91 percre elsötétül a Tv2

Vágólapra másolva!
Valószínűleg jövő csütörtökön, február 4-én 91 percre elsötétül a Tv2, egy korábbi, nem megfelelő időpontban és nem megfelelő korhatárral leadott film miatt. Az ORTT-nek nem tetsző jeleneteket még 2001-ben és 2003-ban vetítette a csatorna, de 2010-ig húzódott az ügy.
Vágólapra másolva!

Bíróságon támadta a Tv2 még 2003-ban az ORTT-nek adott év júliusában hozott határozatát, mely 91 perces elsötétítésre kötelezte a csatornát, szaknyelven felfüggesztette műsorszolgáltatási jogát. A felülvizsgálatra vonatkozó kérés miatt sokáig nem született döntés, a határozat a napokban jogerőre emelkedett, a kereskedelmi csatornának pedig elsötétül a képernyője - közel hét évvel az eredeti döntés után. A Tv2 a műsorszolgáltatási jogosultságának felfüggesztése előtt köteles tájékoztatni a nézőket arról, hogy az adás nem műszaki hiba miatt szünetel, továbbá este kilenctől kötelező végrehajtani a büntetést.

A történet 2001 októberében kezdődött, mikor a Tv2 bemutatta A katona című filmet, 16-os karikával, este nyolcas kezdettel. Az ORTT szerint a film ártalmas volt a kiskorúak személyiségfejlődésére, öncélú erőszakot tartalmazott, és csak este 11-től mehetett volna adásba. A testület 6,2 millióra büntette akkor a csatornát, amely a Fővárosi Bírósághoz fordult a határozat felülvizsgálása érdekében. 2002 májusában a bíróság helybenhagyta a határozatot, hivatkozva az "erőszak naturális, nyomasztó környezetben történő látványára".

Ezzel nem volt még vége, ugyanis a Tv2 2003 márciusában újfent elővette a filmet, és kilences kezdéssel levetítette, vágatlanul, benne hagyván az előzőleg kifogásolt részeket. Az ORTT szerint sem a korhatár, sem az adás időpontja nem volt adekvát, a testület pedig sajnálkozott azon, hogy a korábbi határozat nem adott "megfelelő orientációt". A törvénysértés ismételt jellege miatt másodjára már nem pénzbírságot, hanem elsötétítést rendelt el az ORTT - ezt is bíróságon támadta a Tv2.

"Ha a felfüggesztés csak jelentős idő elteltével, inadekvát műsorkörnyezetben kerül végrehajtásra, egyrészt megszakad a kapcsolat a jogsértés és az amiatt alkalmazott szankció között, másrészt alkalmassá válik arra, hogy a műsorszolgáltatóról és a Testület gyakorlatáról hamis képet alakítson ki a közvéleményben" - áll a 2003 júliusában hozott határozat végén, ami annak fényében különösen érdekes, hogy a bírósági procedúra elhúzódása miatt végül hét évvel később, 2010-ben kerül sor a büntetés végrehajtására.

A Tv2 részéről Nagy Andrea marketing- és kommunikációs igazgató az [origo] kérdésére nem kívánta kommentálni a bíróság döntését, csak annyit fűzött hozzá, hogy a tévétársaság továbbra is aránytalannak tartja a bírságot.