Alföldi Róbert: Csak a saját szerepemmel kellett foglalkoznom

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Színház főigazgatója a 2009-ben forgatott, 250 millióból készített Géniusz, az alkimista című háromrészes minisorozat szereplője. A misztikus krimi a jövő héten lesz látható az MTV-n, a színészt pedig saját szerepéről, a rendező iránti bizalomról, a forgatás helyszínéül szolgáló Pécsről és a kollégákról kérdeztük.
Vágólapra másolva!

A Géniusz, az alkimista a magyar tévézés legdrágább minisorozata, hiszen a három epizódba a Magyar Televízió 70 millióval, a Magyar Mozgókép Közalapítvány pedig szintén 70 millióval szállt be, összesen 250 millió forintból készült. Az MTV még a 2010-es költségvetési számok elfogadása, a köztévének járó összeg csökkentése előtt döntött az együttműködés mellett. Három részben, március 3-án, 4-én és 5-én lesz képernyőn, a sorozat epizódjai, mindhárom este 21.30-tól lesznek láthatók.

A 2009-ben forgatott minisorozat 16-os karikával fut majd, a jelenetekben lesz vérengzés, gyilkosság, szex, és káromkodnak is a szereplők. A történet elején egy színházi próbán meghal Brunner Károly (Blaskó Péter) író, az okkultizmus szakértője- őt egykori tanítványa, Paul Steiner (László Zsolt) hajszolja az öngyilkosságba. Az egyik szemtanú a színházban tartózkodó Késmárki András (Alföldi Róbert), a Janus Pannonius Tudományegyetem professzora. Brunner szállodai szobáját átkutatása után rábukkannak egy különös üzenetre, amit a fiának hagyott: egy látszólag értelmetlen, így persze megfejtendő szám- és betűsorozatról van szó. Az áldozat fia, Brunner Péter (Stohl András), a BRFK kábítószeres nyomozója, tudomást szerez apja haláláról, Pécsre utazik - ez az alaphelyzet.

A produkció egyik célja az volt, hogy bemutassa Pécset, mint Európa egyik kulturális fővárosát a hazai és külföldi nézőknek - mert más országokba is tervezik eladni a minisorozatot. A gyártók szerint a magyarok eddig is fogékonyak voltak a misztikus krimikre, nekik akarják bebizonyítani, hogy itthon is lehet hasonlót gyártani. Ebből a fajta nyomozós, titkokat felderítő történetekből a könyves standokon és a tévékben is vannak jócskán: A Da Vinci-kód-dal való összehasonlítással semmi problémája nincs a gyártóknak, vállalják, hogy azon a vonalon haladnak. Az egyik főszereplőt, Alföldi Róbertet kérdeztük a forgatásról.

Hezitált a felkérés után? Mi győzte meg?

- Nem hezitáltam egyáltalán, inkább nagyon örültem a felkérésnek, hiszen már nagyon régen forgattam. Rosta Máriával való közös munkáinknál különben sincsenek kérdések, hiszen ő csakis olyan munkákra kér fel, ahol nagyon vigyáznak rám, és ami igazi, megtisztelő, nagy feladat. Ehhez jöttek még a kollégáim, akikkel boldogan dolgozom együtt bármikor. Természetesen a forgatókönyvet is olvastam előzőleg, ennek több változatát is, tehát az elejétől a végéig követhettem a munkafolyamatot.

Még nem láttuk képernyőn: milyen a karaktere?

- A figura lényege éppen az, hogy olyan valaki, akiről mindenki azt gondolja, hogy tudja, hogy milyen, hogy ismeri, miközben folyamatosan meglepetéseket okoz, néha még saját magának is. Amúgy meg egy igazi, mai, értelmiségi hős. Amúgy nem vagyok egészen elégedett a karakterrel: az ember nem is nagyon látja magát tisztán, amikor visszanézi a filmet. Hogy miben hasonlít rám, az maradjon az én titkom, de remélem, ebből valamit meg tudok mutatni a képernyőn.

Aki nem színházi ember, úgy véli, könnyű eljátszani a színész énjéhez hasonló figurát. Igaz ez?

