Köztük van a jövő sikersorozata

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban javában folyik a pilotszezon, vagyis mostanában készülnek a 2010/2011-es évadra tervezett tévésorozatok első részei - ezek nagy része aztán elvérzik a versenyben, de akad számos olyan is, amely a közönség kedvencévé nőheti ki magát. Miután a tévécsatornák összesen több mint száz pilotot rendeltek be, a teljesség igénye nélkül, csupán az érdekesebbeket felvillantva mutatjuk be azokat.
Vágólapra másolva!

A hazai tévék kínálatának legalább felét amerikai sorozatok teszik ki, ezért érdemes már most megnézni, hogy mivel készülnek 2010 őszére, 2011 tavaszára a tengerentúli csatornák. Igaz, a stúdiók által mostanában forgatott pilotoknak jó negyedéből lesz csak sorozat, és ezeknek is csak körülbelül a harmada éli túl az első évet - sok múlik tehát az első részen, amelynek mind a nézőkre, mind a végső döntést meghozó producerekre erőteljesen kell hatnia.

Komédiák

Feltételezhető, hogy a néző a 2010/2011-es évadban is szeretne sokat nevetni, így több olyan szitkom indulhat, amely - a bevált recepthez híven - családi vagy baráti kapcsolatokat mutat be. Az egyik legsikeresebb ilyen formátum jelenleg az Így jártam anyátokkal, melynek alkotói a következő évben sem szeretnének pihenni: tőlük jön a Washingtonban játszódó Freshmen, amelyben a Kongresszus három tagja közösen bérel egy lakást, valamint a Livin' on a Prayer, egy házasodni készülő párról. Az Így jártam anyátokkal-nak más utódja is akad, hisz a CBS által bekért True Love négy jó barátról szól, akik New York rengetegében keresik az igaz szerelmet.

A párkapcsolat nehézségeit, pontosabban annak humoros oldalát lovagolná meg az ABC-re érkező Happy Endings, illetve a Women Are Crazy, Men Are Stupid is: előbbi egy frissen elvált párról és baráti társaságuk szétszakadásáról szól, utóbbi pedig arról, hogy egy elvált nő és egy elvált férfi új kapcsolatukban miként próbálnak meg mindent a legjobban csinálni. A Narancsvidék, a Pletykafészek és a Chuck producere, Josh Schwartz is a szerelemről forgat, Hitched című szitkomjában friss házasokat mutat be.

Van még pár nagy név, aki a jövőben is komédiázik, a Két pasi - meg egy kicsi és az Agymenők alkotója, Chuck Lorre például egy kövér pár fogyási kísérletein élcelődik a Mike & Molly-ban. A Jóbarátok Chandlerje, vagyis Matthew Perry bowlingpálya-tulajdonosként elmélkedik arról, hogy mit ért el eddig az életben (Mr. Sunshine), Ben Stiller pedig idén is bepróbálkozik a The Station-nel, melyben CIA-ügynökök csapata új diktátort próbál hatalomra juttatni egy latin-amerikai banánköztársaságban. Valószínűleg sorozat lesz Ron Howard (Apollo 13, A Da Vinci-kód, Frost/Nixon) munkahelyi komédiájából, miután a Fox vállalta, hogy ellenkező esetben 650 ezer dolláros kötbért fizet a rendezőnek.

Drámák

Nagy nevekben a drámai sorozatok táján sem lesz hiány: a krimisorozatok sztárproducere, Jerry Bruckheimer (a CSI-franchise, Nyomtalanul, Döglött akták) egy zsarus, egy fejvadászos és egy ügyvédes sorozat tervével is előrukkolt, és a több jogi szériát - köztük az Ally McBeal-t és az Ügyvédek-et - jegyző David E. Kelley is újra forgat saját műfajában. Sikervárományos J. J. Abrams (Lost, A rejtély, Alias) új ötlete, az Undercovers, melyben két egykori kém alkot egy házaspárt, akiket visszahívnak a szolgálatba. Ismét csak börtönbeli szökésekről mesél A szökés alkotógárdája (Breakout Kings), és a Kemény zsaruk ötletgazdája, Shawn Ryan sem tud elszakadni korábbi sorozatától: a Ridealong főhőse megint csak egy kemény zsaru lesz, aki a saját módszerei szerint száll szembe a bűnözőkkel.

