250 millióért készült a legdrágább magyar minisorozat

Vágólapra másolva!
A Géniusz, az alkimista háromszor ötven percben lesz képernyőn, március 3-tól az MTV-n, főszerepben Stohl András, Alföldi Róbert, László Zsolt, Tenki Réka. A "magyar da Vinci-kód" hasonlat a producer szerint annyiban helytálló, hogy Dan Brown könyvének sikere óta divat misztikus témákhoz nyúlni, több ilyen sorozat is született. Stohl újra rendőrt alakít és örült, hogy a Tűzvonalban stábjából sok ismerősre lelt a forgatáson.
Vágólapra másolva!

A Géniusz, az alkimista a magyar tévézés legdrágább minisorozata, hiszen a három epizódért a Magyar Televízió 70 millióval, a Magyar Mozgókép Közalapítvány pedig szintén 70 millióval szállt be, összesen 250 millió forintból készült. Az MTV még a 2010-es költségvetési számok elfogadása, a köztévének járó összeg csökkentése előtt döntött az együttműködés mellett.

Rosta Mária, a sorozat producere az [origo]-nak elmondta, hogy 35 napot forgatott a stáb, főképp Pécsett. "A Pécsi Nemzeti Színház végül nem engedte be a stábot, így a Kecskeméti Katona József Színházban kellett felvennünk pár jelenetet. Ezt leszámítva nem volt különösebb fennakadás, sima forgatás volt, felkészült művészekkel" - mondta.

A világon trend a történelmi tényeken alapuló fikció, vélte a producer, aki szerint ugyan nem pontos "a magyar da Vinci-kód" hasonlat, de van benne valami. "Saint Germain gróf a múltbéli figura, aki a ma játszódó akciósorozatban szerepet kap. Ő a legenda szerint II. Rákóczi Ferenc fia volt, szabadkőműves, igazi misztikus figura, aki állítólag megtalálta a bölcsek kövét, az örök élet elixírjét. A legendák szerint halhatatlan, ma is köztünk él" - magyarázta. Noha Saint Germainről egészen különös, tényekkel nem alátámasztott történeteket is olvasni az interneten, a sorozatban valós történelmi helyszínek lesznek, mint a pécsi ókeresztény sírkamrák.

A minisorozaton a Tűzvonalban stábjának egy része is dolgozott, noha a producer szerint az más típusú akciósorozat volt, így képi megvalósításban nem lesz sok hasonlóság. "Ez nem olyan gyors vágású sorozat, törekedtünk arra, hogy érthető legyen, a néző megemészthesse a hallottakat, látottakat. Lezárt történetet kapnak elvileg, de a sztori folytatódhat. A szereplők kapcsolata nincs lezárva teljesen" - tette hozzá.

Talabér Tamás / Advobart kft.
Talabér Tamás / Advobart kft.

A Géniusz, az alkimista három részben, március 3-án, 4-én és 5-én lesz képernyőn, a sorozat epizódjai, mindhárom este 21.30-tól lesznek láthatók az m1-en. Rosta Mária szerint az külön jó, hogy három nap alatt lemegy a minisorozat, mert könnyebb felvennie a tévézőnek a fonalat úgy, ha nem kell egy hetet várni a folytatásra. Nem tartja rossznak az este fél tízes kezdést sem, de ennél sokkal korábbi időpontot nem is kaphatott volna a széria, hiszen 16-os karikával fog futni, a jelenetekben lesz vérengzés, gyilkosság, szex, és káromkodnak is a szereplők.

Talabér Tamás / Advobart kft.
Talabér Tamás / Advobart kft.

Több kép itt!

A főszerepeket Stohl András, Alföldi Róbert, László Zsolt és Tenki Réka kapták. Stohl örült, hogy őt választották, látta már vetítésen, élvezte a kész produkciót: "Négy főszereplő van, én kaptam az egyik karaktert. Van egy okkult szál, ezt viszi László Zsolt és Alföldi, a reális szál viszont az enyém. Az első rész elején megölik a sorozatbeli apámat, én pedig egy kábítószeres rendőrt alakítok, rákattanok az ügyre. Jó forgatókönyvvel öröm forgatni, főképp Pécsett dolgoztunk, de Kecskeméten és Budapesten is vettünk fel jeleneteket. Nekem külön jó volt, hogy nagyon sokan voltak a Tűzvonalban stábjából, így például Soós Péter rendező, Fonyódi Tibor író, de a technikai stábból is sok ismerős akadt" - mondta az [origo]-nak.

Képek: Talabér Tamás / Advobart Kft.