- Ez nem így működik. Nem az a kérdés, hogy mennyire hasonlít rám. A konkrét feladat, a konkrét szerep a lényeg, és a hasonlóság beépítése szerintem nem tudatos dolog.

A stábból kikkel dolgozott együtt korábban?

- Szinte alig volt olyan kolléga, akivel dolgoztam volna már, még a nemzetis kollégáimmal, barátaimmal, Stohl Andrással és László Zsolttal sem dolgoztam még együtt színészként. Ők fantasztikusan jók a filmben is. És igen nagy élmény volt a Tenki Rékával való találkozás is. Fantasztikus volt a forgatás, már csak azért is, mert szinte lehetetlen mennyiségű anyagot kellett felvennünk egy-egy nap, és ez jól összekovácsolta a stábot. Szeretetben és tiszteletben forgattunk. Jó érzés volt, boldogan emlékszem vissza rá.

Az említettek a további főszereplők. Jellemezné őket pár mondattal?

- A karakterüket? András kemény, makacs és bátor, nem tűri sem a hazugságot, sem a szabályokat. Mindig a maga feje után megy. Zsolt fájdalmas, titokzatos, megfoghatatlan lelkű ember. Réka nyitott, szerelmes, okos, és nagyon ambiciózus.

Mivel ön is sokat rendezett: teljesen aláveti magát más rendező instrukcióinak akkor, ha épp színészként szerepel? Nem is próbál egyes jeleneteket másképp előadni?

- Amikor színész vagyok, az a dolgom, hogy maximálisan bízzam a rendezőben, hiszen ő látja az egészet, ő tud szembesíteni a hibáimmal, és ő látja kívülről, hogy mit és hogyan csinálok. Nem is próbálok másra figyelni munka közben, élvezem, hogy csak a saját szerepemmel kell foglalkoznom.

Talabér Tamás / Advobart kft.

Fonyódi, Soós Péter: sokan voltak a Tűzvonalban stábjából. Nézte a sorozatot?

- Nem nézek gyakran tévét, sorozatokat sem, mert nagyon kevés az időm. De azt tudom, hogy nagyon szerették a nézők, és a kritika is nagyon jól fogadta.

Pécsett forgattak sokat. Megszerette a várost?

- Pécset mindig is nagyon szerettem, olyan hely, ahol mintha minden sarokból mély kultúra áradna. Az emberek is nagyon kedvesek. Szerintem Pécs az egyik legszebb magyar város, nagyon szerettem ott lenni.

Volt valami jópofa, szomorú, érdekes sztori, ami a forgatás napjaiban történt?

- Erre nagyon nehéz válaszolni, hiszen a történetek összekapcsolódnak a forgatás pillanataival. A legfontosabb, hogy különleges szeretet és odafigyelés uralkodott az egész nagyon nehéz munka alatt. Ezt viszi tovább magával az ember lelkében.

Talabér Tamás / Advobart kft.

Misztikus sorozat ez: hisz a nem bizonyítható, mendemondákra, netán mitológiára történetekben? Babonákban, csillagjegyekben?

- Nagy kérdése az életemnek, hogy hiszek-e. Néha igen, néha nem. Azt hiszem, hogy szeretnék jobban hinni, jó lenne valami ismeretlenre vágyni, valami varázslatot megélni az életben.

Dolgozott már Rosta Máriával a Társulat-ban. Lesz annak folytatása?

- Nem tudom, hogy akár a Társulat-nak, akár a Géniusz-nak lesz-e folytatása, de úgy tudom, Mária nagyon dolgozik, hogy legyen. Jó lenne, hiszen mindkettő nagyon-nagyon jó munka volt.


250 millióból készült 3 rész, ezzel a legdrágább magyar minisorozat. Teher ez a színészeken?

- Szerencsére a pénz ebben az esetben nem az én dolgom volt. A színésznek mindig maximumot kell adnia, függetlenül a költségvetéstől.

A tévézésről korábban hobbiként nyilatkozott. Nem tervez újabb műsort? Volt megkeresés csatornáktól?

- Mostanában nem kerestek, de van elég dolgom. Emiatt nem is tervezek, de ez nem csak rajtam múlik.