Sorozatjunkie

Folytatódhat a Kemény zsaruk

A Foxnál biztosan sorozat lesz a Code 58-ból, amely, a klasszikus sémára épülve, egy öregedő és egy újonc zsaru párosát mutatja be - egyelőre 13 részen keresztül. Zsarus sorozattervként érkezik még többek között a 187 Detroit, melyet az Office-hoz hasonló, áldokumentarista stílusban forgatnak, és persze ebben az évben sem maradunk különleges képességű nyomozó nélkül: a The Rememberer hősnője ugyanis az égvilágon mindenre emlékszik, káprázatos memóriájával a legszövevényesebb bűnügyeket is felderíti. A rendőrös szériák közül érdekesnek ígérkezik még a True Blue, melyben nyugdíjas nyomozók hobbiból göngyölítenek fel különféle ügyeket.

Már az orvosi szériák felé hajlik a Doktor House női változataként emlegetett Body of Evidence, ahol egy idegsebészből lett halottkém vizsgálódik a maga sajátos stílusában. Ismét a kórházi sorozatok műfajába kirándul az e téren már gyakorlott Shonda Rhimes (Grace klinika, Doktor Addison): az Off the Map-ben egy csapat orvos egy trópusi szigeten építi újjá a karrierjét. A Szívek szállodája alkotója, Amy Sherman-Palladio ezúttal egy wyomingi farmra látogat, a Deadwood-ot is jegyző David Milch pedig a lóversenyek kulisszái mögé enged betekintést a nézőknek.

Sci-fik, misztikus sorozatok

A 2010/2011-es kínálatból a fantasztikus műfajok legjobban várt darabja kétségkívül a Game of Thrones, vagyis a Trónok harca tévés változata, melynek alapjául George R. R. Martin regénysorozata szolgál. A fantasy irodalom klasszikus művét az HBO adaptálja, megtartva természetesen az alapsztorit, miszerint a Hét Királyság uralkodói vetélkednek a világ vezető szerepéért. Az egyik királynőt a 300-ból és a Terminator: Sarah Connor krónikái-ból ismert Lena Headey játssza.

Forrás: Warner Bros.

Királyné után királynőt játszik Lena Headey

Érdekesnek ígérkezik Frank Darabont (A remény rabjai) képregény-adaptációja, a The Walking Dead is, melyben a földet zombik uralják, csupán egy maroknyi túlélő küzd még ellenük. Az Édes, drága titkaink készítői is misztikusra veszik a figurát, a No Ordinary Family-ben egy olyan családot szerepeltetnek, melynek minden tagja valamilyen különleges képességgel rendelkezik. A sci-fikre szakosodott SyFy csatornára érkezik még a némileg hasonló Alphas, melyben különleges képességű emberek egy csoportja menti meg rendre a világot.

Remake-ek, spin-offok

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy számos klasszikus sorozatot és filmet felfrissítenek a tévések, a kor vélt vagy valós igényei szerint. A következő évadban többek között a Charlie angyalai és a Magnum előzményének is tekinthető Hawaii-Five-O kap új verziót, a Music Televisionre pedig jön Michael J. Fox nyolcvanas évekbeli tinivígjátékának, Az ifjú farkasember-nek a remake-je. A frissítést a Nikita sem ússza meg, de legalább jó kezekbe került, hisz a megvalósítást a CSI-franchise producer-rendezőjére, Danny Cannonra bízták.

Leporolják a Charlie angyalai-t

A minőségi sorozatokat sorra szállító Showtime (Dexter, Tudorok, Spangli, Kaliforgia) a 2010/2011-es szezonra is érdekes vállalkozással készül: a brit eredeti alapján forgatott Shameless egy prosztó család mindennapjait mutatja be, William H. Macyvel (Vészhelyzet, Fargo, Pleasantville) a főszerepben. Svéd sorozat alapján is készül remake (Generation Y), az NCIS után pedig a Gyilkos elmék is spin-offot kap, melyben az Oscar-díjas Forest Whitaker alakítja a központi karaktert.