallmark hozta be elsőnek), hiszen vélhetően nem egy asszony azonosulhat a megcsalt, magára maradt, becsapott Alicia Florrickkel, még akkor is, ha kissé idegen a közeg, ahol mozog, és az amerikai ügyvédek életformája sem hasonlítható egy hazai pedagógus vagy bolti eladó mindennapjaival.

Mivel 2009 szeptemberében volt az amerikai premier, nincs nagy lemaradás itthon sem. A férjem védelmében az USA-ban bő 13 millió nézőt vonzott átlagban, 12 rész ment le belőle - és aki rákap, bízhat további folytatásokban, mert a CBS már megrendelte a második évadot is.