Az MTV közvetíti a focivébé összes mérkőzését

Vágólapra másolva!
A Magyar Televízió közvetíti az idei labdarúgó-világbajnokságot Dél-Afrikából. A június 11-én kezdődő egy hónapos világesemény mind a 64 mérkőzését a közszolgálati m1 és m2 sugározza.
Vágólapra másolva!

Mindkét fél számára elfogadható eredménnyel zárult az a tárgyalássorozat, amely biztosítja, hogy a 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokság minden mérkőzése a Magyar Televízióban lesz látható. Mind a 64 mérkőzést az MTV Sport főszerkesztősége közvetíti a június 11-én kezdődő labdarúgó világbajnokságról, tudatta közleményben az MTV.

Minden mérkőzés az m1-en lesz látható élőben, kivéve a csoportkörök végén a párhuzamos meccsek közül a kevésbé érdekes összecsapásokat, amelyeket előreláthatóan az m2 sugároz majd. A Magyar Televízió minden mérkőzést megismétel, sőt a Telesport internetes oldalán is megnézhető, illetve igény szerint visszanézhető lesz minden meccs.

A közvetítéséről az után született döntés, hogy az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) lehetővé tette, hogy a köztévé a költségek egy részét csak a torna után fizesse ki, és erről hivatalosan is tájékoztatta a Magyar Televízió alelnökét. A kivételes engedményre azért volt szükség, mert az MTV Közalapítvány Kuratóriuma - korábbi jóváhagyása ellenére - nem járult hozzá a közvetítési jogok értékesítéséhez, noha a parlament úgy döntött, hogy 2010-re elvonja a Magyar Televízió eddigi összköltségvetésének 35 százalékát, a szabadon felhasználható költségvetési forrásainak pedig a felét. A világeseményhez kapcsolódó kiadásokat az MTV így csak a várható reklámbevételekből tudja finanszírozni.

A MTV az első kudarca után nem tett közzé újabb ajánlattételi felhívást. A hazai közszolgálati csatorna kedvezményesen kapta meg a jogokat az EBU-tól, ezeket később, licit útján értékesíteni akarta, ám a kuratórium ezt nem engedélyezte: az előzményekről itt olvashat.